reklama

Patří k zlatým hřebům našich večeří na Štědrý den. Které variantě dáváte přednost?

Co rodina, to speciální recept na kapra a bramborový salát - tuto vánoční klasiku si málokdo na Štědrý večer nechá ujít. Se salámem, se šunkou, bez uzenin, s hráškem, bez hrášku nebo třeba s kapary či kysanou smetanou místo majonézy. Jaké variantě bramborového salátu dáváte přednost vy?

Bramborový salát, zlatý hřeb našich večeří na Štědrý den (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Bramborový salát v historii

Bramborový salát je oblíbenou pochoutkou našich vánočních večeří, ale běžně se na talířích strávníků objevuje i během roku. Podává se zásadně studený, ovšem jsou země, kde můžete dostat bramborový salát teplý. Dalo by se říci, že převážná část Evropy jede v bramborovém salátu v různých úpravách a obměnách. 

Kde se ale vzala tradice připravovat bramborový salát jako štědrovečerní večeři ve spojení se smaženým kaprem? Tato tradice není vůbec stará, objevila se zhruba ve 30. letech minulého století, tedy v předválečném období, kdy Evropa zažívala prudký boom modernizace. A to se projevilo i v gastronomii a našich zvyklostech.

Základem každého bramborového salátu jsou "překvapivě" brambory, uvařené ve slupce
Základem každého bramborového salátu jsou "překvapivě" brambory, uvařené ve slupce (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Předchůdcem bramborového salátu coby sváteční vánoční večeře bylo dokonce několik pokrmů, mezi nimi houbový kuba, kapr na modro nebo na černo s bramborovými knedlíky či šiškami, sladká kaše se sušeným ovocem, rybí polévka, hrachová polévka, pučálka (naklíčený hrách na sladko) a spousta dalších pokrmů - převážně z ryb. Ryba byla vůbec brána jako postní jídlo a nepovažovala se za maso jako takové. 

Bramborový salát v podobě, jakou známe dnes v základní receptuře společně se smaženým kaprem, k nám přišel z rakouské kuchyně.

Základní receptura

Suroviny:

  • vařené brambory ve slupce
  • kořenová zelenina (mrkev, celer a petržel)
  • okurky ve sladkokyselém nálevu
  • hrášek
  • cibule
  • majonéza
  • sůl
  • pepř
  • ocet
  • hořčice
Připravíme si všechny suroviny, den předem uvaříme brambory a vejce
Připravíme si všechny suroviny, den předem uvaříme brambory a vejce (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Základem je, aby brambory na bramborový salát byly vařeny ve slupce den předem. Doporučuje se použít varný typ A. Kořenová zelenina se krátce povaří v osolené vodě. Bílou cibuli nakrájíme na drobné kostičky. Hrášek použijeme buď ve slaném nálevu, nebo mražený, který lépe chutná. Sterilované okurky vymačkáme  a nakrájíme na kostičky. Poměr zeleniny k ostatním surovinám by měl být 20 %. Brambory a zeleninu promícháme a přidáme majonézu z oleje a žloutků. Ochutíme solí, pepřem, octem a hořčicí. Přípustný je i cukr. Salát servírujeme dobře vychlazený a proleželý. Na ukázku vám představíme i několik evropsky laděných bramborových salátů.

Chorvatský: 1 kg brambor, 2 velké cibule, 4 stroužky česneku, sůl, olej, pepř, 2 lžíce nasekané petrželky.

Vídeňský: 1 kg brambor - varný typ A, 250 ml vývaru (nejlépe hovězího), 20 ml jemného bílého vinného octa, 40 ml rostlinného oleje, sůl a čerstvě mletý černý pepř, 1 červená cibule nebo 2 kyselé okurky.

Sterilovanou zeleninu nakrájíme, pokud již není předkrájená v láku
Sterilovanou zeleninu nakrájíme, pokud již není předkrájená v láku (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Polský: Brambory, 6 ks mrkve, 2 ks petržele, okurky, cibule, vajíčka, hrášek, fazole, domácí majolka, sůl, pepř, hořčice, 2 nastrouhaná jablka, feferonka, červená paprika. Vše krájet na malé kousíčky a pak pomalu promíchat tak, aby nedošlo k rozmačkání surovin.

Ruský: 1/2 kg brambor, 1 konzerva sterilovaného hrášku s karotkou, 1 menší cibule, 100 g naloženého kyselého sledě, 3 natvrdo uvařená vejce, 2 sladkokyselé okurky, 100 g majonézy, 1 lžíce hořčice, sůl a pepř.

Španělský: 350 g brambor, 2 větší rajčata, 1 velká žlutá paprika, 2 natvrdo uvařená vejce, ½ menší cibule, 30 g oliv bez pecky, 1 lžíce najemno pokrájené petrželky, 2 lžíce olivového oleje, sůl a čerstvě mletý pepř, 1 plechovka kousků tuňáka ve vlastní šťávě.

Italský: (z oblasti jižní Itálie):  900 g bílých olejnatých brambor, 50 ml bílého vinného octa, 5 lžic olivového oleje, 2 lžíce nasekané petrželky, 2 lžíce nasekaných kaparů, 1 lžíce naloženého zeleného pepře, 50 ml vypeckovaných černých oliv (nakrájených na půlky), 3 stroužky česneku nasekané najemno, 5 g naložených sardelek, hrubá sůl podle chuti.

Řecký: 900 g vařených brambor, 6 ks ančoviček, 2 stroužky česneku, 1 červená cibule, 50 g černých oliv, 2 rajčata, 175 g sýru Feta, 2 papriky, sůl, pepř, 1 polévková lžíce oregana, 125 ml olivového oleje, 1-2 lžíce máty, 125 ml citronové šťávy.

Bramborový salát s hruškou

Suroviny:

  • 4 vařené brambory
  • 1 sklenice sterilované zeleninové směsi
  • 1 cibule
  • 2 vařená vejce
  • 2 hrušky
  • 1 light zakysaná smetana
  • sůl a pepř
  • kousek šunky
Všechny suroviny vložíme do velké mísy
Všechny suroviny vložíme do velké mísy (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Brambory uvaříme den dopředu a necháme ve slupce vychladnout. Druhý den je oloupeme a nakrájíme na větší kostičky. Oloupeme cibuli a nakrájíme nadrobno. Šunku (použijeme třeba sváteční šunku od kosti) rovněž nakrájíme na kostičky.

Všechny suroviny vložíme do velké mísy. Přidáme sterilovanou zeleninu i s trochou láku, který propojí všechny ingredience a dodá salátu říz. Vejce protlačíme skrz mřížku nebo nakrájíme nožem na menší kousky. Hrušku omyjeme, ale neloupeme. Vykrojíme jádřinec a opět nakrájíme na kostičky. Dochutíme solí a pepřem a na závěr vmícháme light zakysanou smetanu. Salát necháme odležet a můžeme servírovat.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Na bramborový salát použijte ty správné brambory:

Publikováno: 23. 12. 2021, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová