reklama

Upečte si vynikající domácí chléb! Přinášíme jednoduchý recept

Chléb je jedna z potravin, bez kterých se prostě neobejdeme. Místo toho, abychom kupovali chleba pochybné kvality, můžeme si poctivý chléb upéct doma. Nevěšte hlavu, pokud nemáte domácí pekárnu, vystačíte si i s obyčejnou troubou. A samozřejmě, že vám ukážeme pár vychytávek, aby váš domácí chleba byl jako od babičky.

i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Upečte si vychytaný domácí chléb (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Domácí chléb

Chléb lidstvo zná v podstatě od té doby, kdy objevilo oheň a způsob, jak na něm připravovat pokrmy. První upečená placka z obilí měla sice k našemu tradičnímu pečivu hodně daleko, ale dala se už považovat za předchůdce dnešního chleba. Pravěký lovec objevil (lépe řečeno jeho žena) kouzlo kvasu a teprve v této chvíli se už chlebu dalo říkat chleba. 

Chléb jde s lidstvem ruku v ruce už od nepaměti
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Chléb jde s lidstvem ruku v ruce už od nepaměti

Kvas a kvásek

Na přípravu kvásku potřebujeme: 

  • 25 g vlažné vody
  • 25 g žitné chlebové mouky

V misce si smícháme vodu s moukou, zakryjeme víčkem nebo potravinářskou fólií a necháme v pokojové teplotě 24 hodin. Vidíme-li na dně skleničky po 24 hodinách pár maličkých bublinek, odebereme z něj malou část a "dokrmíme" stejným poměrem mouky a vody jako první den. Nejsou-li bublinky vidět, necháme kvas ještě odpočívat klidně až 48 hodin.

Denně je potřeba se o tuto směs starat a přidávat mouku a vodu (10 g vody a 10 g žitné mouky), aby měl kvásek dostatek "paliva". Při pečení si nikdy nezapomeňte z rozkvašeného kvasu odebrat přibližně dvě lžíce zpátky do sklenice a nakrmit je, aby vám zůstaly na příští pečení. Někdo krmí kvásek jednou za tři až pět dnů, někdo třeba jen jednou týdně. 

"Vykrmte" si doma svůj vlastní kvásek
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
"Vykrmte" si doma svůj vlastní kvásek

Pokud se vám takové čekání zdá dlouhé, kvásek si můžete jednoduše objednat v pekárně.

Recept na skvělý domácí chléb

  • 2 hrnky pšeničné mouky
  • 1 hrnek žitné mouky
  • 1,5 lžičky soli
  • 1,5 hrnku vody
  • rozkvas
  • kmín
  • lněné semínko
  • olivový olej
Základem úspěchu je zdravý kvásek
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Základem úspěchu je zdravý kvásek

Ve velké míse smícháme pšeničnou a žitnou mouku. Přidáme sůl, kmín a lněné semínko. Suchou směs promícháme a přidáme rozkvas. Promícháme a zalijeme vodou. Vymícháme polořídké až polotuhé těsto a dáme na 12 hodin kynout na teplejší místo (postačí pokojová teplota). Po této době by těsto mělo minimálně zdvojnásobit svůj objem a povrch by měl být popraskaný a bublinkovatý.

Těsto musí opravdu důkladně vykynout
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Těsto musí opravdu důkladně vykynout

Rozpálíme si troubu na nejvyšší stupeň, můžeme samozřejmě použít i domácí pekárnu, či dokonce tradiční chlebovou pec. Těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyhněteme. Snažíme se nepřidávat zbytečně moc mouky, aby těsto nebylo příliš tuhé. Vymažeme si misku olivovým olejem a překlopíme do ní vyhnětené těsto. Necháme ještě chvíli odpočinout.

Dokud těsto odpočívá, připravíme si nádobu, ve které budeme chleba péct. Pecen (zformovaný podle misky) překlopíme do pečicí nádoby. Zaklopíme poklicí a dáme do vyhřáté trouby. Pečeme 30 minut v zaklopené nádobě a dalších 10 minut již bez poklice. Upečený chléb necháme několik hodin dobře vychladnout, nikdy jej nekrájíme horký, protože by se srazil.

Znáte něco lepšího než krajíc čerstvého domácího chleba s máslem?
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Znáte něco lepšího než krajíc čerstvého domácího chleba s máslem?

Rady na závěr:

  • Pokud nechcete, aby vám domácí chléb brzy ztvrdl, zabalte jej do vlhké utěrky.
  • Můžete použít také plátěný sáček, do kterého společně s chlebem vložíte i půlku jablka.
  • Tvrdý chléb nemusíte zkrmovat, pokud nemáte hospodářská zvířata. Nakrájejte ztvrdlý chléb na kostky, pokapejte olivovým olejem a opečte na pánvi. Získáte tak dokonalou pochoutku pro večerní mlsání k televizi.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Upečte si domácí focacciu:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 25. 2. 2022, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová