reklama

Škodí nám mléko, nebo prospívá?

Jak je to doopravdy s mlékem? Pokud si nedokážete představit ráno bez sklenice mléka k snídani, měli byste zpozornět. Otázka, pokud je mléko spíše zdraví prospěšné, či je tomu přesně naopak, se neustále opakuje. Odpovědět na ni však není zas až tak jednoduché.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Škodí nám mléko nebo prospívá? (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Tvrzení proti tvrzení

Někteří ho milují, druzí nenávidí. Tak by se ve zkratce dal shrnout přístup společnosti k mléku. Konzumenti mléka si nemůžou vynachválit vitaminy a živiny, které mléko obsahuje. Jeho odpůrci zase argumentují tím, že lidé jsou jediní na světě, kteří konzumují mateřské mléko jiného druhu než svého, ještě k tomu v dospělosti. Mléko je také, například podle celostní a východní medicíny, označováno za příčinu mnoha  zdravotních potíží. Zapříčinit může špatnou cirkulaci tekutin, zhoršit imunitu nebo způsobit střevní, gynekologické nebo dýchací potíže.

Konzumenti mléka si nemůžou vynachválit vitaminy a živiny, které mléko obsahuje
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Konzumenti mléka si nemůžou vynachválit vitaminy a živiny, které mléko obsahuje

Mléko jako zdroj vitamínů?

Mléko skutečně obsahuje velké množství prospěšných minerálů, najdeme v něm vápník, hořčík, draslík, sodík, chlor, fosfor, železo, zinek, měď a selen a jod. Z vitaminů pak B a C, a také A, D, E a K, které jsou rozpustné v tucích. Největší význam má však mléko, co se obsahu vápníku týče. Vápník se stará v našem těle o správný růst kostí a zubů, srážlivost krve a hraje také důležitou roli při tvorbě enzymů a hormonů. Je však otázkou, zda-li tyto látky do těla skutečně dostáváme. Odpůrci mléka totiž argumentují tím, že průmyslově zpracované mléko nemá s tím přírodním společného vůbec nic společného, protože se kvůli procesu pasterizace všech enzymů a mikroorganismů zbavuje.

Mléko skutečně obsahuje velké množství prospěšných minerálů
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Mléko skutečně obsahuje velké množství prospěšných minerálů

Každý organismus je jiný

Čím jsme starší, tím hůře náš organismus s mlékem dokáže pracovat. To je prostě fakt. S rostoucím věkem klesá schopnost trávení mléčného cukru, právě zde vzniká intolerance na laktózu. Ať už se v souboji odpůrců a příznivců mléka stavíte na jakoukoliv stranu, někdy si prostě vaše tělo řekne samo, co mu vyhovuje, a co ne.

V bezlaktózové řadě od MEGGLE najdete mléko, smetanu, ale také velmi oblíbený cottage cheese
i (Zdroj: Meggle)
V bezlaktózové řadě od MEGGLE najdete mléko, smetanu, ale také velmi oblíbený cottage cheese

Dejte zelenou brokolici a kapustě

Pokud patříte mezi ty, kterým mléko neprospívá, nemusíte mít strach. Existuje velké množství alternativ, kterými můžete mléko ve svém jídelníčku nahradit. S vápníkem vám spolehlivě pomůže například brokolice, špenát, celer, losos nebo kapusta. Pokud vám mléko prostě chutná a nechcete o něj úplně přijít, jsou vhodnou volbou bezlaktózové produkty. Bezlaktózové výrobky mají tu výhodu, že jsou chuťově srovnatelné s výrobky obsahujícími mléko, a stejně jako ony obsahují velké množství bílkovin. Oproti nim jsou však lehké, skvěle stravitelné, bez konzervantů a s nízkou kalorickou hodnotou, ocení je tak i vyznavači zdravého životního stylu.

Tyto výrobky však rozhodně nejsou určené pouze pro lidi s intolerancí. „V případě konzumace mléka platí rozhodně tvrzení, že všeho má být s mírou. Někteří jedinci to však s množstvím mléčných výrobků přehání, výsledkem pak můžou být například problémy s nadměrným výskytem akné, zvýšená hladina cholesterolu a jiné zdravotní problémy. Proto je vhodné zařadit do jídelníčku i bezlaktózové varianty oblíbených mléčných výrobků, i pokud intolerancí zrovna netrpíte,“ potvrzuje fitness trenér a výživový specialista Vladimír Koukal.

Seznamte se s benefity kozího mléka:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 3. 11. 2021, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce