reklama

Super hrdina podzimní sezóny: Šípková polévka, kterou jste ještě nejedli

Šípkový čaj, marmeládu nebo kančí se šípkovou omáčkou a pajfalským knedlíkem všichni určitě známe, ale ochutnali jste už šípkovou polévku? Připravit se dá z čerstvých i sušených plodů a pro rychlé doplnění vitaminu C nenajdete nic lepšího.

Recepty z šípků dodají potřebnou dávku vitaminu C, vyzkoušejte šípkovou polévku (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

V těchto krásných dnech časného podzimu dozrávají červené plody šípkové růže. Při procházkách na každém kroku potkáváme keře, které jsou doslova obsypané sytě červenými šípky. Bylo by škoda kolem nich jen netečně procházet. Maličké šípky jsou totiž skvělou zásobárnou vitaminu C, který budeme po celou dlouho zimu potřebovat.

Proto v září a někdy ještě i v říjnu vyrážíme na procházky vybaveni košíkem nebo plátěnou taškou, abychom si nějaké ty šípky nasbírali. Je třeba si pospíšit, než přijdou první mrazíky. Než začneme sbírat, překontrolujeme větvičky, v jaké kondici šípky jsou. Ty, které nás zajímají, by měly být pěkně vyzrálé a sytě červené. Malé, tmavé a scvrklé nejsou k ničemu. 

Šípky můžeme na marmeládu či víno zpracovat hned čerstvé anebo si je nasušíme na zimu. Nasypeme je na síto a na mírném zářijovém sluníčku pomalu prosušíme. Poté je necháme doschnout doma při pokojové teplotě blízkosti zdroje tepla. Na sušení nepospícháme, trvá několik dní ba i týdnů. Plody průběžně kontrolujeme, zda se někde neobjevila plíseň. Uschlé šípky, vhodné pro skladování, krásně zvoní.

Šípková polévka

Budeme potřebovat:

  • 2 hrsti sušených nebo čerstvých šípků (suché plody necháme den předem namočit v čisté vodě)
  • 1 lžíci másla (přepuštěného ghí)
  • 1 lžíci hladké mouky (ideálně špaldové)
  • med, sůl a pepř
  • 1 lžíci jablečného octa
  • 250 ml sladké smetany
  • krutony
Suroviny
Připravíme si všechny potřebné suroviny (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

V kastrolu nebo na pánvi pomalu rozpustíme lžíci másla a přisypeme hladkou mouku. Rychle mícháme, aby se nám jíška nepřipálila. Pokud použijeme přepuštěné máslo, můžeme nastavit teplotu na vyšší stupeň. Zhruba po 5 minutách máme hotovou krásně zlatavou jíšku. Odložíme ji stranou a již nezahříváme.

Jíška
Z másla a mouky připravíme jíšku (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Uvaříme si šípky. Do hrnce nalijeme přiměřené množství vody, do ní nasypeme omyté a očištěné šípky. Vaříme prudkým varem zhruba 30 minut.

Vaření šípků
Šípky krátce povaříme ve vodě (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Uvařené šípky přímo v hrnci rozmixujeme tyčovým mixérem na hutnou kaši.

Mixování
Šípky dobře rozmixujeme (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Šípkovou kaši propasírujeme přes hrubší síto do připravené jíšky. Odstraníme tak zbytek slupek a hlavně semínka. Komu by snad vadily jemné chloupky uprostřed šípků, může použít síto jemnější. Práce bude ale podstatně náročnější.

Pasírování
Šípkovou kaši propasírujeme přes síto (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Hutnou polévku společně s jíškou ještě krátce povaříme. Nepřestáváme míchat, protože jíška bude mít tendenci se na dně hrnce připalovat. Už teď nás polévka ohromí báječnou vůní.

Vaření
Šípkovou polévku s jíškou krátce povaříme (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Polévku zjemníme trochou smetany a dochutíme medem, octem solí a pepřem. Krátce povaříme a můžeme hned servírovat.

Tipy pro vás:

Máslové krutony

Spoustu polévek vylepšujeme dokřupava opečenými kousky housky, kterým říkáme krutony. Jejich příprava je snadná a zabere pár minut, ale přesto se při ní častokrát dopustíme několika hrubých chyb a díky kterým výsledek není uspokojivý.

Doma si krutony v menším množství opečeme na pánvi. Profíci kuchaři ale ve větším množství postupují trošku jinak – kousky pečiva rozloží na plech, pokapou máslem nebo olivovým olejem a nechají zapéct. Takto připravené krutony vydrží déle a v polévce se nerozmočí tak rychle jako ty naše, osmahnuté na pánvi a másle. My se však podíváme na několik vychytávek pro prověřený domácí postup:

  • Pro vylepšení přidáváme do šípkové (ale třeba i cibulačky, hrachové, pórkové nebo dýňové) polévky na másle osmažené krutony z rohlíků, housky nebo bílého toastového chleba. Veka není vhodná.
  • Pečivo necháme jeden až dva dny vytvrdnout, a pak nakrájíme na kostičky asi 1×1 cm veliké. Nasypeme je na rozpálenou pánev a přidáme kousek másla.
  • Je důležité máslo přidávat až na housky, protože při opačném postupu by část pečiva do sebe nasákla rozpuštěné máslo a zbytek by se smažil „nasucho“. Krutony nesmažíme moc zprudka, aby se drobečky nezačaly připalovat.
  • Krutony můžeme ochutit například přidáním rozdrceného česneku nebo jemně nastrouhaného parmazánu.
  • Krásně dozlatova opečené kostičky necháme za občasného promíchání zcela vychladnout v pánvi. Nepřesypáváme je hned do misky, protože by se zapařily, zvlhly a přestaly by být křupavé.
  • Před servírováním krutony přesypeme do misky a každý, ať si nabere do polévky sám. Pokud bychom servírovali krutony již s polévkou, velice rychle by se rozmočily a místo křupavé dobroty bychom měli jen nedobrou rozměklou hmotu.

Uvařte si výbornou šípkovou marmeládu:

Publikováno: před týdnem, Autor: Jana Šulcová, Profil autora: Jana Šulcová