reklama

Nebojte se vošouchové rolády – tenhle bramborák bez lepku si zamilujete

Je šťavnatá a pikantní a chutná přímo báječně. Vošouchová roláda je tak trochu bramborák, ale díky dalším ingrediencím získá tato tradiční pochoutka novou rafinovanou chuť. Hodí se jako občerstvení při posezení s přáteli nebo jako překvapení pro mlsné domácí strávníky.

Připravte si trochu jiný bramborák, vošouchovou roládu (Zdroj: Archiv FTV Prima)

Co budeme potřebovat?

  • 5–6 brambor
  • kmín, sůl, pepř, česnek, majoránku
  • 3 vejce
  • smetanový sýr
  • plátkový sýr
  • šunku
  • olej na plech
  • 1 kypřicí prášek (možno nahradit lžičkou jedlé sody)
Suroviny
Na přípravu budete potřebovat (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Bramborák patří neodmyslitelně k české kuchyni a má ho ráda většina z nás. V oblibě ho měli i naši předkové, takže se nemůžeme divit, že má i řadu krajových názvů. Například, když přijedete na Plzeňsko, nabídnou vám "vošouch“, z kterého tu dělají šikovné kuchařky i naši vošouchovou roládu. A protože se tentokrát obejdeme bez mouky, můžete tuhle dobrotu nabídnout i těm, kdo se z nějakého důvodu vyhýbají lepku.

Nejdříve si připravíme bramborákové těsto - nastrouháme brambory, přidáme česnek a další obvyklé přísady. Tentokrát ovšem vynecháme mouku, takže vznikne bezlepková varianta. Kdo má rád cibuli, může do směsi přidat jednu malou. Doporučujeme ji nakrájet na drobné kostičky a nestrouhat ji, protože někdy strouháním zhořkne a zbytečně pokazí lahodnou chuť těsta.

Strouhání
Brambory, nejlépe typu C, nastrouhejte, nahrubo (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Vše řádně promícháme, okořeníme podle chuti a přeneseme na plech, který jsme si dopředu připravili. 

Míchání
Všechny suroviny důkladně promíchejte (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Těsto poklademe v přiměřené vysoké vrstvě na pečicí papír, který řádně pomažeme olejem, aby se korpus na roládu po upečení z plechu dobře sundával.

Maštění
Plech si řádně vymažte (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Pak dáme péci do trouby asi na 25 až 30 minut. Důležité je, aby se těsto pěkně propeklo, získalo zlatavou barvu a bylo křupavé, nikoliv ovšem připálené. Hotový korpus necháme vychladnout a ještě na plechu pomažeme smetanovým sýrem. Použít ale lze také pomazánkové máslo s křenem, roláda tak dostane zajímavou chuť. Pak opatrně sejmeme z plechu, na vrstvu smetanového sýra poklademe šunku a plátkový sýr a opatrně srolujeme do rolády.

Obložení
Obložte surovinami, fantazii se meze nekladou (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Ještě chvíli necháme odstát, aby se všechny chuťové složky ideálně spojily. Pak už jen stačí tuto lahůdku nakrájet na přiměřeně silné plátky a začít servírovat.

Co možná nevíte:

K přípravě bramboráku, tedy i naší vošouchové rolády, se nejvíce hodí brambory varného typu C, které obsahují nejvíce škrobu, a díky tomu se těsto krásně spojí. Možná budete překvapeni, kolik krajových názvů má v naší zemi bramborák. Například v podhůří Orlických hor se mu říká "kramflek“, na Choceňsku zase "křápanec“, na Hané "cmunda“ nebo "báč“ a v okolí Benešova "prskanec“.

Můžete zkusit pizza roládu

Zdroj:

Prima DOMA MEDIA, s.r.o.

Zabalení
Upečené těsto zaviňte (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Publikováno: 30. 7. 2021, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová