Pokud vám zůstaly v lednici nějaká vařená vajíčka, udělejte si s námi skvělé domácí pomazánky. Taková paštiková vypadá jako nesmysl a zbytečnost, ale pokud máte paštiky v oblibě, tak vyšlehaná verze s vařenými vejci vás nadchne. A většinou jí zbožňují i děti.
																							Sardinková, tvarohová s ředkvičkou nebo luxusní pomazánka ze syrové červené řepy jsou samy o sobě zdravé vitamínové bomby. Vařená vejce navíc dodají selen a další vitamíny a minerály jako A, D, E a K. S kvalitním pečivem a čerstvou zeleninou máte skvělou večeři pro celou rodinu na stole za pár minut.
Paštiková pomazánka s vařenými vejci
- 2-3 větší paštiky z plechovky (nebo miska domácí paštiky)
 - 2-3 lžíce měkkého másla (nebo cca půl misky)
 - 4 vařená vejce
 - 1 střední cibule (bílá nebo červená)
 - sladký kečup
 - klasická hořčice
 - sůl a pepř
 
 Připravte si všechny suroviny, vajíčka nakrájejte na malé kousky nebo protlačte přes mřížku na vařené brambory. Cibuli také nakrájejte na jemné kostičky.
Vše dejte do větší mísy a promíchejte. Přidejte 2-3 lžičky kečupu, 1-2 lžičky hořčice, špetku pepře a sůl podle potřeby a chuti.
 Pomazánku mixujte ručním mixérem do hladké pěny. Průběžně dochucujte kečupem, hořčicí a případně i solí a pepřem podle vaší chuti.
 Servírujte s bílým chlebem nebo bílým pečivem. S čerstvou zeleninou máte připravenou skvělou večeři či lehčí oběd.
 Sardinková pomazánka s vařenými vejci
- 2-4 plechovky sardinek ve vlastní šťávě nebo oleji
 - 3-4 lžíce měkkého másla
 - 2-3 vařená vejce na malé kostičky
 - 1 najemno nakrájená cibule
 - hořčice, kečup, sůl a pepř
 - olivový olej
 - citron nebo citronová šťáva (pár kapek do pomazánky)
 
Opět vše v míse promíchejte a vymixujte ručním mixérem do hladké pěny. Hořčici, kečup, sůl pepř a citronovou šťávou přidejte podle chuti a potřeby. Pokud máte sardinky ve vlastní šťávě, přidejte trochu olivového oleje. Pomazánku to zjemní a lépe se také našlehá do pěny.
 Tvarohová pomazánka s ředkvičkou a vejci
- 1 měkký tvaroh ve vaničce
 - 2-3 lžičky zakysané smetany
 - 2-3 vařená vejce
 - 3-4 ředkvičky
 - 2 stroužky česneku
 - mladá cibulka
 - sůl, pepř
 
 Vajíčka a ředkvičku nastrouhejte na jemném struhadle, cibulku nasekejte hodně najemno a česnek prolisujte. Vše důkladně promíchejte vidličkou a opět mixujte ručním mixérem. Sůl a pepř přidejte podle vlastní chuti.
 Podávejte na toustovém pečivu nebo jako salát na vidličku s opečeným toastem. S čerstvou zeleninou a nasekanou mladou cibulkou získáte lehkou a zdravou večeři.
 Pomazánka z čerstvé červené řepy
- 1 střední čerstvá červená řepa
 - 3-4 vařená vejce
 - 2-3 lžíce sýru typu žervé
 - 2-3 lžičky ochuceného tvaru s bylinkami (nemusí být)
 - 2-3 stroužky česneku
 - 2 lžičky majonézy
 - pepř a sůl pro dochucení
 
 Čerstvou řepu a vajíčka nastrouhejte najemno, česnek rozmáčkněte a nakrájejte najemno, nebo přímo prolisujte.
 Z nastrouhané řepy vymáčkněte přebytečnou šťávu, a poté vše společně promíchejte vidličkou. Sůl a pepř přidejte podle chuti. Podávejte s různým pečivem a mladou cibulkou.
 Extra tip na závěr
Každá pomazánka se dá servírovat namazaná na pečivu či chlebu, nebo samostatně jako příloha. Skvělou formou servírování je přímo ve vařeném vajíčku. V takovém případě si uvařte vajíčka navíc a do pomazánky přidejte vyjmuté žloutky. Vajíčka si nechte překrojená na půlky a pak doprostřed naplňte vytvořenou pomazánku. Můžete podávat se zakysanou smetanou, kterou dochutíme pepřem, solí a prolisovaným česnekem.
Zdroj: Silva Pokorná
Publikováno: 10. 5. 2025, Autor: Silva Pokorná, Profil autora: Silva Pokorná