Nevíte, co rychlého, ale sytého připravíte k večeři? Zkuste bramborku!

Také už nevíte co vařit či péct k večeři, a hledáte něco snadného, sytého a teplého? Ale zároveň také něco zajímavého a netradičního? Sáhněte po tomto skvělém receptu, který voní bramborami, slaninou a švestkami. Vůbec se této kombinaci nebojte, rozhodně si pochutnáte.

Nevíte už co rychlého, ale sytého k večeři? Zkuste bramborku! (Zdroj: Archiv FTV Prima)

Co si představit pod názvem bramborka?

Krajový recept z oblasti Nového Hrádku vás určitě překvapí netradiční kombinaci surovin. Slaný koláč ochucený švestkami a škvarky osloví i pánskou část domácnosti, pro jednoduchou přípravu ji můžete zařadit mezi rychlé večeře. Podává se jako hlavní chod nebo teplá večeře s pivem, anebo kefírem. 

Suroviny:

  • 5 brambor
  • 50 ml mléka
  • 10 dkg polohrubé mouky
  • 10 dkg škvarků
  • 10 dkg švestek
  • 1 jablko
  • sůl 
  • vejce
Suroviny
Suroviny potřebné pro bramborovou večeři (Zdroj: Archiv FTV Prima)

Jak na opočenskou bramborku

Všechny brambory nastrouhejte najemno nebo na nejhrubší části struhadla. Strouhejte do větší misky.

Brambory
Nejprve nastrouháme brambory na kovovém struhadle (Zdroj: Archiv FTV Prima)

Přidejte podle receptu ostatní suroviny do těsta: sůl, hladkou mouku, mléko a vejce. Vše důkladně promíchejte.

Vejce
Přidáme vajíčko (Zdroj: Archiv FTV Prima)
Těsto
Suroviny spojíme do hladkého těsta (Zdroj: Archiv FTV Prima)

Plech vymažte sádlem, nebo nechte kousky sádla rozpustit v troubě na horkém plechu. Troubu si ponechte předehřátou.

Plech
Vymažeme plech, nejlépe sádlem (Zdroj: Archiv FTV Prima)

Připravené těsto vylijte na plech a rovnoměrně rozetřete po celém povrchu s rozpuštěným tukem. 

Těsto na plech
Na vymazaný plech rozprostřeme těsto (Zdroj: Archiv FTV Prima)

Nakonec rozložte na vrch plátky jablka, rozpůlené švestky a škvarky. Pečte v rozpálené troubě na 180 °C asi 30 minut.

Švestky
Do těsta poklademe švestky (Zdroj: Archiv FTV Prima)
Škvarky
Dále okolo švestek poklademe škvarky a jablka (Zdroj: Archiv FTV Prima)

Podávejte ještě teplé jako hlavní chod, a podle vzoru babiček se hodí s kefírem. 

Hotová večeře
Upečeme a necháme vychladnout (Zdroj: Archiv FTV Prima)

Související k tématu