reklama

Jste si jisti, že umíte správně lisovat česnek?

Česnek je tradiční potravina používaná v české kuchyni. Dokonce se považuje za superpotravinu a některá jídla bez něj neuvaříte, třeba takovou česnečku, která zahřeje i léčí. Pak ale přijde na řadu čištění lisu na česnek a to nás dokáže někdy rozpálit až nezdravě. Máme pro vás proto nápad, jak česnek lisovat a přitom udržet dírky lisu na česnek čisté.

Jak správně lisovat česnek (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Jak správně lisovat česnek a udržet list čistý

Sundejte uvolněné suché slupky česneku, ponechte jenom poslední silnou část slupky, která na česneku pevně drží. Uřízněte ještě část na špičce, kde jsou zbytky kořínků.

Uřízněte na česneku špičku s kořínky
Uřízněte na česneku špičku s kořínky (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Vložte takto upravený česnek do klasického lisu na česnek i s vrchní slupkou a lis takto zavřete. Zmáčkněte a česnek se vám standardně prolisuje ven. Nemusíte se obávat, slupka lisování nijak nezamezí a žádné zbytky nezůstanou, ani se slupka neprotlačí ven.

Zamáčkněte a česnek prolisujte
Zamáčkněte a česnek prolisujte (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Po lisování zůstane v lisu jenom čistá slupka a dírky lisu zůstanou díky tomuto postupu také čisté. Nemusíte je proto pracně čistit párátkem, ani nemusíte zdlouhavě čistit vnitřek lisu. Stačí jenom seškrábnout zbytky prolisovaného česneku zvenku.

Lisování česneku se slupkou je praktičtější
Lisování česneku se slupkou je praktičtější (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Prozradíme vám fintu na vaření vajec:

 

 

 

Vložte česnek do kovového lisu

Publikováno: 12. 10. 2021, Autor: Silva Pokorná, Profil autora: Silva Pokorná