reklama

Nebojte se vošouchové rolády – tenhle bramborák bez lepku si zamilujete

Je šťavnatá a pikantní a chutná přímo báječně. Vošouchová roláda je tak trochu bramborák, ale díky dalším ingrediencím získá tato tradiční pochoutka novou rafinovanou chuť. Hodí se jako občerstvení při posezení s přáteli nebo jako překvapení pro mlsné domácí strávníky.

i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Připravte si trochu jiný bramborák, vošouchovou roládu (Zdroj: Archiv FTV Prima)

Co budeme potřebovat?

  • 5–6 brambor
  • kmín, sůl, pepř, česnek, majoránku
  • 3 vejce
  • smetanový sýr
  • plátkový sýr
  • šunku
  • olej na plech
  • 1 kypřicí prášek (možno nahradit lžičkou jedlé sody)
Suroviny
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Na přípravu budete potřebovat

Bramborák patří neodmyslitelně k české kuchyni a má ho ráda většina z nás. V oblibě ho měli i naši předkové, takže se nemůžeme divit, že má i řadu krajových názvů. Například, když přijedete na Plzeňsko, nabídnou vám "vošouch“, z kterého tu dělají šikovné kuchařky i naši vošouchovou roládu. A protože se tentokrát obejdeme bez mouky, můžete tuhle dobrotu nabídnout i těm, kdo se z nějakého důvodu vyhýbají lepku.

Nejdříve si připravíme bramborákové těsto - nastrouháme brambory, přidáme česnek a další obvyklé přísady. Tentokrát ovšem vynecháme mouku, takže vznikne bezlepková varianta. Kdo má rád cibuli, může do směsi přidat jednu malou. Doporučujeme ji nakrájet na drobné kostičky a nestrouhat ji, protože někdy strouháním zhořkne a zbytečně pokazí lahodnou chuť těsta.

Strouhání
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Brambory, nejlépe typu C, nastrouhejte, nahrubo

Vše řádně promícháme, okořeníme podle chuti a přeneseme na plech, který jsme si dopředu připravili. 

Míchání
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Všechny suroviny důkladně promíchejte

Těsto poklademe v přiměřené vysoké vrstvě na pečicí papír, který řádně pomažeme olejem, aby se korpus na roládu po upečení z plechu dobře sundával.

Maštění
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Plech si řádně vymažte

Pak dáme péci do trouby asi na 25 až 30 minut. Důležité je, aby se těsto pěkně propeklo, získalo zlatavou barvu a bylo křupavé, nikoliv ovšem připálené. Hotový korpus necháme vychladnout a ještě na plechu pomažeme smetanovým sýrem. Použít ale lze také pomazánkové máslo s křenem, roláda tak dostane zajímavou chuť. Pak opatrně sejmeme z plechu, na vrstvu smetanového sýra poklademe šunku a plátkový sýr a opatrně srolujeme do rolády.

Obložení
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Obložte surovinami, fantazii se meze nekladou

Ještě chvíli necháme odstát, aby se všechny chuťové složky ideálně spojily. Pak už jen stačí tuto lahůdku nakrájet na přiměřeně silné plátky a začít servírovat.

Co možná nevíte:

K přípravě bramboráku, tedy i naší vošouchové rolády, se nejvíce hodí brambory varného typu C, které obsahují nejvíce škrobu, a díky tomu se těsto krásně spojí. Možná budete překvapeni, kolik krajových názvů má v naší zemi bramborák. Například v podhůří Orlických hor se mu říká "kramflek“, na Choceňsku zase "křápanec“, na Hané "cmunda“ nebo "báč“ a v okolí Benešova "prskanec“.

Můžete zkusit pizza roládu

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Zdroj:

Prima DOMA MEDIA, s.r.o.

Publikováno: 30. 7. 2021, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová