reklama

Co ještě upéct na Velikonoce? Velikonoční věnce a věnečky z kynutého těsta

Velikonoce jsou tu, a tak je opravdu nejvyšší čas popřemýšlet, co dobrého ještě upéct. Kromě tradičních mazanců a beránků můžete letos zkusit naše recepty na kynuté věnečky s vajíčky nebo makový věnec s povidly. Ručíme za to, že se po nich jen zapráší.

i (Zdroj: archiv Unilever)
Velikonoční věnec z kynutého těsta (Zdroj: archiv Unilever)

Recept na velikonoční věnce s vajíčky

Co na věnec s vajíčky potřebujeme:

  • 300 ml mléka
  • 100 g hery máslová příchuť
  • 42 g čerstvého droždí nebo sušeného droždí
  • špetku soli
  • 2 vejce
  • 100 g cukru
  • 500 g pšeničné chlebové mouky
  • 1 vejce + 2 lžíce mléka na potření
  • 6 barevných nebo přírodních vajíček na ozdobení
  • barevné cukrové sypání

Jak při pečení věnce s vajíčky postupovat

1 krok:

Z mléka, rozpuštěného tuku, 1 lžíce cukru a droždí zadělejte kvásek. Nechte v klidu stát, až se na povrchu začnou dělat bubliny. V míse smíchejte mouku se špetkou soli a zbylým cukrem. Přidejte vejce a kvásek. Vymíchejte pevné, nelepivé těsto. Přikryjte utěrkou a nechte nejméně 1 hodinu kynout.

Udělejte těsto a nechte ho vykynout
i (Zdroj: archiv Unilever)
Udělejte těsto a nechte ho vykynout

2. krok:

Vykynuté těsto vyklopte na vál. Rozdělte na šest stejných dílů. A potom ještě každý díl napůl. Ze dvou připravených kousků těsta vyválejte dva dlouhé „hady“, o délce asi 35 cm. Propleťte je a spojte do věnce. Tento postup opakujte s každým dílem a vytvarujte 6 věnců.

Vykynuté těsto vyválejte
i (Zdroj: archiv Unilever)
Vykynuté těsto vyválejte

3. krok:

Věnce dejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte další hodinu kynout na plechu. Vykynuté věnce potřete vejcem rozšlehaným s mlékem. Připravená vajíčka potřete lehce olejem (aby se moc nepřilepila k těstu) a dejte do středu věnce. Těsto ozdobte barevným cukrovým sypáním. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C 20 – 25 minut.

Pečte v troubě 20–25 minut
i (Zdroj: archiv Unilever)
Pečte v troubě 20–25 minut

Recept na velikonoční věnec s mákem a povidly

Do mísy nasypte 300 g špaldové mouky a 200 g hladké mouky na kynuté těsto a promíchejte ji s 60 g cukru a špetkou soli. Přilijte 250 ml mléka, 80 ml rumu, 50 g rozpuštěného másla. Přidejte 2 žloutky a 10 g sušeného droždí. Vypracujte pružné nelepivé  těsto. Zakryjte a nechte na teplém místě asi 1,5 hodiny kynout. Během kynutí si připravte náplň. Do kastrůlku nalijte 140 ml mléka, přidejte 120 g mletého máku a 2-3 lžíce povidel. Za stálého míchání svařte makovou směs na hustou kaši, odstavte a nařeďte rumem. 

S mákem a povidly
i (Zdroj: archiv Babiččina volba)
S mákem a povidly

Vykynuté těsto rozdělte na dvě části. Každou část vyválejte na velmi tenkou placku a tu potřete povidly.  Na povidla navrstvěte makovou směs a poprašte cukrem. Každou placku zaviňte a přeneste na plech, aby se vám později lépe pracovalo. Závin podélně rozkrojte a oba prameny smotejte jako ý cop, řezem nahoru. Totéž udělejte s druhým závinem. Nakonec oba copy smotejte stejným způsobem dohromady a spojte je do tvaru věnce. Věnec potřete rozšlehaným vejcem a pečte na 175 °C asi 30 minut.

Zdroj informací: Babiččina volba

Publikováno: 10. 4. 2023, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce