Uvařte si kroupeto, tato jednoduchá večeře vás zasytí a také zahřeje

Kroupy jsou méně známá obilovina, která má ale v našich končinách dlouhou tradici a není na škodu je znovu objevit. Obsahují spousty prospěšných látek a svědčí i naší postavě. V případě, že potřebujete odlehčit stravu a zároveň doplnit vitamíny a bílkoviny, může být skvělou volbou právě recept na chutné kroupeto.

Jednoduchá večeře, která vás zasytí a také zahřeje (Zdroj: Prima DOMA)

Kroupy jsou přirozeně celozrnné a velmi bohaté na vlákninu. Můžete je připravovat s masem a uzeninou, jako přílohu, nebo také jako velmi prospěšný a vhodný základ pro bezmasou stravu. Obsahují spoustu látek prospěšných pro náš organismus, např. vápník, hořčík, zinek, selen, fosfor, železo a další, a také nezanedbatelné množství vitamínu B a E. Jsou také stále oblíbenější u výživových poradců. Recept od paní Lenky z Hradce Králové je snadný, chutný a s uzeným masem, pórkem a žampiony si ho určitě zamilujete.

Suroviny na kroupeto:

  • 200 g krup
  • 100 g slaniny nebo uzeného masa
  • 100 g sušených hub nebo žampionů
  • pórek, petrželová nať a medvědí česnek
  • česnek a cibule
  • majoránka
  • sůl a pepř
  • sádlo nebo jiný tuk na smažení
Suroviny
Budeme potřebovat kroupy, slaninu a zeleninu (Zdroj: Prima DOMA)

Jak na skvělé kroupeto?

Nakrájejte si cibuli na malé kostičky a na pánvičce rozehřejte tuk vhodný na smažení, ideálně kvalitní sádlo jako v tomto receptu. Sádla se vůbec nemusíte bát, bylo opět prohlášeno za přítele našeho organismu. Nakrájenou cibuli dejte na rozpálený tuk a jemně orestujte. Na mírném ohni nechte zpěnit.

Cibule
Cibuli nakrájíme nadrobno, necháme zesklovatět na tuku (Zdroj: Prima DOMA)

Poté nakrájejte na kostičky uzené maso nebo slaninu a na plátky čerstvé žampiony. Pokud použijete sušené houby, před použitím je zalijte horkou vodou a nechte nasát. Sušené houby můžete použít i jako koření, v tomto případě použijte menší množství a v sušeném stavu je do jídla při dochucování nasypte jemně rozmělněné, stačí nad pánvičkou promnout mezi dlaněmi.  

Slanina
Slaninu nakrájíme na kostičky a osmahneme (Zdroj: Prima DOMA)

Na zpěněné cibuli chvíli restujte uzené maso a poté přidejte nakrájené houby a restujte dále. Přidejte sůl, pepř a trochu majoránky. Nakonec přidejte nakrájený čerstvý pórek a ještě chvíli vše restujte, aby se propojily chutě a vůně.

Vaření
Suroviny osmažíme a necháme vydusit (Zdroj: Prima DOMA)

Mezitím si podle návodu na přípravu uvařte kroupy. Pracuje se s nimi podobně jako s rýží. Uvařené kroupy by vám měly zůstat bez nadbytečné vody. 

Po orestování základních surovin vše z pánve přidejte k uvařeným kroupám a důkladně promíchejte. Kroupeto podle potřeby ještě dochuťte solí, pepřem a případně i majoránkou. Můžete přidat i prolisovaný česnek, který působí jako přírodní antibiotikum, případně ho také orestovat s celou základní směsí.

Smíchání
Smícháme s uvařenými kroupami (Zdroj: Prima DOMA)

Na úplný závěr přidejte čerstvou nasekanou petrželku. Podávejte s okurkou nebo čalamádou. 
Přejeme dobrou chuť!

Související k tématu