reklama

Houby: Muchomůrku růžovku neboli masáka ani sucho nezdolá

Muchomůrku růžovku (Amanita rubescens) neboli masáka zná asi každý. Jde o houbu velmi oblíbenou, a to jak díky hojnosti výskytu i skutečnosti, že ji nezdolá ani velké sucho, tak vynikající chuti – v anketě České mykologické společnosti o nejchutnější houbu skončila svého času na prvním místě, dokonce před pravými hřiby. Už jste ochutnali masákovou "svíčkovou"? Recept máme!

Muchomůrka růžovka (Amanita rubescens) neboli masák dokáže vytvářet své plodnice ve velkém množství i za suchého počasí, kdy růst jiných druhů hub zcela ustává. Proto ji můžeme nalézt i nyní, třeba v Krušných horách, jako se to poštěstilo i mně.

Muchomůrka růžovka (Amanita rubescens) neboli masák roste hojně i za suchého počasí
i (Zdroj: Jaroslav Vanča)
Muchomůrka růžovka (Amanita rubescens) neboli masák roste hojně i za suchého počasí

Muchomůrka růžovka neboli masák

Masák vyniká statnými plodnicemi, rostoucími především ve smrčinách, ale můžeme ji nalézt třeba i v městském parku. Jejím charakteristickým určovacím znakem je svisle rýhovaný prstýnek na třeni, kuželovitá hlíza a především přítomnost narůžovělých skvrn po celé plodnici, především ale na bázi třeně, která i u nejmladších plodnic po odloupnutí vždy zrůžoví. Všimněme si i toho, že třeň je snadno vylomitelný a navíc (což je rovněž spolehlivý způsob určení) je již od mládí provrtán larvami bedlobytek. I klobouk bývá masově narůžovělý a posetý drobnými bradavkami. Muchomůrka růžovka je jednoznačně chutná houba, může se upravit na mnoho způsobů, skvělá je ve smaženici i v polévce, mladé plodničky se hodí k nakládání do octa. Jen od sušení poněkud odrazuje její drobivost. Výtečná je ovšem i sama o sobě: jednoduše osmažená s kmínem na másle. V tomto případě svou chutí opravdu připomíná maso, odtud je tedy odvozeno její lidové pojmenování.

Prima tip: masáková "svíčková"

Mrkev, celer, petržel a cibuli nakrájejte na drobné kostky, osmahněte na másle, podlijte troškou masového vývaru, přidejte nové koření, bobkový list a celý pepř. Poduste do změknutí (až se tekutina vyvaří). Směs nechte vychladnout, rozmixujte a smíchejte s trochou sladké smetany na vaření. Masáky nakrájejte na větší kousky, krátce poduste na másle, promíchejte se zeleninou a smetanou, podle chuti osolte a prohřejte, už nevařte! Vhodnou přílohou jsou noky či bílé pečivo.

Publikováno: 8. 8. 2018, Autor: Jaroslav Vanča , Profil autora: Jaroslav Vanča