reklama

Připravte si úžasná vepřová žebírka s dokonalým salátem coleslaw

Máte rádi grilované či pečené masové speciality, ale nějak se vám ta pravá žebírka stále nedaří? Tajemství je v marinádě. Recept na vychytaná vepřová žebra vám přinášíme spolu s receptem na prima vychytaný salát coleslaw. Tak pojďme na to!

Vepřová žebírka se salátem coleslaw potěší každého ostrávníka(Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Marinovaná vepřová žebírka jsou snadná na přípravu, ale potřebují svůj čas. Čas je jedna z věcí, které se v kuchyni nedají ošidit. Pokud se má něco péct čtyři hodiny, tak se to má péct přesně tak dlouho. Hodně času ale můžete ušetřit během přípravy. Mám svého oblíbeného pomocníka, vakuovačku. Nejen, že zkrátí dobu nutnou k marinování, ale ještě vám pomůže docílit plnější chuti masa. Marináda nemá kam utéct. V sáčku zůstane jen maso, marináda a žádný prostor, kam by mohla unikat vůně či chuť. Marinování je intenzivnější, efektivnější i kratší.

Na marinovaná vepřová žebírka budete potřebovat:

  • 1,3 kg vepřových žebírek
  • 100 ml světlého piva
  • 15 g mořské soli
  • 40 g třtinového cukru
  • 10 g mleté červené papriky
  • 2 lžičky sušeného česneku
  • 3 lžičky hořčičného semínka
  • 2 lžičky mletého pepře
  • 2 lžičky jalovce
  • 1 lžička chilli

Všechny suché ingredience smícháme spolu a pořádně je vetřeme do očištěných vepřových žeber. Pozor na blánu, která je ze strany kosti - tu je potřeba odstranit, jinak se žebra budou kroutit a marináda se nedostane až k masu. Žebra vložíme do vakuovacího sáčku, zavakuujeme a necháme v chladničce šest hodin. Vepřové maso je třeba opravdu pořádně ochutit, takže čím déle ho v marinádě necháte, tím lépe - pokud ovšem spěcháte, stačí mu i 90 minut. Maso po marinování vyjmeme z chladničky a necháme ho alespoň půl hodiny odstát při pokojové teplotě, aby nebylo příliš chladné.

Vakuovačka
Žebírka s marinádou zavakuujte a nechte uležet (Zdroj: Gorenje)

Podlijeme světlým pivem a pečeme v troubě při 120 °C asi čtyři hodiny. Pokud se rozhodneme grilovat, čas i teplota zůstává beze změny, důležité je pouze to, aby žebra nebyla přímo nad zdrojem tepla. Grilujeme je pomaličku a pravidelně otáčíme.

Salát Coleslaw:

  • 400 g bílého zelí
  • 1 červenou cibuli
  • 2 polévkové lžíce nadrobno nakrájené pažitky
  • 0,75 dl vinného octa
  • 5 polévkových lžic medu
  • 2 polévkové lžíce kvalitní hořčice
  • sůl
  • pepř
Coleslaw
Zelný salát coleslaw je klasika (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

A jaká by to byla žebírka bez dobrého zelného salátu Coleslaw? Připravíme ho jednoduše: smícháme ocet, med a hořčici, přidáme nasekané zelí, osolíme, opepříme, přidáme najemno nasekanou červenou cibuli a pažitku a pořádně promícháme. Necháme odstát v lednici 30 minut, aby se chutě propojily a zelí trochu změklo. A pak už můžeme podávat. Dobrou chuť!

Tip:

Vakuovačka zaručeně prodlouží životnost nejen čerstvých potravin, ale také hotových pokrmů či polotovarů nebo suchých potravin. Bezpečně odsaje vzduch a vytvoří mikroprostředí, které zamezí množení bakterií a škodlivých mikroorganismů. Poradí si přitom nejen se suchými potravinami, ale některé vauují i ty křehké a plné šťávy, jako je třeba drobné lesní ovoce. Spotřebič využijete i při marinování nebo přípravě toho nejšťavnatějšího masa metodou sous-vide. Ovládání je přitom hračka – stačí stisknout tlačítko pro zatavení nebo pro vakuování s následným zatavením sáčku a přístroj udělá všechno ostatní sám.

Jako přílohu si připravte brambory v alobalu:

Publikováno: 10. 9. 2021, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce