reklama

Ovčí sýr v pikantní krustě: Prima silvestrovská pochoutka

Naložte si ovčí sýr přímo z podhorské louky od bači nebo třeba z návsi od vaší babči. Je tu také možnost si pro něj odběhnout do obchodu, každý druhý obchůdek se zdravou či zdravější stravou má takový sýr určitě v regálku.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Na přípravu sýrové pochoutky budete potřebovat

  • sklenici s těsnicím klipsem a uzávěrem o objemu 350ml
  • 250 g čerstvého ovčího sýra
  • 5 stroužků česneku
  • 1 menší chilli papričku
  • 4 kuličky jalovce
  • 1 lžíci pikantní marmelády
  • 200 ml slunečnicového či lněného oleje
  • 1 lžičku čerstvé chilli pasty
  • 1 lžičku kardamomu
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • hrst slunečnicových semínek
  • čerstvě namletý pepř

Jak budete postupovat při přípravě sýra

1. krok: sýr, česnek a marmeláda

Do menší misky přendejte ovčí sýr, prolisujte oloupané stroužky česneku, přidejte marmeládu. Jde se míchat, nejdříve lžičkou, poté dojde i na ruční práci. Směs se může trochu lepit, proto si ruce případně očistěte vlažnou vodou. Rukama tvarujte kuličky a dávejte je stranou. Takto připravené sýrové ovčáky nechejte cca 1–2 minuty odpočinout.

Sýr, česnek a marmeláda
i (Zdroj: Prima FTV)
Sýr, česnek a marmeláda

2. krok: příprava krusty

Ve druhé misce si připravte pikantní krustu. Sekáčkem velmi nadrobno nasekejte slunečnicová semínka. Vyzkoušejte třeba sekáček na maso, ať to má ten pořádný říz. Poté přimíchejte parmazán, chilli pastu, kardamom a čerstvě namletý pepř a znovu promíchejte.

Příprava krusty
i (Zdroj: Prima FTV)
Příprava krusty

3. krok: obalování sýra

Takto připravenou směsí obalujte jednotlivé koule hezky ze všech stran a dávejte je rovnou do vymyté a vysušené sklenice. Mezi sýry vkládejte očištěnou chilli papričku, nakrájenou na drobná kolečka. Zasypávejte jalovcem. Nakonec vše zalijte slunečnicovým či lněným olejem. Sklenici pečlivě uzavřete a nechejte rozležet 2–3 dny při pokojové teplotě.

obalený sýr
i (Zdroj: Prima FTV)
obalený sýr

Prima tip

Co když nemáte rádi ovčí sýr? Tím se netrapte! Pokud tomuto druhu sýra zrovna neholdujete, zvolte méně aromatický kravský, který je oproti výraznému ovčímu sýru chuťově neutrálnější.

Publikováno: 7. 12. 2017, Autor: Veronika Nováková , Profil autora: Veronika Nováková