reklama

Domácí zmrzlina pro letní horké dny i chladné večery

Chcete si dopřát zmrzlinu z poctivých surovin a přesně podle své chuti? Pak není nic jednoduššího než si ji vyrobit. Základní suroviny, žádné zbytečné konzervanty a barviva, zmrzlinu si můžete připravit i bez cukru. Jestli máte rádi letní osvěžující drink v podobě mojita a kávu s karamelovou sušenkou, zkuste je s námi třeba ve formě zmrzliny.

i (Zdroj: Depositphotos)
Osvěžte se v horkém létě domácí zmrzlinou (Zdroj: Depositphotos)

Druhy zmrzliny

Zmrzliny můžeme rozdělit na několik kategorií podle surovin, ze kterých se vyrábějí.

  • Smetanové a mléčné zmrzliny jsou postavené na těchto mléčných výrobcích. Čím více v nich bude tuku, tím bude výsledek krémovější. Voda se do těchto zmrzlin nepřidává.
  • Jogurtové zmrzliny – hitem posledních let jsou zmrzliny z jogurtu. Jsou lehčí, mírně nakyslé a osvěžující. Nejlepší volbou je bílý jogurt doplněný ovocem, oříšky nebo čokoládou.
  • Ovocné zmrzliny – zmrzliny se smetanou nebo mlékem nebo čistě ovocné. Ovoce si můžete vybrat podle své chuti.
  • Sorbety– vodová zmrzlina s podílem ovoce, ovocných šťáv, cukru a třeba i dalších netypických přísad, jako jsou limonády nebo sekty.
  • Šerbety – jde o sorbet, do kterého je přidáno malé množství tuku v podobě mléka, smetany nebo třeba bílků.
Druhy zmrzliny
i (Zdroj: Depositphotos)
Zmrzliny existuje nepřeberně druhů

Jde to i bez zmrzlinovače

K výrobě zmrzliny doma nepotřebujete žádný přístroj. I když ten vám mnohé usnadní. Zmrzlinu totiž v nádobě míchá, směs se přitom chladí a zároveň se do ní vmíchává vzduch. Je potom nadýchanější. Můžete pořídit levnější přístroje s chladicí nádobou, kterou musíte před každým použitím nechat v mrazáku, nebo stroje s kompresorem, u kterých tato potřeba odpadá, chladí a zároveň míchají. Ale zvládnete to i bez něj. Vypomoci si můžete použitím slazeného zahuštěného mléka, které obsahuje málo vody a netvoří se tak při tuhnutí ledové krystalky.

Domácí zmrzlina
i (Zdroj: Depositphotos)
Příprava zmrzliny je zcela jednoduchá

Další možností, nebo spíš nutností, je pravidelné promíchávání vidličkou nebo prošlehání směsi každou půl hodinu po vložení do mrazáku. Jednoduchým způsobem, kde se vyhnete i procesu míchání, je použití mraženého ovoce. Stačí ho jen hodit do mixéru (který takovou zátěž zvládne) spolu s tvarohem nebo smetanou a krátce promixujte. Za necelou minutu můžete zmrzlinu podávat. Další variantou je pořídit tvořítka na nanuky a směs do nich nalít.

Se surovinami si můžete vyhrát

Fantazii se meze nekladou, proto si zmrzlinu můžete doma vyrábět v nepřeberném množství variací. Ve zmrzlinách s tukovou složkou si můžete vyhrát – použijte smetanu, jogurt, mascarpone, jakékoli rostlinné mléko nebo tvaroh či dětský dezert. Oslaďte je klasicky cukrem, nebo třeba medem, alternativně můžete použít i banán. Přidejte nasekané oříšky, semínka, čokoládu, dochuťte různými bylinkami, třeba i těmi netradičními. Může to být třeba levandule, bazalka, chilli. Přidat můžete i sušenky, marmelády.

Zmrzlinová paleta
i (Zdroj: Depositphotos)
Se surovinami si můžete vyhrát

Zmrzlina mojito

Na drink mojito v podobě zmrzliny si nachystejte:

  • 3 limetky
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 ml obyčejné vody
  • 400 ml perlivé vody
  • hrst máty
  • bílý rum pro verzi s alkoholem
Suroviny na mojito zmrzlinu
i (Zdroj: Lenka Tajbrová)
Na drink mojito v podobě zmrzliny si nachystejte suroviny

Cukr s obyčejnou vodou dejte do hrnce a svařte je. Cukr se musí rozpustit. Větší část máty dejte do cukrového rozvaru, 5 minut vařte. Pak nechte vychladnout a následně přeceďte.

Cukrový rozvar
Svařte vodu s cukrem (Zdroj: Lenka Tajbrová)
Rozvar s mátou
Do rozvaru přidejte mátu (Zdroj: Lenka Tajbrová)

Zbytek máty nasekejte nadrobno. Z limetek nastrouhejte kůru (jenom tu zelenou část) a vymačkejte šťávu. Vše potom smíchejte dohromady.

Nastrouhaná kůra z limetky
Mátu nasekejte a kůru z limetek nastrouhejte (Zdroj: Lenka Tajbrová)
Smíchané suroviny na mojito zmrzlinu
Smíchejte všechny suroviny (Zdroj: Lenka Tajbrová)

Pokud budete přidávat rum, buďte s množstvím opatrní. S ním bude zmrzlina tuhnout pomaleji. Nalijte do nádoby a dejte mrazit. Nezapomeňte každou půlhodinu prošlehat vidličkou.

Mojito zmrzlina
i (Zdroj: Lenka Tajbrová)
Osvěžující mojito zmrzlina

Kávová zmrzlina s karamelovými sušenkami

Připravte si:

  • 200 ml mléka
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 4 žloutky
  • 80 g cukru
  • 40 ml kávy (dvě espressa, případně můžete použít i instantní kávu)
  • karamelové sušenky
Suroviny na kávovou zmrzlinu
i (Zdroj: Lenka Tajbrová)
Na kávovou zmrzlinu s karamelovými sušenkami si připravte vše potřebné

Mléko se smetanou a kávou dejte do hrnce a zahřejte. Místo hotové kávy můžete použít instantní, stačí ji do směsi mléka a smetany nasypat a rozmíchat. Můžete přidat i trochu mleté kávy. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny. Pak do nich přimíchejte trochu horké směsi. Aby se žloutky nesrazily.

Mléko se smetanou a kávou v hrnci
Zahřejte mléko se smetanou a kávou (Zdroj: Lenka Tajbrová)
Žloutky vyšlehané s cukrem
Vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny (Zdroj: Lenka Tajbrová)

Pak je vlijte do hrnce a povařte za stálého míchání do zhoustnutí. Za občasného míchání nechte zchladnout. Několik karamelových sušenek nadrobte nebo nasekejte a zamíchejte je do směsi. Nalijte do nádoby a dejte do mrazáku. Když povrch zatuhne, posypte ho ještě zbytkem rozdrcených sušenek a nechte domrazit.

Nadrobené sušenky
Sušenky nadrobte na kousky (Zdroj: Lenka Tajbrová)
Posypání zmrzliny sušenkami
Do směsi přidejte nasekané karamelové sušenky (Zdroj: Lenka Tajbrová)

A můžete podávat.

Kávová zmrzlina
i (Zdroj: Lenka Tajbrová)
Můžete servírovat

Překvapte své hosty zdravým grilováním

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 18. 6. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová