reklama

Připravujete na Nový rok typické pokrmy nebo dáváte přednost inovacím a inspirujete se v zahraničí?

České země mají své typické pokrmy nejen jako tradiční a echt české, ale inspirují se i ročním obdobím a nejrůznějšími svátky. Na Nový rok tak spousta domácností vaří jako před kopírák. Najdou se ale i průkopníci netradičních pokrmů, které mnohdy okoukají při návštěvách cizích zemí, nebo je prostě nebaví klasická čočka na kyselo a zelňačka. Jaké pokrmy servírujete doma vy?

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Připravujete na Nový rok typické pokrmy nebo dáváte přednost inovacím a inspirujete se v zahraničí? (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Novoroční tradiční i netradiční jídla

Jaká jídla konzumujete na Nový rok, ta tradiční či netradiční? První den v novém roce někteří lidé vstávají s bolavou hlavou a žaludkem na vodě, jiní tento den vnímají jako běžný všední den, někteří ho dokonce stráví v práci. Přesto je Nový rok výjimečným dnem. Zejména proto, že skončil rok starý a začal další, u kterého předpokládáme, že bude lepší, šťastnější a optimističtější. Také se snažíme začít nový rok s úsměvem (i přes silvestrovskou kocovinu), dáváme si nejrůznější předsevzetí (která stejně většinou za měsíc či dva skončí v propadlišti dějin), vaříme tradiční novoroční pokrmy a říkáme si, že letos už určitě bude lépe, budeme se mít dobře a všechno bude fajn.

Pozor na kulaté novoroční dezerty a moučníky, prý nosí smůlu a jsou odpovědné za vaše rozkutálené peníze
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Pozor na kulaté novoroční dezerty a moučníky, prý nosí smůlu a jsou odpovědné za vaše rozkutálené peníze

Pokud pomineme, že Nový rok začíná v mnoha domácnostech tím, že se s ohromnou kocovinou vykulíme před polednem z postele a začneme místo oběda shánět obklad na hlavu, šumivý aspirin a lák z okurek, většinou se snažíme držet se zažitých tradic a připravujeme novoroční oběd.

V Čechách je typickým novoročním obědem čočka na kyselo s volským okem, uzeným masem a kyselou okurkou. Další typickou novoroční pochoutkou je kyselice, zelňačka, česnečka, ale najdou se i tací, kteří nedají dopustit na sváteční svíčkovou nebo vepřové s knedlíkem a zelím. A proč zrovna čočka? Kvůli svému kulatému tvaru, který je asociací na kulatý tvar mincí. Z čehož vyplývá, že pokud budeme na Nový rok jíst čočku, budeme celý rok bohatí. Stejnou "magickou" moc má prý i hrách, rýže nebo granátové jablko.

Naopak bychom neměli konzumovat nic pernatého, protože by nám štěstí a peníze uletěly, nic z ryb, aby štěstí neuplavalo a nic z rychlých běžců, aby neuteklo. Naštěstí prasátko, třebaže také není žádné pomalé zvířátko, je velmi vyhledávanou novoroční pochoutkou ve formě vepřové pečeně.

Vepřové pečené maso je další z tradičních novoročních pokrmů
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Vepřové pečené maso je další z tradičních novoročních pokrmů

Recepty novoročních pokrmů

Čočka na kyselo

Co budeme potřebovat:

  • čočka (klasická, předvařená, červená nebo zelená)
  • cibule
  • tuk na smažení
  • zeleninový vývar
  • sůl a pepř
  • ocet
  • hladká mouka

Čočku, pokud použijeme klasickou - přes noc namočíme do studené vody. Druhý den vodu slijeme a čočku propláchneme. Do kastrolu dáme na tuk zesklovatět nadrobno nakrájenou cibulku a lehce osmahneme. Na cibulku dáme opranou a namočenou čočku a zalijeme vývarem. Necháme vydusit doměkka. Osolíme a opepříme, zakápneme octem. Zaprášíme moukou a necháme dodělat. Podáváme s uzeným masem nebo klobásou, volským okem, kyselou okurkou a zasmaženou cibulkou.

Klasický český novoroční pokrm, čočka na kyselo
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Klasický český novoroční pokrm, čočka na kyselo

Čočkové karbanátky

Co budeme potřebovat:

  • 2 sáčky předvařené čočky
  • 100 g anglické slaniny
  • 1 sýr lučina
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • mouka
  • 2 vejce
  • strouhanka

Čočku uvaříme, vyjmeme z varných sáčků a nasypeme do mísy. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky, necháme rozpéci na pánvi a nadrobno nakrájenou cibulku na ní osmahneme do zlatova. Přidáme nastrouhaný nebo najemno nasekaný česnek. Spolu s lučinou, pepřem, solí a majoránkou vše důkladně promícháme a zahustíme cca pěti lžícemi strouhanky. Obalujeme klasicky v trojobalu. Podáváme s čerstvou zeleninou nebo zeleninovým salátem.

