reklama

Čokoládová bomba se šlehačkou může být lehká a navíc bez lepku!

Není vůbec pravda, že bezlepkové moučníky jsou časově náročné. My vám ukážeme jeden, který máte hotový za půl hodiny. A co je mnohem důležitější: Všichni strávníci budou uchváceni lahodnou chutí, která je plná čokolády, smetany a báječné domácí marmelády.

i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Upečte si lahodný čokoládový bezlepkový dort podle našeho receptu (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Co budeme potřebovat?

  • 6 vajec
  • 1 kypřicí prášek (lze nahradit lžičkou jedlé sody)
  • 120 g krystalového cukru
  • moučkový cukr
  • čokoládu na vaření
  • čokoládu na posypání
  • domácí borůvkovou marmeládu
  • šlehačku
  • kysanou smetanu
Suroviny
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Připravte si všechny suroviny

Svým celkovým charakterem se čokoládový bezlepkový dort hodí především pro slavnostnější chvíle, třeba narozeninové oslavy. Ale uděláte s ním určitě radost i dětem za vysvědčení nebo při zahájení školního roku. Navíc si na něm mohou pochutnávat bez obav také ti, kterým nedělá dobře lepek, protože v této čokoládové a smetanové bombě není ani stopa mouky.

Začneme vajíčky a čokoládou

Oddělíme žloutky od bílků, žloutky vyšleháme a pak do nich přidáme kypřicí prášek, který udělá ušlehanou hmotu nadýchanější. Z bílků vyšleháme sníh, do něhož pak přisypeme 2 polévkové lžíce krystalového cukru. Do žloutků zašleháme čokoládu na vaření, rozpuštěnou ve vodní lázni. Doporučujeme rozpustit ji ještě, než začnete se šleháním vajec, protože je lepší dát ji do směsi už trochu zchladlou, aby se směs nesrazila.

Vodní lázeň
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni

Poté vše smíchejte dohromady a máte připraveno tekuté těsto na dortový korpus. To vlijte do dortové formy, vyložené pečicím papírem. Můžete ho namočit, protože pak lépe přilne k povrchu a dobře drží. V elektrické troubě pečte asi 30 minut, během pečení troubu neotvírejte. Když korpus vyndáte, nechte ho 20 minut v klidu stát a nehýbejte s ním.

Lití těsta
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Těsto vylijte do formy

Nemusí být vždycky šlehačka

Mezitím, co bude dortový korpus chladnout, si vyšlehejte šlehačku, do které přidejte polévkovou lžíci moučkového cukru, a pak smíchejte s kysanou smetanou. Na zchladlý korpus naneste vrstvu domácí borůvkové marmelády, na kterou nalijte šlehačkovo-smetanovou směs. Hotový dort posypte nastrouhanou sladkou čokoládou.

Protože korpus je sám o sobě lehký, jemný, nadýchaný a nesmírně lahodný, je možné ho podávat jako samostatný moučník bez marmelády a smetanové parády. Tuto naprosto odlehčenou variantu můžete ozdobit moučkovým cukrem. A my vám prozradíme jednu kouzelnou vychytávku.

Kouzlení se záclonou

Až budete věšet do oken nové záclony, těch starých se nezbavujte. Pokud jsou hodně vzorované, dobře vám poslouží jako ozdobná mřížka na cukrování právě takových dobrot, jako je čokoládový bezlepkový dort. Z vyprané záclony odstřihnete vhodný kus látky a položte ho na dort. Pak posypte moučkovým cukrem a velmi opatrně záclonu sejměte. A pocukrované kouzlo je hotovo.

Tipy pro vás:

  • Čokoláda je oblíbenou ingrediencí do mnoha moučníků. Nekažte jejich chuť tím, že na ní budete šetřit. Vždy si při nákupu zkontrolujte obsah kakaového prášku v čokoládě a nespokojte se s náhražkami. Je to ostatně i plus pro vaše zdraví, protože kvalitní čokoláda snižuje krevní tlak a má blahodárný vliv na kardiovaskulární systém.
Čokoláda
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Čokoládu vybírejte vždy kvalitní
  • Borůvková marmeláda je sice ohromná lahůdka, ale vyzkoušet můžete i jiné „pikantní“ chuti, například marmeládu z ostružin nebo lesních plodů. Pokud nemáte svou vlastní domácí, kupte nějakou opravdu dobrou, nikoliv tu nejlevnější ze supermarketu.
Marmeláda
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Domácí marmeláda dodá moučníku pikantní chuť
  • Může se stát, že nemáte zrovna po ruce dortovou formu. Nic se neděje, moučník lze upéci i v pekáči nebo v nějaké jiné vhodné formě.

Podívejte se, jak udělat skvělý krém:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 14. 8. 2021, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová