reklama

Novoroční prasátka pro štěstí: Upečte čuníky z perníku

Darovat přátelům a známým novoroční prasátko pro štěstí, se stalo už dávno milou tradicí. Mohou to být čuníci ze všech možných materiálů, ale ti perníkoví krásně voní i chutnají. Máme pro vás recept na perník, který je hned po upečení krásně měkký.

Co budete potřebovat na perníkové těsto

  • 1000 g hladké mouky
  • 400 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 5 vajec
  • 10 lžic medu
  • 5 lžic kakaa
  • 1 lžíci perníkového koření
  • 1 kypřicí prášek do perníku
  • 2 lžičky sody

Co budete potřebovat na polevu

  • 1 bílek
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 lžíce solamylu
  • citronovou šťávu

Jak budete postupovat při pečení perníků

1. krok: sypké zamíchat

Mouku, cukr, kakao, perníkové koření a sodu dobře promíchejte.

Sypké zamíchat
i (Zdroj: Simona Sedláčková)
Sypké zamíchat

2. krok: přidat tekuté

Přidejte rozehřáté máslo a med.

Přidat tekuté
i (Zdroj: Simona Sedláčková)
Přidat tekuté

3. krok: nakonec vejce

Nakonec přidejte pět celých vajec a vypracujte těsto.

Nakonec vejce
i (Zdroj: Simona Sedláčková)
Nakonec vejce

4. krok: ruční práce

Těsto nejlépe zpracujete ručně. Dejte si na čas, těstem klidně i několikrát bouchněte o stůl, ať se z něho dostanou bublinky vzduchu.

Ruční práce
i (Zdroj: Simona Sedláčková)
Ruční práce

5. krok: po odpočinku

Těsto ponechte nejméně do druhého dne odpočinout v lednici, ale nic se nestane, pokud tam zůstane déle. Pak z těsta vykrajujte pomocí formiček prasátka a pečte na 180 °C.

Po odpočinku
i (Zdroj: Simona Sedláčková)
Po odpočinku

6. krok: veselé zdobení

Z bílku, moučkového cukru, solamylu a citronové šťávy si utřete polevu, která musí být dostatečně hustá, aby se vzor na prasátku neroztékal, ale zase ne moc, aby poleva držela na perníku.

Veselé zdobení
i (Zdroj: Simona Sedláčková)
Veselé zdobení

Prima rada

  • Při přípravě polevy je dobré moučkový cukr přesát přes jemné sítko a bílek propasírovat. Můžete použít třeba silonovou punčochu.
  • Těsto na vykrajování prasátek vyválejte silnější, asi na 7-10 mm. Z tenkého těsta budete mít perníky vždy tvrdé.

Publikováno: 28. 12. 2017, Autor: Simona Sedláčková , Profil autora: Simona Sedláčková