Čočkové karbanátky jsou výbornou alternativou čočky na kyselo
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Čočkové karbanátky jsou výbornou alternativou čočky na kyselo

Česká zelňačka

Co budeme potřebovat:

  • 1/2 kg bílého kysaného zelí
  • 2 ks klobásy
  • 1 velká cibule
  • 2 brambory
  • 1–2 lžíce sladké papriky
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • trošku mletého pepře
  • 3 lžíce hladké mouky
  • sádlo nebo olej
  • 1,5 litru masového vývaru
  • sůl

Na tuku zpěníme najemno nakrájenou cibuli, přisypeme červenou papriku, aby se v tuku rozpustila a lépe barvila. Potom přidáme okapané zelí (můžeme i propláchnout), koření, osolíme a zalijeme vývarem. Necháme vařit, aby zelí změklo. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a spolu s klobásou (na kolečka) dáme vařit do polévky. Zaprášíme moukou a necháme znovu provařit. Můžeme zjemnit smetanou.

Pravá česká zelňačka s klobásou a bramborem
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Pravá česká zelňačka s klobásou a bramborem

Ovarové kolínko

Co budeme potřebovat:

  • vepřové koleno
  • sůl
  • 10 kuliček pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 1-2 bobkové listy
  • 1 cibule
  • 4-6 stroužků česneku (i více)

Vepřové koleno očistíme, opláchneme, kůži na několika místech lehce nařízneme a osolíme. Vložíme do hrnce s vodou a vaříme do změknutí. Počítejte s několika hodinami, ale můžete proces urychlit použitím papiňáku. Ideální je použít pomalý hrnec a koleno vařit přes noc. Do vody přidáme koření, cibuli a česnek. 

Měkké maso vyjmeme z hrnce, odstraníme kosti a podáváme jako ovar s hořčicí, křenem, feferonkami nebo kyselou okurkou a s chlebem.

Ovarové koleno můžeme konzumovat s chlebem a hořčicí nebo pečené se zelím a knedlíkem
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Ovarové koleno můžeme konzumovat s chlebem a hořčicí nebo pečené se zelím a knedlíkem

Vasilopita

Co budeme potřebovat:

  • 150 g polohrubé mouky
  • 350 g hladké mouky
  • 3 lžičky kypřícího prášku
  • špetka soli
  • 400 g pískového cukru
  • 5 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
  • 250 g másla
  • 1 lžička skořice
  • 1/3 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/2 lžičky sody v prášku
  • 2 vanilkové cukry
  • kůra z 1 pomeranče
  • 120 g pomerančové šťávy
  • 120 g mléka
  • 80 g koňaku
  • 200 g ořechů nasekaných nahrubo
  • 1 mince a trochu alobalu

Máslo vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme skořici, hřebíček a kůru, chvíli necháme promíchat a pak přidáme po jednom žloutky. Sodu rozmícháme v pomerančové šťávě a vlijeme do směsi cukru a žloutků. Mouku smícháme s kypřícím práškem, koňak vmícháme do mléka a postupně přidáváme do těsta. Potom přidáme ořechy, a nakonec vmícháme vyšlehaný sníh. Dáme do vymazané formy, minci obalenou alobalem vložíme do těsta a pečeme cca 1 hodinu. Po upečení posypeme silnou vrstvou moučkového cukru.

Vasilopita je oblíbeným novoročním dezertem
Vasilopita je oblíbeným novoročním dezertem (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
U nás obyčejná bábovka, ale v cizině platí za vánoční dort
U nás obyčejná bábovka, ale v cizině platí za vánoční dort (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Nový rok v cizině

Ve většině asijských zemí je Nový rok nejdůležitějším svátkem roku, zatímco tam naše křesťanské a evropské Vánoce prakticky neznají. Na Nový rok ale se ale Asiaté obdarovávají zejména novým oblečením, pořádají slavnosti s ohňostrojem. Tradicí je vystavování portrétů předků a jejich uctívání. 

V Itálii vás na Nový rok uctí čočkou, rýží, zrníčky granátového jablka a také mangoldem, údajně jim zelená barva listů připomíná zelenou barvu dolaru. Kulatý tvar mandarinek, které Italové rovněž konzumují na Nový rok, symbolizuje věčný běh života a přináší dlouhověkost. A neméně účinné jsou pálivé papričky, které dokážou odehnat všechny špatné úmysly.  

Na moc granátového jablka věří i v Turecku, zajistí jim zdraví, plodnost a prosperitu.

Balkánské země pečou koláč zvaný Vasilopita, který má v sobě zapečenou minci pro štěstí. Zásadní ingrediencí je koňak (originálně se používá Metaxa). Recept je uveden výše.

Ve Skandinávii, Polsku nebo Německu věří na sílu rybích šupin, konkrétně na stříbrné sledě. 

Irové zahání na Nový rok zlé síly tím, že zvenku na okna pokládají chléb, připravují pokrmy ze zelených hlávek zelí a na štěstí si připíjejí černým pivem. 

Oliebollen jsou v Holandsku oblíbené smažené koblížky, většinou plněné rozinkami, jablky a dalšími náplněmi.

Španělé a Portugalci si štěstí a peníze zajišťují polykáním kuliček hroznového vína nebo rozinek. Každá kulička má na starosti splnit jedno přání.

Zdroj informací: Wikipedia

Připravte si báječnou chlebíčkovou pomazánku:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 1. 1. 2022, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová