reklama

Nezapomeňte do svého jídelníčku zařadit aromatická semena - jsou zdravá a chutnají!

Aromatická semínka najdou svoje využití jak v kuchyni, tak jako přírodní léky. Mnohá z nich nejen krásně voní, ale jsou také velmi zdravá a plná prospěšných látek.

Aromatická semena jsou zdrojem zdraví i chuti (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Některé druhy rostlin mají kromě aromatických semen i vonné listy a květy. K druhům, které lze snadno vypěstovat v domácích podmínkách, patří např. kmín, fenykl nebo anýz. Jedinečným tropickým druhem je pak kardamom.

Kmín

Semínka kmínu patří k tradičnímu koření české kuchyně, používají se při přípravě polévek i omáček. Výborně se hodí k bramborám a vejcím. Kromě toho, že semena dodávají specifickou chuť a vůni, tak má kmín i mnoho prospěšných účinků na naše zdraví. Kmín osahuje řadu antioxidantů, má protizánětlivé účinky a pomáhá proti patogenním bakteriím.

Ulevuje od kašle, harmonizuje trávení, urychluje rekonvalescenci, je dobrý při problémech močových cest a dokonce i zlepšuje zrak. Kmín se doporučuje kojícím matkám, podporuje tvorbu mléka. Vedle kmínu obecného je známý ještě římský kmín. Používá se zejména v indické a arabské kuchyni a jídlům dodává charakteristickou chuť.  Najdeme jej i v báječné pomazánce - hummusu.

Kmín má již v naší kuchyni nezastupitelné místo
Kmín má již v naší kuchyni nezastupitelné místo (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Koriandr

Dalším výborným kořením je koriandr. Jeho vůně je sladce kořenitá. Aromatická jsou nejen semena, ale i listy. Semínka zejména v drceném stavu jsou zcela nezbytným kořením v indické kuchyni. Také listy v syrovém stavu se hojně používají do salátů, polévek, chutney. Koriandr je skvělý na trávení, podporuje tvorbu žaludeční šťávy. Stejně jako kmín, anýz a fenykl se užívá na problémy s bolestí žaludku nebo nadýmáním. Semínka můžeme použít do všech pokrmů, které chceme učinit stravitelnějšími, do masitých jídel, těžších omáček a polévek. Nádherně provoní perník a cukroví. Do svého jídelníčku by jej měli pravidelně zařadit všichni, kdo mají problémy s játry a žlučníkem.

Semínka koriandru
Semínka koriandru (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Anýz

Zajímavým kořením je také anýz, který se jako koření využívá už od starověku. Intenzívně voní a chuť má silně kořenitou. Obsahuje řadu silic s baktericidními účinky. Anýz se používá do pokrmů asijské kuchyně, při nakládání zeleniny a ovoce, do sladkého pečiva a likérů. Jako lék se užívá proti kašli a střevním obtížím.

Fenykl

Najdeme ho jako planou rostlinu v Asii a ve Středomoří. Fenykl pěstovali již Egypťané a Řekové, ve atředověku nechyběl v klášterních zahradách. Fenyklová semena jsou nenahraditelným pomocníkem při zavařování červené řepy. Používají se i při výrobě likérů, pečiva a cukrovinek. Do salátů využijeme mladé nasekané lístečky. Kromě digestivních účinků se doporučuje jako přírodní podpůrný prostředek pro tvorbu mateřského mléka. Odvar ze semínek by měly proto pít kojící matky.

Fenyklový čaj harmonizuje trávení
Fenyklový čaj harmonizuje trávení (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Kardamom

Exotická lahůdka kardamom je doma v Indii a jeho vonné tobolky najdou využití ve sladké i slané kuchyni. S oblibou se používá na dochucení čaje a kávy a do sladkého pečiva. Kardamom je známé diuretikum a afrodiziakum. Pokud přidáme pár tobolek do mléka, zabráníme dokonce tvorbě hlenů, ke kterým při konzumaci syrového mléka dochází v žaludku. Má také detoxikační účinky a měl by se konzumovat i při očistných kůrách nebo po konzumaci alkoholu. V neposlední řadě harmonizuje i nervovou soustavu.

