reklama

Kostička už vám nezaskočí. Zkuste rybu podle našeho receptu

Kapří bifteky budou hitem vaší kuchyně. Vánoce už jsou za rohem a s nimi ryba na talíři. Zkuste to letos jinak. Díky úpravě masa se nemusíte bát nehod s kostmi a můžete si je tak naplno vychutnat. Neomezujte se jen na kapra v trojobalu – přidejte koření, vychucený dip a dobrota nejen na Vánoce je na světě. Rybu byste totiž měli mít na talíři minimálně dvakrát do týdne.

i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Rybí biftečky podle jednoduchého receptu ohromí (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Recept je jednoduchý, na kapří bifteky si připravte:

  • filet z kapra
  • 1 cibuli
  • 1 vejce
  • majoránku, mletý kmín a sladkou papriku
  • 1 malý hrnek bramborového škrobu
  • 100 ml smetany
  • 3 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • hrst petržele
Připravte si rybí filet a ostatní suroviny
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Připravte si rybí filet a ostatní suroviny

Kapří biftečky začínají u filetu. Pohrajte si s ním a nakrájejte ho na co nejtenčí proužky. Jednoduše se tak zbavíte kostí, které uvnitř můžou být. Proužky pak posekejte ještě na malé kousky.

Filet nakrájejte nadrobno
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Filet nakrájejte nadrobno

Posekaný filet dejte do mísy a přidejte všechny ostatní suroviny. Rozklepněte celé vejce, přidejte koření podle chuti, přilijte smetanu a přisypejte škrob. Nasekejte hrst petržele a taky přidejte do mísy.

Cibuli nakrájejte najemno a přihoďte k ostatnímu. Ještě chybí prolisovat česnek, zlehka osolit a opepřit. Pak vše důkladně smíchejte a nechte odležet.

Promíchejte a nechte odležet
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Promíchejte a nechte odležet

Mezitím se vrhněte na česnekovo-koprový dip. Budete na něj potřebovat:

  • 1 zakysanou smetanu (i v light verzi)
  • citronovou šťávu
  • česnek
  • kopr
  • sůl a pepř

Do mísy dejte zakysanou smetanu, prolisujte česnek a přidejte šťávu z půlky citronu. Kopr nasekejte nadrobno a také přihoďte do misky. Osolte a opepřete, promíchejte.

Dip lahodnou chuť biftečků podpoří
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Dip lahodnou chuť biftečků podpoří

Teď se vraťte k biftečkům z kapra. Zapomeňte na litry oleje v pánvi. Pouze ji jemně potřete olejem pomocí mašlovačky. Smažte z obou stran 2 až 3 minuty, hezky dozlatova. Nebo můžete bifteky hodit do trouby rozpálené na 180 °C na sedm, osm minut z každé strany. A je hotovo.

Proč si dát rybu?

Jednoduše by se dalo říct, že je zdravá. Chcete ale konkrétní důvody, proč tomu tak je? Tak tady jsou:

Ryby mají lehce stravitelné maso, které je za pár minut hotové. Žádné dlouhé přípravy. Je v nich spousta bílkovin, vitamínů a minerálů, naproti tomu žádné sacharidy a málo cholesterolu. V mořských rybách najdete i důležitý jód a omega-3-mastné kyseliny. Spolu s tukem z rybích jater si dopřejete vitamin A a D.

Konzumace ryb snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních chorob. Umí také snížit cholesterol, krevní tlak i vznik trombů. Udržuje v kondici mozek i celou nervovou soustavu – zahání deprese a úzkost, zlepšuje paměť. Omega-3 kyseliny působí i na lepší pružnost kůže, zlepšují kvalitu nehtů i vlasů.

Ryby by měly být pravidelnou součástí vašeho jídelníčku
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Ryby by měly být pravidelnou součástí vašeho jídelníčku

Jak vybrat koření na rybu?

Možná tápete, jaké koření bude na přípravu biftečků z kapra nejlepší. Máme tady seznam toho, co dalšího můžete při jejich přípravě použít. A vlastně i do dipu.

Zmíněných kmínem nic nezkazíte, a to u jakékoli sladkovodní ryby. Pak je to pepř jakékoli barvy. Krok vedle neuděláte ani s česnekem a cibulí. Trochu exotiky dodá zázvor, jalovec, muškátový oříšek nebo kardamom. Z dalších bylinek, které můžete použít i čerstvé, je to pažitka, petržel, tymián a majoránka, kopr, rozmarýn, koriandr a třeba medvědí česnek.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Pokud máte raději klasiku, podívejte se, jak kapra správně naporcovat:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 19. 12. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová