reklama

Uvařte si kulajdu z cukety

Podzim přeje sklizni cuket. Stane se, že úrody je moc a my pak nevíme, co ještě z cukety vyrobit, jak ji zpracovat. Co takhle vyzkoušet tradiční recept v netradičním pojetí? Uvařte si tradiční kulajdu, ovšem jako základní surovinu použijete cuketu.

i (Zdroj: Archiv FTV Prima)
Z cukety si můžete uvařit třeba kulajdu (Zdroj: Archiv FTV Prima)

Suroviny na cuketovou kulajdu

  • cuketa
  • houby (naložené ve sladkokyselém nálevu)
  • bobkový list
  • nové koření
  • kmín
  • cibule
  • 3 brambory
  • sůl
  • máslo
  • smetana
  • kopr
  • vejce
Suroviny na cuketovou kulajdu
i (Zdroj: Archiv FTV Prima)
Co budeme na kulajdu z cukety potřebovat?

Jak postupovat?

Začneme tím, že si uvaříme brambory. Oloupeme je, nakrájíme na kostičky a vložíme do hrnce. Zalijeme vodou a přidáme sůl, bobkový list a nové koření. Než se brambory uvaří, připravíme si cuketu. Oloupeme a nakrájíme na kostičky. 

Krájení zeleniny
i (Zdroj: Archiv FTV Prima)
Připravíme si cuketu

Do druhého hrnce vložíme kousek másla a osmažíme cibulku nakrájenou nadrobno dozlatova. Přidáme nakrájenou cuketu a posypeme kmínem. Restujeme cca 5-7 minut. 

Cuketa v hrnci
i (Zdroj: Archiv FTV Prima)
Vsypeme na cibulku

Uvařené brambory scedíme, vodu nevyléváme, ale vlijeme do polévky. Škrob obsažený v bramborách nám polévku zahustí a my nemusíme použít mouku. Polévku provaříme cca 10-15 minut. Poté důkladně rozmixujeme ponorným mixérem do krému.

Mixování ponorným mixérem
i (Zdroj: Archiv FTV Prima)
Rozmixujeme ponorným mixérem

Přichází na řadu houby, které i s nálevem vlijeme do polévky. V případě, že nemáme naložené, použijeme sušené či čerstvé, polévku pak ale musíme dochutit kapkou octa. Vložíme vařené brambory. Nasekáme si hrst kopru.

Krájení kopru
i (Zdroj: Archiv FTV Prima)
Kopr nasekáme nadrobno

Bylinky dáváme vždy na závěr, aby dlouhým převářením neztratily chuť. Polévku zjemníme smetanou. Ochutnáme a dle potřeby dosolíme, popř. přidáme ocet nebo cukr.

Lití smetany do polévky
i (Zdroj: Archiv FTV Prima)
Nakonec zjemníme smetanou

Servírujeme nejlépe s rozkrojeným vajíčkem na dvě půlky, aby polévka lahodila i oku. Posypeme čerstvým koprem. 

 

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 30. 10. 2020, Autor: Pavlína Wagnerová Málková, Profil autora: Pavlína Wagnerová Málková