Tipy na využití semínek:

Indická specialita - masala chai

Tento vysoce návykový nápoj koupíte v Indii na každém rohu. Malá sklenička stojí okolo šesti rupií, což jsou v přepočtu cca dvě koruny. Tradiční masala chai se připravuje z vody, mléka, černého čaje a pěti druhů koření. I když čaj s mlékem nemusíte, tuto variantu si okamžitě zamilujete. V tradiční verzi se pije dosti sladký, cukr ale můžete dát čistě podle své chuti. Bílý cukr můžete nahradit cukrem třtinovým. Místo kravského mléka lze použít mléko sójové, a to i v práškové formě. Vyladěná směs koření je zastoupena těmito druhy: skořice, zázvor, hřebíček, kardamom, pepř. Koření používáme mleté nebo drcené.

Do vody přidáme podle chuti cukr a koření (na jeden hrnek jedna až dvě polévkové lžíce). Vodu přivedeme k varu a necháme několik minut pod pokličkou povařit. Čím déle se voda s kořením vaří, tím je čaj silnější. Posléze přidáme mléko, necháme opět dojít k varu a vsypeme černý indický čaj podle požadované síly. Ještě chvilku povaříme a hotovo. Čaj se pije horký. V zimě krásně prohřeje i zasytí.

Lahodný čaj masala chai s mlékem a kořením
Lahodný čaj masala chai s mlékem a kořením (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Fenyklový čaj pro miminka

Zejména kojenci často trpí bolestmi bříška a nadýmáním. Fenyklový čaj je uznávaným šetrným prostředkem, jak bolestem ulevit. Jednu až dvě polévkové lžíce podrcených semínek fenyklu zalijeme čtvrt litrem vroucí vody, uvedeme k varu a po několika minutách vypneme. Necháme 20 až 30 minut louhovat. Poté přecedíme a do zchladlého výluhu přidáme med. Samotný fenykl má nasládlou chuť a dětem chutná, dodatečné slazení není skoro nutné. Podáváme několikrát denně při obtížích.

Čaj z anýzu či kmínu

Připravíme úplně stejně jako čaj z fenyklu. Pijeme při nechutenství, dobře tlumí i silný kašel a desinfikuje ústní dutinu.

Mrkvová polévka s koriandrem

  • olej
  • nakrájená cibule
  • 1-2 polévkové lžíce drcených semen koriandru
  • 1 nakrájená brambora
  • 450 g nakrájené karotky
  • svazek čerstvých koriandrových listů
  • 1,2 l zeleninového vývaru

Na pánvi necháme na několika lžících oleje zesklovatět cibulku, cca po 5 minutách přidáme koriandrová semínka, bramboru a mrkev, chvilku osmahneme a zalijeme vývarem. Na mírnějším plameni vaříme dvacet minut, dokud mrkev nezměkne, nakonec vše vlijeme do kuchyňského robotu nebo mixéru, přidáme podle chuti čerstvé natě a rozmixujeme dohladka. Okamžitě podáváme. Polévka je velmi zdravá a chutná. 

Mrkvová polévka s koriandrem předčí chutí i tu dýňovou
Mrkvová polévka s koriandrem předčí chutí i tu dýňovou (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Anýzové koláčky nejen na vánoce

  • hrnek lískových oříšků
  • půl hrnku cukru
  • jeden a tři čtvrtě hrnku mouky
  • čtvrt čajové lžičky soli
  • dvě polévkové lžíce anýzových semínek
  • 220 g másla

V robotu rozdrtíme oříšky a cukr, poté přidáme změklé máslo, mouku, anýz, sůl. A znovu hněteme tak dlouho, dokud nevznikne jednotné těsto. Poté umístíme na několik hodin do lednice. Ztuhlé těsto vyndáme, vyválíme placku, ze které vykrajujeme tvořítkem kolečka. Pečeme v předehřáté troubě cca 15 min. Koláčky vydrží dlouho a jsou skvělé k čaji nebo kávě. 

Anýzové sušenky se hodí k vánočnímu období
Anýzové sušenky se hodí k vánočnímu období (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Místo žvýkačky

Na závěr každého jídla bychom měli rozžvýkat několik zralých čerstvých semínek fenyklu. Osvěžíme tím dech a nastartujeme rychlé trávení.

Zdroj: www.foodies.pk

Připravte bylinný likér, který mohou i děti:

Publikováno: 17. 11. 2021, Autor: Daniela Dušková, Profil autora: Daniela Dušková