Ohromte lahodným ananasovým carpacciem

Chcete rodinu nebo návštěvu překvapit netradičním a ještě velmi zdravým dezertem? Připravte jim spolu s Láďou ananasové carpaccio. Tenké plátky ananasu zalité marinádou z citronu a bazalky vás překvapí svou božskou chutí. 

Připravte si lahodné ananasové carpaccio (Zdroj: Prima DOMA)

Když pomineme tu trošku cukru, je tento dezert z ananasu ve stylu carpaccia velmi zdravý a výjimečně dobrý.

  • Ananas - obsahuje téměř všechny vitamíny, také minerální látky a různé stopové prvky. Posiluje tak organismus a pomáhá při rekonvalescenci. Najdete v něm taky enzym bromelin, který štěpí bílkoviny, má protizánětlivé a analgetické účinky. A protože brání nadměrnému shlukování krevních destiček, snižuje riziko trombózy. Ananas je také močopudný, můžete ho využít k prevenci i léčbě onemocnění močového ústrojí. A funguje také na trávicí trakt, upravuje peristaltiku a chrání ho před působením bakterií. A aby toho nebylo  málo, konzumuje se i jako afrodiziakum.
  • Bazalka - jako koření patří nejenom na pizzu či salát caprese. Obsahuje velké množství vitaminu K a mnoho antioxidantů. Využijete ji hlavně k podpoře trávicího traktu - podporuje chuť k jídlu, napomáhá trávení, uvolňuje křeče a působí i proti nadýmání. Má pozitivní účinky i na dýchací cest - podporuje odkašlávání. Nakonec také uklidní nervy a podpoří dobrou náladu.
  • Citron - protože jeho účinky jsou všeobecně známé, jen ve zkratce - posiluje imunitu, je prospěšný cévní i zažívací soustavě, má antibakteriální účinky, pomůže při zánětech i krvácení dásní. Neměl by zkrátka v kuchyni chybět.

A co je to vlastně carpaccio?

Původně se tak označovalo syrové hovězí maso, které se krájelo na tenoučké plátky a podávalo se studenou omáčkou. Dnes už pod tímto názvem můžete najít nejrůznější suroviny, které mají společnou podobu podávání, tedy tenké plátky se zálivkou. Může to být tuňák, losos, červená řepa nebo třeba ananas. Na chuť si tak přijdou masožrouti i vegetariáni.

Co budete na carpaccio z ananasu potřebovat?

  • 1 zralý ananas
  • 1 citron
  • asi 5 lístků čerstvé bazalky
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • zmrzlinu k podávání
Suroviny
Co budete na carpaccio z ananasu potřebovat? (Zdroj: Prima DOMA)

Pěkně uzrálý ananas si nejprve očistěte. Odkrojte špičku i spodek a okrájejte kůru. Nesmí zůstat žádná tvrdá očka. Ananas potom rozpulte a vykrojte středy do tvaru trojúhelníku. Zbylé půlky potom nakrájejte na co nejtenčí plátky. Rozprostřete je na talíř nebo do hlubší mísy.

Krájení ananasu
Uzrálý ananas si nejprve očistěte (Zdroj: Prima DOMA)

Z citronu ostrouhejte žlutou část kůry a vymačkejte šťávu. Dejte je do nádoby a přidejte zhruba 5 lístků bazalky a 3 lžíce moučkového cukru. Tyčovým mixérem vše rozmixujte. Vznikne vám z toho marináda.

Mixování
Rozmixujte vše tyčovým mixérem (Zdroj: Prima DOMA)

Marinádou přelijte plátky ananasu na talíři a dejte ještě alespoň na půl hodiny odležet do lednice. Ananas se tak s chutěmi z marinády pěkně spojí. Podávat můžete třeba s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Lití marinády
Zalijte marinádou (Zdroj: Prima DOMA)

Související k tématu