reklama

Jaké jsou nejlepší způsoby uskladnění ovoce a zeleniny na zimu?

Aby úroda ovoce i zeleniny vydržela po celou zimu, je vhodné ji uskladnit tak, aby nedocházelo k její zkáze. Máme hned několik možností, jak si uskladnění úrody zajistit. Tak se pojďme podívat na všechny typy skladování a uchování, které máme k dispozici.

Ovoce či zeleninu lze skladovat v plastových přepravkách. Pokud nejsou přepravky úplně plné, lze je stohovat na sebe a zvýšit kapacitu (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Skladování úrody ovoce a zeleniny je zapotřebí situovat do místa, které je chladné a suché, pokud možno i bez přístupu světla. Jablka, hrušky, brambory a dýně běžně skladujte v normalizovaných zelinářských přepravkách, které je možné velmi pohodlně skladovat na sebe. Kromě toho, že dýně musí být dokonale očištěny od rostlinných zbytků, je zcela na místě provádět pravidelně kontrolu (alespoň jednou měsíčně). Pokud včas zachytíme plíseň nebo hnilobu úrody, je to lepší, než poté vyhazovat celou poškozenou úrodu.

Kořenovou zeleninu, jako je celer, mrkev, petržel, pastinák nebo řepa, skladujte nejlépe v písku, který nasypete do velkých květináčů a do nich úrodu zahrabete. V písku se výrazně omezuje klíčení, které znehodnocuje úrodu, ale také měknutí, což je taktéž nežádoucí. Při tomto skladování vydrží kořenová zelenina opravdu až do jarních měsíců.

Uskladnění celeru není jednoznačné, bulvy je potřeba uložit do písku, řapíky se nejčastěji zamrazí
Uskladnění celeru není jednoznačné, bulvy je potřeba uložit do písku, řapíky se nejčastěji zamrazí (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Pro většinu druhů bylinek i ovoce, jako jsou jablka nebo švestky, je vhodné použít metodu sušení. Je to možné provádět v zásadě několika způsoby. Buď si podomácku vyrobíte sušicí rošt a na něj pokladené kusy necháte oschnout postupně za několik dní (jen přirozeným prouděním vzduchu) nebo sáhnete po elektrické sušičce, kterou využijete třeba i pro zpracování hub nebo rajčat.

Sušení je velmi oblíbená metoda nejen u ovoce nebo hub
Sušení je velmi oblíbená metoda nejen u ovoce nebo hub (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Již od nepaměti se provádí zavařování. Především ovocné kompoty, kdy zavaříte broskve, meruňky, třešně nebo hrušky, mají v zimních měsících velmi rády děti. Kompoty zpravidla neobsahují velké množství cukru. Po zavaření ovoce vydrží dva roky (často i více let) bez toho, aniž by docházelo k jeho zkažení.

Není nad domácí zavařeniny
Není nad domácí zavařeniny (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

U některých zelenin přistupujte ke zmražení. Především rychlomrazící šuplík je velmi vítaný tehdy, pokud si chcete uchovat růžičkovou kapustu nebo vyloupané fazole. Tento prvek lze ale využít třeba i u jahod, borůvek nebo meruněk.

Zdroj: zahradkarskaporadna.cz

Podívejte se, jak správně uchovat petrželovou nať:

Publikováno: tento týden, Autor: Radoslav Ptáček, Profil autora: Radoslav Ptáček