Znáte různé způsoby jak zahustit polévky a omáčky? Nemusíte totiž používat jen klasickou jíšku z bílé mouky. Existuje několik dalších způsobů, jak pokrmy zahušťovat zdravěji, rychleji. Nebojte se experimentovat.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/c2/ea/column/c2ea3e4cd2a11bc72de09e2ed0928097_depositphotos_87910268_l-2015.jpg)
Jak na klasickou jíšku
Česká kuchyně se bez jídel zahuštěných jíškou neobejde. Nejrůznější polévky i omáčky na ní prostě stojí.
- Světlá jíška – na pánvi si rozehřejete máslo nebo olej a přidejte stejné množství hladké mouky. Za stálého míchání chvilku zahřívejte. Dát ji můžete do světlých omáček a zeleninových polévek.
- Tmavá jíška – postupujte stejně, ale nechte na pánvi smažit do zhnědnutí. Samozřejmě za stálé kontroly a míchání. Skvělá je do guláše.
- Suchá jíška – hladkou mouku nasucho opražte v troubě nebo na pánvi. Pak ji stačí zamíchat do omáčky.
- Bešamel – světlou jíšku ještě zalijete mlékem. Vznikne tak omáčka, kterou můžete dále libovolně dochucovat a používat.
![Mouky](https://img.primadoma.cz/w_2/61/76/column/61765cd13ca97bf5df9418b1eb58bf6e_zahustovat-muzete-ruznymi-druhy-mouky.jpg)
Mouka jinak
Zahušťovat můžete i nadále pomocí jíšky. Jen zkuste sáhnout po zdravější variantě bílé pšeničné mouky.
- Může to být mouka celozrnná.
- Vyzkoušet můžete ale také mouku pohankovou, ovesnou nebo špaldovou. Hrachová mouka se nabízí jako skvělý základ na polévku.
- Jídla můžete bez problémů zahušťovat také různými druhy škrobů
Jsou vhodné pro osoby s alergií na lepek. Hotová jídla zahuštěná škrobem už znovu neohřívejte, protože by zřídla.
- Klasikou je kukuřičný škrob. Je bez chuti a vůně, takže vám pokrm nijak nezmění. Využijete ho na sladké a slané omáčky. Jen ho nepoužívejte, pokud se chystáte jídlo zmrazit, udělaly by se v omáčce cucky.
- Také bramborový škrob je tradiční surovinou při vaření. Jen ho přidávejte až jako poslední tečku do vlažné, ne horké polévky či omáčky.
- Tapiokový škrob se využívá hlavně k zahušťování ovocných pokrmů. Jeho výhodou je, že ho můžete bez problémů zamrazit, nezdrcne se.
Brambory. Nebo jiná zelenina
Máte-li rádi zeleninové krémové polévky, stačí do nich dát jen dostatečné množství zeleniny, která udělá pokrm při mixování hustým sama o sobě. Přihodit můžete do jídla i bramboru, která po uvaření a rozmixování zahustí. Můžete ji ale nastrouhat i syrovou nebo přidat bramborové pyré. To se hodí hlavně v případě, že už výsledný pokrm nechcete mixovat. Podobně vám poslouží cibule. Použijte ji při přípravě guláše stejné množství, jako dáváte masa, a jíška už nebude potřeba.
![Zelenina](https://img.primadoma.cz/w_2/ff/eb/column/ffeb2e67310bb550c132ca534478b9d0_dostatecne-mnozstvi-zeleniny-zajisti-i-dostatecnou-hustotu.jpg)
Chléb
Jednoduše a levně můžete zahušťovat i chlebem. Střídku starého ztvrdlého chleba nastrouhejte (ale dá se použít i čerstvý, nadrobený nebo na kostičky nakrájený) a nasypte do guláše nebo bramboračky.
Žloutek
Žloutek stačí rozšlehat, vmíchat do trochy omáčky nebo vývaru a vše vlít zpátky do hrnce. Pak už ale dál nevařte, aby se žloutek nesrazil. Žloutek můžete rozmíchat i v troše smetany, přidat omáčku a vlít do hrnce.
![Vejce](https://img.primadoma.cz/w_2/2d/b8/column/2db8d67843d239699a2636ec6db19836_zloutek-je-pri-zahustovani-take-pomocnikem.jpg)
Smetana, sýr, máslo
Sladká nebo zakysaná smetana umí zahustit pokrmy také. Ale samozřejmě musíte počítat se změnou chuti. Ne do každého jídla se hodí. Stačí ji přidat do polévky nebo omáčky a prudce povařit. Vyvaří se voda v ní obsažená – zredukuje se. A výsledný pokrm bude krémovější.
- Stejně poslouží i čerstvé nebo termizované sýry, které rozmixujete.
- I ostatní druhy sýrů můžete použít k zahuštění, stačí nastrouhat. Projeví se ale také na chuti.
- Máslo je klasika – jako třešnička na dortu lžička másla vmíchaná do hotového jídla lehce zahustí a vytvoří krémovou konzistenci
Psyllium
Přírodní vláknina nazývaná psyllium může sloužit i jako zahušťovadlo. Pokud už jste ho používali například k podpoře hubnutí, víte, jak funguje. Ve vodě nebo v jiné tekutině nabobtná. Proto je vhodné ho přidávat po troškách a počkat, než nabude. Použijte ho do omáček i polévek.
![Psyllium](https://img.primadoma.cz/w_2/2d/43/column/2d43d4d650170cc039d1cfa51848a893_pro-nekoho-exoticky-tip-na-zahustovani-psyllium.jpg)
Xantanová, guaranová guma
Přírodní bezlepková varianta pro zahušťování, která vám nevytvoří hrudky. Můžete ho použít do studených i teplých pokrmů. Nevýhodou je vyšší cena. A také to, že pokud to s nimi přeženete, výsledkem bude hrnec plný slizu.
Kuzu
Kořen z japonského vinného kmene je u nás novinkou. Znát ho můžete třeba z japonské kuchyně. Lehce stravitelný škrob umí detoxikovat játra i celý organismus.
Uvařte si luxusní rajsou omáčku podle Ládi Hrušky
Publikováno: 14. 5. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová