reklama

Připravte si netradiční vánoční cukroví, které zachutná i těm nejmenším

Znáte levandulové cukroví? Máme pro vás recept. Levandule má celou řadu využití. Kromě tradičních bylinných koupelí, solí, čajů nebo krémů se levandule výborně hodí pro cukrářské účely. Má jemnou chuť a příjemné aroma. Tak proč si z levandule nepřipravit také chutné levandulové cukroví?

i (Zdroj: Levandulové údolí)
Připravte si levandulové cukroví (Zdroj: Levandulové údolí)

Recept na levandulové cukroví

Těsto:

  • 210 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 70 g moučkového cukru
  • lžička levandulového oleje
  • lžička levandulové masy
  • 1 žloutek

Poleva:

  • 150 g moučkový cukr
  • 1 bílek
  • Přírodní (borůvkové) barvivo
Levandulové údolí se nachází ve středočeské Chodouni, v samém srdci Geoparku Barrandien na bývalých vápencových mořích
i (Zdroj: Levandulové údolí)
Levandulové údolí se nachází ve středočeské Chodouni, v samém srdci Geoparku Barrandien na bývalých vápencových mořích

Připravíme si do mísy mouku, změklé máslo, cukr a zakápneme levandulovým olejem. Rozehřejeme si levandulovou masu a vmícháme do těsta. Zpracujeme si pěkně těsto. Následně ho vyválíme na pomoučené pracovní ploše a můžeme vykrajovat tvary, které máme rádi - slzy, kolečka, srdce.

Zpracujeme si pěkně těsto. Následně ho vyválíme na pomoučené pracovní ploše
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Zpracujeme si pěkně těsto. Následně ho vyválíme na pomoučené pracovní ploše

Dáme na pečicí papír na plech, opatrně si můžeme pomoci kuchyňským nožem. Pečeme podle druhu trouby jako obvyklé cukroví. Po upečení necháme pečivo vychladnout.

Borůvky prolisujeme, nebo v trošičce horké vody rozmícháme barvivo tak, aby byl výsledek levandulově fialový. Po kapkách přidáváme k cukru a bílku a umícháme polevu. Vyhladíme si levandulový krém a vychladlé pečivo zdobíme dle vlastní fantazie. Můžeme také slepovat jemnou meruňkovou marmeládou, která se nejlépe k levandulí hodí, a zdobit slepené tvary cukroví levandulovou polevou.

Jak připravit levandulovou masu?

Suroviny:

  • 2 lžičky BIO čaje z čisté BIO Levandule Chodouňské
  • 100 g BIO třtinového cukru s Levandulí Chodouňskou
  • 1 BIO citron
Levandulová masa je vynikající také do dezertů – buchet, koláčů, dortů, na krémy i polevy
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Levandulová masa je vynikající také do dezertů – buchet, koláčů, dortů, na krémy i polevy

Pochutnejte si na hrnku BIO levandulového čaje (dvě lžičky levandulového čaje na půl litru vroucí vody). Dejte stranou 10 ml čaje a povařte jej se 100 g třtinového cukru s BIO Levandulí Chodouňskou. Míchejte tak dlouho na prudkém ohni, až vznikne levandulová masa. Masu používáme do omáček na červená i bílá masa, ryby, do pudinků, cheesecaků, tvarohů, jogurtů, marmelád, medu a dresinků. Levandulová masa je vynikající také do dezertů – buchet, koláčů, dortů, na krémy i polevy.

Zdroj informací: www.levanduloveudoli.cz; www.svetpodledam.cz

Levandulová zmrzlina ohromí chutí i svou barvou:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 14. 12. 2021, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce