reklama

Rady (nejen) pro začínající hospodyňky - Co by nám nemělo chybět ve spíži

Mnohá žena, která si pořídí vlastní domácnost, se občas ocitne v situaci, kdy by potřebovala pomoc či radu. Zejména ve chvíli, kdy je hospodyňkou začínající. Ruku na srdce, milé dámy, paní a slečny, většinou byly naše začátky coby hospodyní poněkud kostrbaté a nejedna z nás byla ráda, že jí mohla maminka nebo babička poradit. Ne všechny ale takové štěstí na rodinné rádkyně mají a právě těm přinášíme jednoduchý přehled pro začínající hospodyně, díky němuž se mohou lépe a rychleji do své role dostat.

i (Zdroj: Depositphotos)
Rady pro začínající hospodyňky - Potraviny ve spíži (Zdroj: Depositphotos)

Máte ve spíži všechno, co potřebujete?

Představte si, že jste mladá žena nebo slečna a právě jste získali samostatné bydlení. Vše si zařídíte podle vkusu a nejnovější módy, a po té námaze byste se rádi také najedli. Máte svou vlastní kuchyň, tak proč si něco neuvařit? Ale ouha, ono není z čeho. V tom celém zmatku, zda záclony budou ladit s kobercem a jestli je postel v ložnici dostatečně in, jsme zapomněli na spíž. A co do ní vlastně dát, abychom nemuseli kvůli každé večeři běhat do obchodu nebo se stravovat ve fasfoodech? Uděláme si malý, nebo raději velký přehled.

Regály
i (Zdroj: Depositphotos)
Nakupte si základní potraviny do zásoby

Suché potraviny

Ve spíži bychom měli mít především tzv. suché potraviny. Patří sem:

  • mouka - hladká, polohrubá a hrubá, a také krupice a speciální mouky (celozrnná, žitná, špaldová, zvláště pokud se speciálně stravujete)
  • těstoviny - kolínka, špagety, vřetýnka, flíčky, široké i vlasové nudle a další druhy těstovin
  • rýže, kuskus, bulgur, cizrna a další speciální přílohové potraviny
  • ovesné vločky
  • luštěniny - čočka, hrách, fazole
Luštěniny
i (Zdroj: Depositphotos)
Suché potraviny skladujte v uzavíratelných dózách
  • cukr krystalový nebo krupice a cukr moučkový
  • sůl (obyčejná kuchyňská nebo himálájská, případně mořská hrubozrnná)
  • koření - pepř, nové koření, bobkový list, majoránka, paprika sladká i pálivá, tymián, zázvor, bazalka, kmín, kari, rozmarýn, skořice, hřebíček, badyán a další druhy, patří sem taktéž i nejrůznější směsi koření (na ryby, pod maso, grilovací, na zeleninu atd.) a také sušené bylinky
  • kypřící prášek do pečiva, vanilkový cukr, sušené droždí, skořicové a popř. další ochucené cukry, pudinky v prášku, jedlá soda, kyselina citronová, kakao (hořké i granulované granko)
  • káva a čaj (u čajů je ideální mít po ruce několik druhů od černého, přes zelený, až po ovocné a speciální čaje)
  • instantní potraviny (i když jsme zapřísáhlí odpůrci potravin s obsahem glutamátů a jiných podobných "šmakulád", měli bychom mít pro případ nouze po ruce instantí polévku nebo hotové jídlo, která se dá rychle ohřát)
Těstoviny
i (Zdroj: Depositphotos)
Těstoviny si nakupte do zásoby, nezkazí se

Suché potraviny mnozí z nás uchovávají v původních obalech ve spíži nebo v některé ze skříněk kuchyňské linky. Doporučujeme přesypat všechny suché potraviny do dobře uzavíratelných dóz s označením, jaká potravina se v nich nalézá. Má to hned několik důvodů. Především zamezíte roztržení plastového nebo papírového obalu a rozsypání obsahu po zemi. Dále eliminujete výskyt škůdců ve vašich potravinách, zejména pak výskyt potemníka moučného, kterému se také říká potravinový mol. A rozhodně budou potraviny lépe vypadat v uzavíratelných dózách než v pomačkaných sáčcích, které takto nemohou plnit ani základní hygienická pravidla.

Dózy
i (Zdroj: Depositphotos)
Používejte na uskladnění potravin uzavíratelné a omyvatelné dózy

Tekuté potraviny

Také tekuté potraviny je potřeba mít doma po ruce a ne pro ně běhat do obchodu při každém vaření. A co bychom mohli zařadit mezi tekuté potraviny?

  • olej (stolní i olivový)
  • ocet (kvasný, jablečný, vinný či balzamikový)
  • kečup a rajský protlak (kečup sladký a ostrý), chilli omáčka
  • hořčice (plnotučná, kremžská, dijonská či francouzská a ruská)
  • tekuté polévkové koření "maggi"
  • sójová omáčka a worcesterová omáčka
  • citronová šťáva

Tekuté potraviny nemusíme přelévat do jiných nádob, ty originální jsou většinou navržené tak, aby byly hygienické a snadno otevíratelné a zavíratelné. 

Tekuté potraviny
i (Zdroj: Depositphotos)
Tekuté potraviny uchovávejte v suchu

Ostatní potraviny

Na ostatní potraviny, které se nám hodí doma do zásoby, bychom měli mít lednici. Uskladňování potravin v lednici ale má svá pravidla. Pokud chcete, aby vám jídlo zde uskladněné vydrželo co nejdéle, pamatujte si:

  • lednice má 3 zóny chladu
  • uzeniny, paštiky a sýry vybalte z papíru či igelitu a uzavřete do dózy
  • sýry, jogurty a mléčné výrobky patří do horní police v lednici
  • do další police dávejte uzeniny a hotová jídla
  • do nejnižšího boxu patří ovoce a zelenina
  • vejce patří do zvláštní přihrádky na dvířka lednice, stejně tak máslo a margaríny
  • do spodní přihrádky na dvířkách se dávají lahve nebo plechovky s nápoji
  • maso a ryby se skladují nad boxem s ovocem a zeleninou
  • lednici pravidelně uklízejte, přebírejte potraviny a odstraňujte ty, které již vykazují známky sešlosti, nikdy nenechte na potravinách vzniknout plíseň, spory by se mohly roznést po celé lednici
  • lednici je potřeba pravidelně odmrazovat a čistit, nepoužívejte přitom chemické přípravky, spolehněte se na ocet nebo jedlou sodu
Lednice
i (Zdroj: Depositphotos)
Skladování potravin v lednici má svá pravidla

Samozřejmě se vám bude stávat, že vám potraviny dojdou a nejčastěji v ten okamžik, kdy je nejvíc potřebujete. Naučte se proto mít dostatečnou zásobu těchto základních potravin, ale nepřehánějte to. 10 kg mouky nebo 5 litrů oleje není považováno za běžnou zásobu, ale křečkování. Při vytváření zásob nezapomeňte na dostatečnou zásobu brambor a cibule, a také česneku. 

A ještě jedna rada na závěr: pokud budete nakupovat potraviny do zásoby, udělejte si seznam podle předem rozvrženého jídelního lístku, který bude obsahovat snídaně, svačiny, obědy i večeře. Když budete vědět, že chcete k snídani mít domácí štrůdl, nezapomenete koupit listové těsto a jablka. V zásobách na vaření se vyplatí mít systém a pořádek. Jen tak všechno najdete a nic nezapomenete.

Nákup
i (Zdroj: Depositphotos)
Nakupujte s rozmyslem a účelově

Publikováno: 16. 2. 2021, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová