reklama

V létě jsem ji ochutnala na dovolené v Maďarsku, od té doby si jí připravuji do zásoby

Maďarská čalamáda je prostě lahůdka. Myslete na studenou zimu, kdy je zeleniny málo, ještě k tomu nekřesťansky drahá, a využijte svou bohatou úrodu ze své zahrádky k přípravě chutného pokrmu. Inspirujte se u nás a vyrobte si podle našich receptů výbornou a velmi chutnou čalamádu.

Čalamáda je velmi chutná pochoutka připravená především z hlávkového zelí, papriky a případně také i mrkve a jiné zeleniny, která je skvělou přílohou k celé řadě pokrmů (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Co je vůbec ta čalamáda?

Čalamáda představuje tradiční maďarskou pochoutku, která je vyrobená především z tradiční maďarské zeleniny, tedy ze zelí a paprik. Jde vlastně o lahodný zelný salát, který je ideální pro chvíle, když nevíte, co se svou bohatou úrodou. Kromě zelí a paprik však obvykle obsahuje také cibuli, mrkev nebo okurku. A stejně jako receptů na bramborový salát je mnoho, podobně je to i s čalamádou. Připravili jsme si pro vás hned tři šťavnaté recepty k vyzkoušení.

Talíř a sklenice plná čalamády
Čalamáda k nám přišla z Maďarska, kde patří k tradičnímu zpracování zeleniny. Díky tomu si pak na ní můžete pochutnat i uprostřed zimy (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Tradiční maďarská čalamáda

Co k tomu budete potřebovat:

  • 1,5 kg hlávkového zelí
  • 1,5 kg papriky červené, oranžové a žluté
  • 1 kg okurek
  • 0,5 kg cibule
  • 2 dcl octa
  • 70 dkg soli
  • 40 dkg cukru
  • 1 lžičku benzoátu sodného
  • 1 lžičku kyseliny citronové
  • 3 bobkové listy
  • zrno černého pepře

Očištěnou zeleninu nakrájejte na tenké nudličky. Okurku přitom nemusíte loupat, stačí ji jen nakrájet na tenounká kolečka, nebo proužky. Všechny suroviny dejte do velké mísy a rovnoměrně na ně rozložte koření. Pak koření do směsi důkladně zapracujte. Bobkový list rozlámejte na malé kousky a zalijte sklenicí s octem. Nechte odstát zhruba 6 hodin. Zelenina během té doby zkřehne a uvolní šťávu. Nakonec zeleninu důkladně nacpěte do předem připravených zavařovacích sklenic. Zalijte je šťávou, zavíčkujte a sterilizujte.

Vše, co potřebujete k vyrobení maďarské čalamády
Tradiční maďarská čalamáda je zhotovena z bílého hlávkového zelí a různobarevné papriky. Obohatit se však může i o jinou zeleninu, kterou na své zahradě najdete. Veskrze však jde o lehce pikantní kyselý šťavnatý salát (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Čalamáda připravená zastudena

Co na čalamádu připravenou za studena

  • 2,5 kg zelí
  • 1 kg různě barevné papriky
  • 0,5 kg cibule
  • 0,5 kg mrkve
  • 150 g cukru
  • 500 ml octu
  • 100 ml oleje
  • 1 balení deka

Očištěné zelí a mrkev nastrouhejte na struhadle. Potom k zelenině přidejte i očištěnou a na nudličky nakrájenou papriku a na drobné pásky nakrájenou cibuli. Vše důkladně promíchejte. Ve větším hrnci si připravte nálev. Ocet, olej, cukr a deko spolu promíchejte. Míchejte roztok do té doby, dokud se cukr nerozpustí. Hotový nálev vlijte přes sítko do zeleniny a vše důkladně promíchejte. Takto připravenou čalamádu nechte přes noc odležet. Druhý den naloženou zeleninu napěchujte do předem připravených čistých sklenic. Nakonec do sklenic nalijte i nálev z misky. Pořádně uzavřete.

Nakrájené bílé zelí a mrkev ve společnosti chilli papričky a česneku
K vyrobení čalamády je nutné si nejprve připravit hlávkové zelí, které nakrájejte na tenké nudličky a to samé proveďte i s mrkví (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Čalamáda ze zelí a zelené papriky

Co na ni potřebujete:

  • 250 g hlávkového zelí
  • 250 ml octu
  • ½ lžičky celerového semínka
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky hořčičného semínka
  • 90 g cukru krupice
  • ½ cibule
  • 2 zelené papriky

Do mixéru dejte ocet, sůl, semínka a mixujeme. Pak do mixéru přidejte nakrájené zelí, papriku, cibuli a nakonec cukr. Mixujte asi 2 minuty, dokud nevznikne hustá zelená kaše. Tu pak přeložte do zavařovacích sklenic. Tato čalamáda se pak podává místo hořčice k pečenému masu, uzeninám a použít ji můžete i při vaření pod maso a do omáček.

Co byste řekli čalamádě z hub?

Publikováno: 10. 9. 2021, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová