reklama

Upečete si typickou kyjovskou specialitu s ukrytou náplní

Typický kyjovský pecák je kynutý koláč, který byste měli vyzkoušet i doma. Za sebe mluví určitě to, že se peče v místě svého původu skoro každý den. Tvarohová náplň je rafinovaně schovaná dovnitř těsta a vršek zdobí hromada křupavé drobenky. Už se vám sbíhají sliny?

Typický kyjovský pecák pro hosty ke kafíčku nebo jen tak (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Na kyjovský pecák si nachystejte:

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 3 vejce
  • 1 kostku droždí
  • ½ l mléka
  • 100 ml oleje
  • 1 lžíci sádla
  • 1 lžíci másla
  • špetku soli
Přidejte žloutky a přilijte olej
Přidejte žloutky a přilijte olej (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Na náplň:

  • 500 g tvarohu
  • 150 g krupicového nebo krystalového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g rozinek
  • citronovou kůru
  • povidla na potření

Na posypku (drobenku):

  • 250 g másla
  • 500 g polohrubé mouky
  • 200 moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr

Z kvasnic si připravte kvásek. Do části vlažného mléka rozdrobte droždí. Přisypejte trochu cukru a přimíchejte i malé množství mouky. Nechte asi 10 minut vzejít. Do zbylé mouky nasypejte sůl a zbytek moučkového cukru. Přidejte 3 žloutky a přilijte olej. A nakonec také kvásek. Přidejte máslo, sádlo a zbylé mléko. Vypracujte těsto. Mísu přikryjte čistou utěrkou a dejte kynout na teplé místo asi na půl hodiny. V mezičase si připravte tvarohovou náplň. Do mísy dejte všechny ingredience a důkladně spolu promíchejte. Připravte si také drobenku. Mouku, máslo i cukry dejte do mísy a rukou propracujte na drobenku.

Dřevěný vál si posypejte moukou a vyklopte na něj vykynuté těsto. Vytvořte si z těsta rukama větší kolo a na něj dejte (ne úplně do krajů) tvarohovou náplň. Tvaroh těstem ze všech stran překryjte a zabalte. Těsto nad tvarohovou vrstvou důkladně spojte, jako když tvoříte "raneček".

Do vypracovaného těsta opatrně zabalte tvaroh
Do vypracovaného těsta opatrně zabalte tvaroh (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Rukou roztlačte těsto plněné tvarohem na větší placku. Vezměte si na pomoc váleček a rozválejte koláč na velký kruh. Plech si potřete olejem, aby se koláč nepřilepil. Těsto na něj bez obav přeneste. Můžete ještě rukou roztlačit a vytvarovat na pravidelné kolo.

Těsto s tvarohovou náplní rozprostřete na plech
Těsto s tvarohovou náplní rozprostřete na plech (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Koláč potom potřete povidly. A posypte bohatě drobenkou. Nechte na plechu ještě asi 10 minut kynout.

Posypejte máslovou drobenkou
Posypejte máslovou drobenkou (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Pak ho dejte do trouby na 180 °C asi na 15 minut. Okraje musí být hezky dozlatova upečené.

Typický kyjovský pecák pro hosty ke kafíčku nebo jen tak (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Typický kyjovský pecák pro hosty ke kafíčku nebo jen tak (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Zdroj: pořad Receptář prima nápadů

Nemáte čas? Na tenhle koláč ho nepotřebujete:

Koláč je hotov, hosté mohou přijít
Koláč je hotov, hosté mohou přijít (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Publikováno: 13. 11. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová