reklama

Dietní, a přesto chutný: Králík s hořčičnou omáčkou

Králíka můžete podobně jako kuře připravit na sto způsobů. Pro začátek vyzkoušejte recept blogerky Eriky na fantastického králíka s hořčičnou omáčkou na francouzský způsob, a budete lapeni. Chov králíka domácího má u nás dlouhou tradici. Rozšířil se k nám už někdy kolem 15. století z Německa, už před tím byl však oblíbený v oblasti Středomoří, Pyrenejí a Francie.

i (Zdroj: MORA a Kapka medu)
Delikatesa - králík s hořčičnou omáčkou(Zdroj: MORA a Kapka medu)

Dodnes jsou králíkárny neodmyslitelnou součástí mnoha venkovských stavení, ale jestli nemáte vlastní chov, snadno seženete čerstvého králíka i z menších farem.

Králík s hořčičnou omáčkou

Doba přípravy: asi 30 minut
Doba pečení: 1 hodina

Na čtyři porce budete potřebovat:

  • jednoho králíka v celku
  • 2 mrkve
  • kousek celeru
  • 2 petržele
  • 5 stroužků česneku
  • 2 cibule
  • snítku rozmarýnu
  • 5 snítek tymiánu
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce hořčice
  • olej
Ideální je použít maso z králíka z domácího chovu
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Ideální je použít maso z králíka z domácího chovu

A jak postupovat?

Králíka naporcujte, osolte a opepřete. Mrkev, celer a petržel očistěte a nakrájejte na kousky. Maso vložte do olejem vymazaného pekáčku. Přidejte nakrájenou zeleninu. Česnek nakrájejte na plátky, cibuli na čtvrtky a přidejte k masu spolu s bylinkami. Ve 400 ml vody důkladně rozmíchejte hořčici a směsí přelijte maso se zeleninou.

Vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte pod pokličkou asi půl hodiny, poté maso otočte a přelejte vypečenou šťávou. Další půl hodinu pečte při teplotě 170 °C a ještě maso několikrát přelijte šťávou, aby nasáklo šťávou a nevysušilo se. Bude chutnat s bramborovou nebo polentovou kaší.

Tip:

Práci vám usnadní chytrá trouba s pečením v krocích. Na začátku nastavíte teplotu a čas pro obě fáze pečení a trouba už ohlídá všechno ostatní sama. Právě takovou možnost nabízejí nové trouby, nechybí ani automatické programy pro přípravu nejoblíbenějších jídel a řada dalších vymožeností.

Práci vám usnadní chytrá trouba s pečením v krocích
i (Zdroj: MORA a Kapka medu)
Práci vám usnadní chytrá trouba s pečením v krocích

Erika a blog Kapka medu

Erika je nejen skvělá kuchařka, ale především zkušená autorka. A tyto dvě vášně spojila v blogu s poetickým názvem Kapka medu. „Hrozně mě baví objevovat. Starý porcelán, nádobí s patinou, příbory...to jsou věci, kterým neodolám i když moc dobře vím, že to za chvíli nebudu mít kam dávat. Kuchařky hledám v antikvariátech a inspiraci na nové recepty čerpám ze zahraničních časopisů,“ říká Erika.

Zajímavá novinka na trhu

Těm, kdo rádi hodně vaří, pečou a také smaží, by neměla ujít horká novinka, extra velká 77l kombinovaná trouba MORA VTCS 777 BX. Disponuje funkcí páry, a proto nabídne dokonalé výsledky nejen při přípravě pečiva, ale i masa, ryb nebo zeleninových pokrmů. Chytrá trouba má i teplotní sondu a 22 automatických pečicích programů včetně programů pro pečení dezertů, chleba, drůbeže, pozvolné pečení při nízké teplotě nebo třeba pravou pizzu. Vyberte pouze typ jídla a jeho hmotnost a trouba zvolí správnou teplotu v úctyhodném rozmezí 30-300 °C i správný typ ohřevu, čas přípravy a navrhne i doporučené umístění v troubě.

Extra velká 77l kombinovaná trouba MORA VTCS 777 BX
i (Zdroj: MORA a Kapka medu)
Extra velká 77l kombinovaná trouba MORA VTCS 777 BX

Nechybí ani funkce pro zdravé horkovzdušné fritování bez tuku; přidáte-li páru, povrch bude křupavější. I složitější pokrmy připravíte snadno s pečením v krocích, kdy si vše nastavíte na začátku a trouba už sama ohlídá zbytek. Velkorysý vnitřní prostor trouby je klenutý po vzoru tradiční kamenné pece a zaručuje dokonale rovnoměrné pečení i objemných jídel. Díky velkému průzoru ve dvířkách a dvojitému osvětlení troubu nemusíte zbytečně otevírat, plýtvat energií a narušovat ideální prostředí, aby byl výsledek pečení co nejlepší. K pohodlí přispívá praktický teleskopický výsuv s jednoduchým klik systémem či tlumené zavírání a otevírání dvířek. Bytelná trouba pamatuje i na snadnou údržbu – vetší nečistoty se odstraní nejen pomocí automatické funkce ECO Clean, ale také průběžným katalytickým čištěním větráku, které se samo spouští, jakmile trouba dosáhne teploty 85 °C a více. Trouba spadá do úsporné třídy A+.

Zdroj informací: MORA; Kapka medu

Připravte si  legendární pudinkáče:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 3. 5. 2022, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce