reklama

Pokud ujíždíte na sušeném ovoci, máme pro vás pár rad, jak s ním nakládat

První zmínky o sušeném ovoci můžeme datovat pravděpodobně více než tisíc let před naším letopočtem v Mezopotámii, kdy byly součástí receptů sušené datle a fíky. Nabídka sušeného ovoce se od těch dob v obchodech významně rozšířila a můžete narazit na velké množství druhů, ale k sušenému ovoci se lze dobrat různou cestou.

Pokud ujíždíte na sušeném ovoci, máme pro vás pár rad, jak s ním nakládat (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Čím se liší sušené a čerstvé ovoce?

Zásadním rozdílem je, že sušené ovoce má minimální obsah vody, a to jen asi 15 - 20 %. Právě díky odstranění velkého podílu vody jsou v něm mnohem koncentrovanější živiny, které jsou i po usušení zachovány. Zajímavostí je, že sušené ovoce obsahuje daleko více vlákniny, některých vitamínů a minerálních látek než ovoce v čerstvém stavu. Je bohaté na kyselinu listovou, ale na druhou stranu se po usušení výrazně snižuje obsah vitamínu A a C.

Po usušení ovoce obsahuje vysoké množství přírodních cukrů, jako je glukóza a fruktóza, a také kalorií. Právě tady může dojít ke kontroverzi, zda je sušené ovoce zdravé. Podíl vlákniny, živin a antioxidantů má opravdu příznivé účinky na naše zdraví. Musíme si ovoce umět správně vybrat a pamatovat na to, že nemůžeme sníst stejné množství ovoce sušeného jako čerstvého.

Zajímavostí je, že sušené ovoce obsahuje daleko více vlákniny a některých vitamínů a minerálních látek než ovoce v čerstvém stavu
Zajímavostí je, že sušené ovoce obsahuje daleko více vlákniny a některých vitamínů a minerálních látek než ovoce v čerstvém stavu (Zdroj: Grizly)

Způsoby sušení ovoce

Původním způsobem sušení bylo sušení na slunci. Dnes můžeme narazit v prodejní síti na ovoce sušené na slunci, v troubě nebo v sušičkách. Takto sušené ovoce, bez přidání cukrů, tuků či konzervantů, si zachovává nejen skvělou chuť a typickou vůni, ale i vitamíny, minerální látky, vlákninu a také kvalitu. Často se nám ale může dostat do ruky sušené ovoce konzervované látkami sorbanem draselným (E202) a oxidem siřičitým (E220), které působí proti bakteriím, kvasinkám a plísním.

Síření ovoce má efekt i kosmetický, kdy zabraňuje procesu hnědnutí, a tudíž vylepšuje vzhled ovoce. Například sířené meruňky mají sytou oranžovou barvu namísto hnědé, ale je nutné důkladné omytí vodou před konzumací. V případě proslazování a kandování se ovoce namáčí do cukrových sirupů, kde cukr přebírá funkci konzervantu a enormně zvyšuje energetickou hodnotu ovoce. Zde důkladně čtěte etiketu, může se stát, že polovinu balení přislazovaného ananasu může tvořit cukr.

Méně známým způsobem může pro některé být proces lyofilizace, neboli sušení mrazem. Ovoce je nejprve zmrazeno a pak sušeno při nízkém tlaku, kdy se odpaří až 95 % vody. Lyofilizované ovoce si zachovává všechny živiny (jako ovoce čerstvé) svůj tvar, strukturu, barvu, vůni a především chuť, a navíc je krásně křupavé. Ovoce sušené tímto způsobem je navíc nenáročné na skladování - postačí vzduchotěsné nádoby, suché a chladné místo.

Lyofilizované borůvky uchovávejte v uzavřené nádobě, radí odborník z Grizly
Lyofilizované borůvky uchovávejte v uzavřené nádobě, radí odborník Petr Miklík z Grizly (Zdroj: Grizly)
Původním způsobem sušení bylo sušení na slunci
Původním způsobem sušení bylo sušení na slunci (Zdroj: Grizly)

Jak si sušené ovoce nejvíce vychutnat

Seznam druhů ovoce vhodného pro sušení je nekonečný. V našich kuchyních však převažuje jen pár základních druhů. Nejpoužívanější jsou rozinky, jablka, švestky, brusinky, datle a fíky, meruňky nebo banán.

Velkou popularitu si ale získávají i lyofilizované jahody a maliny, mango, ananas, goji a lesní ovoce. Všechny zmíněné druhy si můžeme vychutnat ve formě svačinky pro malé i velké, hlavně při cestování, díky jejich nenáročnosti na skladování. Zkuste je i do snídaňových kaší a müsli, jogurtu a smoothie, sladkých dezertů, ale i do čatní a omáček k masu.

A pokud hledáte zdravou alternativu cukrovinek na svačinku či zdravého cukroví, jednoduše si můžete doma připravit kuličky ze sušeného ovoce. Stačí v kuchyňském robotu zpracovat třeba datle, meruňky, kokos, ovesné vločky, oblíbené ořechy a trošku kokosového oleje, případně i nedoslazovaného oříškového másla. Ze směsi lze následně vytvarovat kuličky, obalit ve strouhaném kokosu, mletých oříšcích nebo kakau a nechat vychladit. Zdravá svačinka nabitá chutí a energií je rázem na světě.

Seznam druhů ovoce vhodného pro sušení je nekonečný
Seznam druhů ovoce, vhodného pro sušení, je nekonečný (Zdroj: Grizly)

Tip na závěr od odborníků z Grizly: lyofilizované ovoce uchovávejte v uzavřené nádobě, protože má tendenci absorbovat vlhkost z okolního prostředí a tím ztrácí na křupavosti, která je pro tento druh typická.

Zdroj: Grizly

Ovoce si můžete nasušit i doma:

Publikováno: před týdnem, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce