reklama

Tato marináda udělá každé masíčko křehoučké a chutné, vyzkoušejte náš recept

Pořádně vypečenou krkovici určitě nepohrdne žádný milovník masa. A pokud jí připravíte navíc s vychytanou domácí marinádou, oslníte i návštěvu, bude totiž chutná a křehká. Příprava je velmi jednoduchá a rychlá. Masu musíte dát jenom trochu času v marinádě na chladném místě.

Upečte si krkovici v marinádě (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Pečené maso se v našich kuchyních stále těší veliké oblibě. Klasicky osolené a opepřené můžete vylepšit naložením masa do marinády. Takto připravené maso nechte uležet, ideálně v lednici, několik hodin a až pak dále upravujte. Maso díky marinování zjemní svou strukturu a nasákne jednotlivé chutě do sebe.

Co budete potřebovat

  • krkovici s kostí
  • lžíci oleje
  • lžíci kečupu
  • lžíci medu
  • lžíci hořčice
  • lžíci sójové omáčky
  • hlubší plech
  • alobal
Příprava marinády
Míchání surovin pro marinádu (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Jak udělat skvělou domácí marinádu

Jednoduše spolu promíchejte olej, kečup, med, hořčici a sójovou omáčku. Pokud budete péct zhruba 5-6 plátků masa, stačí vám množství směsi podle tohoto základního receptu. Pokud budete krmit více strávníků a marinovat více masa, samozřejmě množství podle potřeby přiměřeně vynásobte.

Příprava marinády
Míchání surovin pro marinádu (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Postup pečení křehké krkovice s marinádou

Pokud nemáte maso už připravené na plátky, tak si krkovici nakrájejte na hrubší pláty a ponechte i kost. Každý plát masa osolte z každé strany a rozložte na plech.

Solení masa
Plátky masa osolte po obou stranách (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Na rozložené maso na plechu nalijte připravenou marinádu a prsty směs pořádně zapracujte do masa.

Zalité maso marinádou
Marinádu zapracujte prsty do masa (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Přikryjte maso alobalem a odložte na chladné místo nebo do lednice na několik hodin odležet. Ideálně to zkuste vydržet alespoň 2-3 hodiny, ale můžete si čerstvé maso připravit den předem. 

Pekáč s alobalem
Připravené maso přikryjte alobalem (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Pak vložte plech se zakrytým masem, do rozehřáté trouby zhruba na 170 °C a pečte 30 až 40 minut podle toho, jak vám peče právě vaše trouba a kolik masa jste si připravili.

Pečení ve staré peci
Maso pečte 30 až 40 minut (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Podávejte se zeleninou, chlebem nebo bramborami. Anebo jen tak samostatně k pivu, do marinády si můžete namáčet čerstvé domácí pečivo.

A co takhle čertovsky medová kuřecí křidýlka?

Suroviny na pečenou krkovici

Publikováno: 4. 9. 2021, Autor: Silva Pokorná, Profil autora: Silva Pokorná