Tradiční vánoční perníčky se opět vrací na naše stupnice oblíbeného cukroví. Cukrářky se předhánějí, která vymyslí nejkrásnější techniku zdobení, dekoruje se nejen klasickou bílkovou polevou, ale i jedlými potravinářskými barvami. Jestlipak si i k vám domů našly perníčky cestu?
![](https://img.primadoma.cz/w_2/2b/9c/column/2b9ccf125e1f26b85a322a16397d3f33_depositphotos_13659236_l.jpg)
Pečení vánočních perníčků
Nejen u nás, ale i v dalších evropských (zejména hanzovních) městech se od pradávna pekl perník. Ten sloužil nejen jako pochoutka, ale také se za něj vyměňovaly nejrůznější potraviny a zboží celkově. Původní receptura zahrnovala při jeho přípravě použití cizokrajného koření, proto se perník pekl jen v místech, kde bylo možno toto koření sehnat. Jednalo se o pepř a původní název perníku se udával jako peprník.
Postupem doby se původní receptura, která kromě pepře udávala ještě med a mouku, rozvíjela a přibývalo ingrediencí. Pepř nahradila skořice, kardamon, hřebíček, zázvor, anýz, muškátový oříšek nebo levandule. Do těsta se začaly přidávat další přísady: vejce, mléko, cukr apod. Perníkové těsto se potom nechávalo dlouho odležet, aby došlo k fermentaci a propojení všech surovin.
![Velké tajemství spočívá také ve správně namíchané polevě z bílků a cukru](https://img.primadoma.cz/r/43/82/column/438241aeaef5973014daa6165e9e52cd_depositphotos_15758519_l.jpg)
![Oblíbená je také figurka veselého Perníčka](https://img.primadoma.cz/r/b7/34/column/b734b559fe2a69ce4b091ce2207f32af_depositphotos_132619124_l.jpg)
Hospodyně, které se rozhodnou péci na Vánoce perníčky, by měly s přípravou těsta začít aspoň měsíc před Štědrým dnem. Dnes se pečou vánoční perníčky malé, vykrajují se vykrajovátky (původní perníky se pekly v dřevěných formách) a zdobí se nejčastěji bílkovou polevou nebo potravinářskými barvami.
![Filigránské zdobení připomíná krajku](https://img.primadoma.cz/r/f6/9c/column/f69cb74cdf8a6e6077964fec3e2e28d1_depositphotos_83754532_l.jpg)
![Krásně nazdobené perníčky můžeme využít i jako ozdoby](https://img.primadoma.cz/r/03/dc/column/03dcc44db8e3a62f1d7d8bd1770fefcc_depositphotos_168314774_l.jpg)
Do módy se také opět vracejí dětmi oblíbené perníkové chaloupky a celý perníkový sortiment se rozšířil o figurky, domečky, svícny, a dokonce se pečou i perníkové betlémy.
![Velmi oblíbené jsou nejrůznější chaloupky nebo betlémy](https://img.primadoma.cz/w_2/a4/b4/column/a4b44995a6489880f08948669b0d0935_depositphotos_94197956_l.jpg)
Dýňové perníčky
Klasické medové perníčky podle staré receptury dnes zkusíme trochu ozvláštnit a upečeme si perníčky dýňové. Dýně sama o sobě je symbolem hojnosti. Pokud vám ve sklepě nějaká ta dýně z podzimní sklizně zůstala, bude se vám právě teď hodit.
![Hlavní surovinou bude dýně typu Hokkaidó](https://img.primadoma.cz/w_2/4c/83/column/4c839009dd973d1a5fe0ca20228186f2_depositphotos_150850290_l.jpg)
Suroviny na dýňové perníčky
- 150 g dýně typu Hokkaidó bez semínek
- 100 g medu
- 100 g cukru
- 100 g změklého másla
- 1 vejce
- 1 polévková lžíce perníkového koření
- 1 polévková lžíce rumu
- 1 čajová lžička jedlé sody
- 450 g špaldové mouky
- 1 čajová lžička citronové kůry
Perníčky budeme zdobit cukrovou polevou:
- cukr moučka
- 1 bílek
- citronová šťáva
Dýni povaříme v páře doměkka. Všechny suroviny si připravíme a máslo necháme při pokojové teplotě povolit.
![Dýni vaříme v páře doměkka](https://img.primadoma.cz/w_2/1c/a2/column/1ca28b7ee99fc455af55e3ddb5643fdc_yan05745.jpg)
Do velké mísy dáme rozvařenou dýni, přidáme med, rozklepneme vajíčko, zasypeme moukou, přilijeme rum a přisypeme perníkové koření. Potom přidáme i jedlou sodu. Těsto je lepší zpracovávat rukou, aby se dýně opravdu dobře rozmačkala.
![Těsto je nejlépe zpracovávat rukou](https://img.primadoma.cz/w_2/1b/9e/column/1b9ed9e2705a32fd3c37b0ec81d27de5_yan05781.jpg)
Těsto potom necháme dobře odležet. Mezitím si můžeme zpracovat suroviny na polevu.
![Zpracujeme hlaďoučkou polevu](https://img.primadoma.cz/w_2/a3/38/column/a338c03f755e43c9f4cdc3a2fadcf05a_yan05822.jpg)
Odleželé těsto rozválíme na pomoučeném vále a začneme vykrajovat tvary perníčků podle fantazie. Vykrájené perníčky přeneseme na plech (na pečicí papír) a plech vložíme do vyhřáté trouby.
![Vykrájené tvary dáme péct](https://img.primadoma.cz/w_2/61/de/column/61de5ba1b471b3726c01a519c08992d2_yan05872.jpg)
Pečeme na 180 ° asi 10 minut. Upečené perníčky necháme dobře vychladnout, protože na teplých by nám poleva nedržela a sjížděla by dolů. Po ozdobení bílkovou polevou necháme polevu úplně uschnout a můžeme je naskládat do krabice nebo vyrovnat na ošatku.
![Perníky může zdobit celá rodina, je to ohromná zábava](https://img.primadoma.cz/w_2/77/c8/column/77c8c110190095ef8972cd94ba34161e_yan05941.jpg)
Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů
Podívejte se, jak perníčky ozdobit:
Publikováno: 6. 12. 2021, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová