reklama

Maminčina božská sekaná aneb Když vaří muž

Rodinné stříbro na talíři se ve většině případů dědí po ženské linii. Tentokráte je však poslem rodinného kuchařského pokladu muž – a o to je recept na oblíbenou sekanou výjimečnější. Pan Miroslav Rašek nás zasvětí do tajemství přípravy sekané podle receptu své maminky.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Co budeme potřebovat na maminčinu božskou sekanou

  • 400 g mletého masa (směs vepřového a hovězího)
  • mleté drůbeží maso
  • slaninu podle chuti
  • 1 vejce
  • česnek podle chuti
  • 2 lžičky koření na mletá masa
  • 2 lžíce strouhanky
  • 1 špekáček
  • 1 vejce uvařené natvrdo
  • nakládané kyselé okurky

Jak budeme postupovat při maminčine božské sekané

1. krok

Mleté maso vložíme do větší mísy, zalijeme asi 100 ml studené vody a promícháme. Přidáme nadrobno nakrájenou slaninu. Poté vmícháme mleté drůbeží maso, jedno vejce, prolisovaný stroužek česneku, koření a strouhanku. Vše důkladně promícháme a prohněteme.

Maminčina božská sekaná 1
i (Zdroj: FTV Prima)
Maminčina božská sekaná 1

2. krok

Připravíme si náplň do sekané: špekáček oloupeme a podélně nakrájíme na čtvrtky. Stejně tak nakrájíme i kyselou okurku a natvrdo uvařené vejce.

Maminčina božská sekaná 2
i (Zdroj: FTV Prima)
Maminčina božská sekaná 2

3. krok

Do pekáče dáme půlku směsi na sekanou. Na to vyskládáme náplň, tedy pokrájený špekáček, okurku a vejce. Přidáme druhou půlku směsi a pomocí stěrky zahladíme okraje, aby nám vznikla jednolitá šiška. Podlijeme trochou vody a vložíme do předehřáté trouby.

Maminčina božská sekaná 3
i (Zdroj: FTV Prima)
Maminčina božská sekaná 3

4. krok

Pečeme při 200 °C zhruba 45 minut. Během této doby zhruba dvakrát zkontrolujeme a polijeme výpekem. Nakonec přepneme troubu na vrchní pečení a ještě dalších 5 minut necháme péct dozlatova.

Maminčina božská sekaná 4
i (Zdroj: FTV Prima)
Maminčina božská sekaná 4

5. krok

Podáváme s vařeným bramborem a kyselou okurkou.

Maminčina božská sekaná 5
i (Zdroj: FTV Prima)
Maminčina božská sekaná 5

Publikováno: 12. 9. 2017, Autor: Láďa Hruška, Profil autora: Láďa Hruška