Jahody máčené v čokoládě jsou tím pravým dárkem na svátek sv. Valentýna

Svátek svatého Valentýna je tu opět po roce a my znovu přemýšlíme, čím své drahé polovičce tento den zpříjemnit. Večeře v oblíbené restauraci jsou letos mimo, takže nám zbývá jen romantická procházka zasněženou krajinou a pohoštění doma se záplavou lístků rudých růží a večeře ve dvou. A přesto si můžeme tento den zpříjemnit malým překvapením. Připravte na večer jahody máčené v čokoládě.

Jahody máčené v čokoládě jsou tím pravým dárkem na svátek sv. Valentýna (Zdroj: Prima DOMA)

Svátek svatého Valentýna přivítejte jahodami v čokoládě

Ke svátku svatého Valentýna patří romantika, láska, dárečky, červená, růžová nebo zlatá barva, ale také sladkosti či šampaňské. A když většinu těchto věcí spojíme dohromady, vyjde nám úžasný, a přitom jednoduchý dezert. Jahody máčené v čokoládě.

Jahody
Použijte vyzrálé a velké jahody (Zdroj: Prima DOMA)

Jahody naštěstí seženeme i v únoru, aniž bychom museli v horách hledat 12 měsíčků a smlouvat s nimi o pár plodů. Jen počítejte s tím, že dovozové jahody jsou opravdu obrovské díky pěstování ve speciálních sklenících. Ale ono to zase tak moc nevadí.

Jahody obsahují vitamíny C a D, mají vysoký obsah manganu a draslíku, který chrání naše srdce, jsou plné antioxidantů a udržují nízkou hladinu cukru v krvi.

Co budeme potřebovat:

  • čerstvé omyté jahody
  • čokoládu na vaření
  • cukrářské zdobení (posyp, cukrové perličky a další)
Čokolády
Čokoláda na vaření může být bílá, tmavá nebo třeba růžová (Zdroj: Prima DOMA)

Postup výroby:

Jahody omyjeme a pečlivě osušíme.

Na plotnu si připravíme vodní lázeň. Do kastrůlku dáme čokoládu na vaření. Můžeme si vybrat jakou budeme chtít. Lze smíchat i několik druhů dohromady. Velmi efektně se na jahodách bude vyjímat rubínová čokoláda, což je novinka na trhu. Vyrábí se z rubínových kakaových bobů a má mírně nakyslou chuť asi jako lesní plody. Pokud jí neseženeme, a přesto bychom růžovou čokoládu chtěli, jednoduše do rozpuštěné bílé čokolády přidáme pár kapek potravinářské červené barvy.

Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni.

Čokoláda
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni (Zdroj: Prima DOMA)

Následně v ní budeme namáčet jahody.

Pokud se bojíme, že se nám jahody odtrhnou od okvětních lístků u stopky, můžeme je napíchnout na párátko nebo špejli.

Máčení
Do čokolády namáčíme jahody (Zdroj: Prima DOMA)

Jahody v čokoládě na závěr posypeme barevným posypem nebo drobnou cukrářskou dekorací.

Párátko či špejli nemusíme odstraňovat, uvážeme na ně barevnou mašličku a dekorace je dokonalá.

Zdobení2
Zdobíme cukrářským sypáním (Zdroj: Prima DOMA)
Zdobení
Můžeme ze zbytků čokolády nakreslit na jahody proužky (Zdroj: Prima DOMA)

Související k tématu