Založte si kompost v kuchyni

Věřili byste tomu, že kompostovat zbytky z kuchyně můžete právě i v té kuchyni? Díky moderním kompostérům, které jsou velmi sofistikované to jde. nemusíte se obávat zápachu nebo náletů masařek. Pořiďte si domácí kompostér a už nebudete muset vyhazovat zbytky potravin do odpadkového koše.

Založte si kompost v kuchyni (Zdroj: Depositphotos)

Domácí kompostování

My Češi jsme se stali přeborníky v recyklování odpadu. Ale přesto, takové domácí kompostování je pro nás stále velkou neznámou. Přitom se jedná o nadčasový nápad, jak užitečně zlikvidovat zbytky nezužitkovaných potravin. Máme na to jednoduchou a praktickou pomůcku. Nazývá se vermikompostér.

Vermikompostér a žížaly, to je hlavní deviza tohoto zařízení. Nebojte se ale, že by vám žížaly cestovaly po bytě. Jsou pěkně zabydlené v kompostovacím zařízení. Vermikompostér si můžeme vyrobit i sami doma, nemusíme hned objednávat ten vyráběný v továrnách. Stačí nám k tomu obyčejná plastová bedna nebo kbelík. 

Tato nádoba však musí být správně připravená. Neměla by se v ní hromadit voda, což by mělo být ideálně řešeno výpustným ventilem. Velkou výhodou je, pokud máme několik takových nádob na sobě, aby naše žížaly mohly spokojeně migrovat. 

Ze školy víme, že žížala nemá zuby, a tudíž používá své vlastní enzymy, kterými rozkládá zbytky našich potravin ve vermikompostéru a v podstatě tyto potraviny pouze "olizuje", a tím se živí. Díky působení enzymů pak zbytky potravin nezapáchají. 

Žížaly
Podstatní pomocníci při kompostování jsou žížaly (Zdroj: Prima DOMA)

Jak vypadá vermikompostér?

Spodní patro vermikompostéru by mělo být plné. Sem budeme zachytávat onen nedocenitelný žížalí čaj. Je potřeba čas od času tuto tekutinu odlít a použít (nejideálněji jako čistě přírodní tekuté hnojivo vhodné pro pokojové i venkovní rostliny). Nad tímto dílem vermikompostéru je síto. To doporučujeme přetáhnout geotextilií, abychom nemuseli zvědavé žížaly lovit právě v žížalím čaji. Přes geotextilii se nedostanou.

Nemusíme se obávat, že by nám žížaly utekly a lovili jsme je po bytě. Jejich přirozeným prostředím jsou vlhká a tmavá místa, na suchu se jim líbit nebude a pokud by náhodou hodlaly prozkoumat vaši kuchyni, rychle se vrátí zpět. 

Vermikompostér
Vermikompostér vám může nahradit i několik plastových bedýnek nebo kbelíků (Zdroj: Prima DOMA)

Založení vermikompostéru

Aby se žížaly ve vermikompostéru cítily dobře, je potřeba jim vytvořit vhodný "pelíšek". Základem je kokosové vlákno, které mají žížaly ve velké oblibě, proložené potravinovými zbytky - slupky z brambor a ovoce, zbytky ovoce a zeleniny, zelenou nať, suché pečivo, papírové ubrousky nebo třeba čajové sáčky, ale ne s plastovým obalem, nebo kávovou sedlinu. Můžete přidat i drcené skořápky od vajíček.

Základní "líheň" je asi 300 žížal. Pokud budou mít správné podmínky pro život, přirozeně se rozmnoží. 

Na toto základní patro pak můžeme přidávat další patra, do kterých zakládáme zbytky potravin ke zkompostování. Abychom předešli množení ovocných mušek, které rády vyhledávají hnijící zbytky potravin, osvědčilo se zakrývat kompostující zbytky kokosovou podložkou, přes kterou mušky neproniknou.

Kompost
Dokonale propracovaný humus využijeme na zahradě i pro pokojovky (Zdroj: Prima DOMA)

Co do vermikompostéru patří a nepatří?

Jak už jsme si řekli, dáváme do něj především zbytky veškeré rostlinné potravy, kterou konzumujeme. Naopak sem vůbec nedáváme maso a masové produkty, které by vytvářely zásadité prostředí. A to žížalám pro spokojené zažívání nevyhovuje. 

Pokud produkujete v kuchyni opravdu velké množství odpadků, nastavte si na vermikompostér další patra. 

Ovoce
Do vermikompostéru patří především rostlinné zbytky (Zdroj: Prima DOMA)

Související k tématu