reklama

Provensálský nakládaný česnek aneb Jak si připravit pikantní pochoutku

Že je česnek báječné přírodní antibiotikum a antiseptikum, že povzbuzuje obranyschopnost organismu a snižuje krevní tlak či hladinu cholesterolu, že ničí parazity ve střevech, pročišťuje cévy, prospívá srdci… že má zkrátka celou dlouhou řadu příznivých účinků na naše tělo a že je také nepostradatelnou součástí české kuchyně, to už všichni dávno víme, a proto ho také rádi baštíme.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Jediné, co nás při konzumaci česneku může trochu brzdit, je následný nepříjemný zápach z úst. V receptu, který prozradí Láďa Hruška, je česnek lehce povařený a spolu s bylinkami a kořením naložený ve víně. V téhle úpravě se dá použít na mnoho způsobů, například na dochucení salátů či jako příloha k masu – a navíc ztratí onu nepříjemnou čpavost.

Co budeme potřebovat

  • 500 g česneku
  • 500 ml bílého vína
  • 1 lžičku celého černého pepře
  • 4 bobkové listy
  • 8 hřebíčků
  • snítku čerstvého rozmarýnu
  • snítku čerstvého tymiánu
  • čerstvé feferonky
  • 100 ml octa
  • 2 lžičky oleje
  • 75 g cukru
  • sůl
  • zavařovací skleničky

Jak budeme postupovat

1. krok

Očištěné stroužky česneku nasypeme do hrnce, zalijeme bílým vínem a přidáme všechny ostatní suroviny s výjimkou feferonek a oleje.

Provensálský nakládaný česnek 1
i (Zdroj: FTV Prima)
Provensálský nakládaný česnek 1

2. krok

Postavíme na plotnu a přivedeme k varu.

Provensálský nakládaný česnek 2
i (Zdroj: FTV Prima)
Provensálský nakládaný česnek 2

3. krok

Po třech minutách sejmeme z plotýnky, přikryjeme poklicí a necháme do druhého dne odstát.

Provensálský nakládaný česnek 3
i (Zdroj: FTV Prima)
Provensálský nakládaný česnek 3

4. krok

Následující den opět zahřejeme a poté sběračkou naléváme do vyhřátých zavařovacích skleniček.

Provensálský nakládaný česnek 4
i (Zdroj: FTV Prima)
Provensálský nakládaný česnek 4

5. krok

Do každé skleničky přidáme jednu feferonku a zakápneme olejem.

Provensálský nakládaný česnek 5
i (Zdroj: FTV Prima)
Provensálský nakládaný česnek 5

6. krok

Zavařovací skleničku zavíčkujeme, utáhneme a necháme vychladnout položenou dnem vzhůru.

Provensálský nakládaný česnek 6
i (Zdroj: FTV Prima)
Provensálský nakládaný česnek 6

V lednici takto zpracované stroužky česneku vydrží tři měsíce, sterilované až rok.

Publikováno: 31. 7. 2017, Autor: Láďa Hruška , Profil autora: Láďa Hruška

Mohlo by vás dále zajímat