reklama

Hovězí na červeném víně připravené způsobem pomalého dušení

Pokrm s vůní francouzského venkova podle blogerky Live With Anny si vás zcela získá. V jedné báječné harmonii propojuje chuti a vůně hovězího masa, kořenové zeleniny a bylinek, hlubší tóny mu dodává červené víno. Zaručeně se vám chvíle strávené v kuchyni odmění zážitkem z nejvyšších kulinářských pater a masem tak měkkým, že se bude v ústech samo rozplývat.

i (Zdroj: MORA)
Hovězí na červeném víně připravené způsobem pomalého dušení (Zdroj: MORA)

Pomalu dušené hovězí maso na červeném víně

Připravte si:

  • 1 kg bio hovězích kostek na guláš -  nejlepší je kližka, vhodná jsou i líčka. Pokud si nevěříte, že bude maso měkké, můžete použít i vyzrálé hovězí zadní.
  • 4 větší červené cibule
  • 200 g slaniny
  • 700 g rajčat
  • 350 g mrkve (6 ks)
  • 400 g celeru
  • 200 g žampionů
  • 750 ml suchého červeného vína
  • Sůl, pepř, rozmarýn, případně tymián
  • 3 stroužky česneku
  • podle potřeby vodu

Postup:

Rozehřejte velký litinový hrnec, poté nalijte malé množství oleje a nechte v něm postupně ze všech stran osmahnout kousky hovězího masa. Důležité je nechat každý kousek důkladně zatáhnout ze všech stran. Nevkládejte proto všechny kostky naráz, jinak by maso pustilo šťávu, ztratilo chuť a bylo vysušené.

Hovězí maso
i (Zdroj: Depositphotos)
Použijte dobře vyzrálé hovězí maso

Jakmile je maso orestované, vyjměte ho a vložte do hrnce nadrobno nakrájenou slaninu. Slaninu krátce orestujte a poté přidejte na větší kousky nakrájené žampiony. Jakmile jsou žampiony dostatečně osmažené, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a znovu restujte, dokud není cibule osmažená krásně dozlatova.

Poté přidejte nadrobno pokrájenou mrkev, celer, rajčata a česnek. Vše znovu krátce orestujte. Poté vraťte do hrnce maso.  Osolte, opepřete a přidejte rozmarýn, případně další bylinky podle chuti.

Cibule
i (Zdroj: Depositphotos)
Základem je osmažená cibule

Vše zalijte červeným vínem a přiveďte k varu. Následně vložte odkryté do trouby vyhřáté na 160 °C a pečte zhruba 1,5 hodiny. Pokud máte troubu s parní funkcí, můžete v této fázi použít i páru. Pak teplotu snižte na 130 °C a pečte při horno-dolním ohřevu již bez páry další 2 hodiny, případně zvolte speciální program pro pomalé pečení. Během pečení promíchávejte a v případě potřeby podlévejte vodou. Při tomto postupu maso dokonale změkne, a přitom zůstane uvnitř šťavnaté; alkohol se odpaří. Jako příloha je vynikající čerstvý chléb.

Červené víno
i (Zdroj: Depositphotos)
Hovězí maso podlijeme červeným vínem

Tip na troubu s parní funkcí a programem pro pomalé pečení

Nejen při přípravě tohoto receptu skvěle poslouží vestavná trouba MORA VTPS 547 BX s parní funkcí. Patentovaný vnitřní klenutý tvar trouby, inspirovaný tradiční kamennou pecí, nechává horký vzduch cirkulovat rovnoměrně ze všech stran okolo připravovaného pokrmu, aby byl výsledek vždy perfektní. Výkonná trouba s objemem 70 l má řadu programů: nejen klasické pečení a gril s ventilátorem i bez, ale také horkovzdušné nebo klasické pečení s párou. Má i ECO funkci pro pomalé pečení při nižší teplotě, dále rychlý předehřev a rozmrazování. O čistotu vnitřku trouby se postará automatický pyrolytický program. Praktické jsou i teleskopické výsuvy a tlumené dovírání dvířek. Trouba v elegantním nerezovém provedení s úpravou proti otiskům prstů se pohodlně ovládá pomocí klasických knoflíků.

MORA_trouba s parní funkcí_image
i (Zdroj: MORA)
MORA trouba s parní funkcí image

Publikováno: 30. 4. 2021, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce