reklama

Jaká kouzla umí česnek, když zčerná?

Černý česnek je například v asijské kuchyni naprosto běžnou ingrediencí. V té naší středoevropské je tomu přesně naopak. Ale určitě stojí za to ho vyzkoušet. Vylepšíte chuť mnoha, zvláště exotičtějších pokrmů, a ještě uděláte dobrou věc pro své zdraví.

i (Zdroj: Depositphotos)
S česnekem v kuchyni nikdy neprohloupíte (Zdroj: Depositphotos)

V případě černého česneku se nejedná o žádnou speciální odrůdu. Jde o klasický česnek (Allium sativum), který se ovšem nechává uzrát za velmi specifických podmínek. Dokonce se můžete o jeho "výrobu“ pokusit v domácích podmínkách.

Jiná barva, jiné vlastnosti

Producenti černého česneku pracují s velmi kvalitními česnekovými paličkami, které se ukládají do speciálních nádob, v nichž se nechávají zrát při 60 °C asi 3-4 týdny. Během této doby se z našeho starého známého česneku stane ten černý, který jinak chutná i voní a také obsahuje jiné látky. Pro silný účinek na lidské zdraví je zařazen na seznam superpotravin.

Jeho typická černá barva není způsobena fermentací, jak se často uvádí. Je výsledkem tzv. Maillardovy reakce, která je běžná u všech výrobků, které se pečou a získávají při tom charakteristický zlatavý odstín, což se v podstatě týká třeba všech pekařských výrobků. Díky ní má dobrý chleba krásně vypečenou kůrku a správnou chuť. A významně promění i náš starý dobrý česnek.

Černý česnek
i (Zdroj: Depositphotos)
Že neznáte černý česnek? Je načase se seznámit…

S vůní vanilky

Kdo nemá příliš rád typickou česnekovou ostrou chuť a zápach, tak pro něj je černý česnek tou správnou volbou. Tepelným zpracováním získá jemnou nasládlou chuť, která připomíná někdy melasu, jindy rozinky nebo pečené švestky. A určité druhy česneku se mohou dopracovat až k balzamikové nebo vanilkové příchuti. Kromě chuti a barvy se změní i konzistence. Je mazlavý, někdy až rosolovitý. Stal se přísadou mnoha asijských jídel, ale oblíbený je také na jihu Evropy. Běžně ho najdete v lednici skoro každé španělské rodiny.

Česnek i černý
i (Zdroj: Depositphotos)
Černý česnek vypadá trochu nevzhledně. Ale je to skutečný poklad

Kam s ním

V kuchyni má široké možnosti uplatnění. Použít ho můžete všude, kam se dává "normální“ česnek, ale nejlépe chutná tam, kde se jeho chuť propojí například s octem, citrusovou šťávou, hořčicí, chilli, kajenským pepřem, sójovou omáčkou či s medem.

Určitě ho oceníte v omáčkách i dresincích, ale bez váhání ho přidejte do mletého masa nebo domácí paštiky. Použít ho můžete také k dochucení salátů nebo těstovin. Výborné jsou kotlety potřené marinádou z černého česneku. Pokud se nebojíte při vaření experimentovat, vyzkoušejte koláč s černým česnekem. Přidává se také do marmelády, dokonce se z něj vyrábí i pivo. V sušené formě se používá jako koření, kupříkladu na dochucení okurkového salátu. A jíst ho lze rovněž samotný, třeba k vínu.

Salát
i (Zdroj: Depositphotos)
Černý česnek dodá zajímavou chuť i zeleninovému salátu s restovaným masem

Pro zdraví a krásu

S černou barvou česnek neztratí nic ze svých léčivých schopností, spíše naopak. Je přirozeným antioxidantem, posiluje imunitu, snižuje tlak a hladinu škodlivého cholesterolu a podporuje srdeční činnost. Vhodný je pro alergiky a astmatiky, protože má pozitivní vliv na dýchání. Pomáhá také při infekcích a nachlazení. Je plný vitamínů, takže se jeho konzumace doporučuje jako celková prevence nejrůznějších civilizačních chorob a prospívá i pokožce.

Žena
i (Zdroj: Depositphotos)
Pro krásnou pleť vyzkoušejte černý česnek

Kde ho sehnat?

Ke koupi je v dobrých obchodech se zdravou výživou, sehnat ho můžete na internetu. Připravte se ale na to, že není úplně levný: Cena za čtvrt kila se může vyšplhat i na několik stovek. Naštěstí jsou k dostání sušené stroužky, které využijete v kuchyni, nebo jako doplněk stravy v kapslích, když ho potřebujete k léčení neduhů. V obou případech se jedná o cenově dostupné produkty. Pokud vlastníte rýžovar, vyzkoušejte si černý česnek vyrobit sami. S pomocí tohoto "chytrého hrnce“ byste to měli zvládnout už za dva týdny. Je jen zapotřebí zajistit dlouhodobé působení odpovídajících teplot a dostatečné vlhkosti, aby česnek nevyschl.

Rýžovar
i (Zdroj: Depositphotos)
Rýžovar vám poslouží i pro domácí výrobu černého česneku

Publikováno: 2. 6. 2021, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová