reklama

Připravte si gurmánské špagety. Zdravé a bez lepku

Špagety si nemusíte vychutnávat jen ty klasické. Zkuste si uvařit ty zeleninové, třeba cuketové. Budou bez lepku, levné a hned hotové. A prospějete díky nim svému zdraví i štíhlé linii. Používat je můžete na tisíc způsobů. Místo špaget, jako přílohu nebo jako nudle do asijských pokrmů. Budou vždy chutnat dokonale.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Cuketové špagety jsou bezlepkovou náhradou klasické pasty (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Na cuketové špagety si nachystejte:

  • kousek krůtích prsou
  • 1 cibuli
  • cherry rajčata
  • česnek
  • sůl a pepř
  • olej
Na špagety si nachystejte
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Na špagety si nachystejte

Krůtí prsa nebo jiné krůtí maso nakrájejte na kostičky nebo nudličky. Cibuli pokrájejte najemno a česnek na plátky. Dejte je do pánve s trochou oleje a restujte, než zesklovatí.

Prsa nakrájejte na kousky
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Prsa nakrájejte na kousky

Pak přidejte krůtí maso a restujte ještě dalších 7 minut. Maso během té doby hezky změkne. K masu přidejte i cherry rajčátky. Ta stačí rozkrojit napůl. Nezapomeňte osolit a opepřit. Pak můžete odstavit. Vše by mělo být pěkně dozlatova.

Maso orestujte spolu s cherry rajčaty
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Maso orestujte spolu s cherry rajčaty

Cukety nakrájejte. Jestli je to mladý kousek, nechte ji klidně se slupkou. Krom obsahu cenných látek budou špagety držet tvar. Nejdříve na tenké proužky. A ty potom na konečný tvar špaget.

Cuketu nakrájejte na nudličky
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Cuketu nakrájejte na nudličky

Maso s rajčaty z pánve vyjměte a pánev i se šťávou použijte k orestování cukety. Osolte ji a nechte ji asi 2 minuty na ohni.

Orestujte cuketu na výpeku z masa
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Orestujte cuketu na výpeku z masa

Proč cuketa?

Cuketa je nejenom chutná, ale také velmi zdravá. Neměla by proto chybět ve vašem jídelníčku v jakékoli podobě – zkuste cuketové placky, špagety, polévku nebo grilovanou cuketu jako přílohu k masu. Prospívá zažívání, podporuje fungování sliznice ve střevech. Dodá vitaminy a minerály, najdete v ní velké množství vitaminu C, manganu, mědi, fosforu i omega 3 mastných kyselin. Ve slupce je obsažen vitamin A. Ten pomáhá ke zdravým očím. Rozhodně ji tedy konzumujte neloupanou. Podpoří cévní soustavu i srdce – obsažené látky, hlavně draslík, pomáhají snižovat hladinu cholesterolu, udržuje normální krevní tlak a bojuje i proti cukrovce. Díky obsahu vody ke skvělým pomocníkem při dodržování pitného režimu. A také při hubnutí.

Tip:

Zeleninové špagety můžete připravovat z nejrůznějších druhů zeleniny. Zkuste špagetovou dýni nebo třeba mrkev či červenou řepu, bílou ředkev nebo okurku. K dokonalému efektu špaget pak použijte spiralizér.

Cuketu můžete i kandovat:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 4. 10. 2021, Autor: Lenka Tajbrová