reklama

Recept na babiččin švestkový koláč se skořicovou drobenkou

Je tu doba, kdy se švestky krásně modrají skoro na každé zahradě. A že jich letos je! A jsou sladké jako med. Taky vás napadlo, upéct si čerstvých plodů něco výjimečně dobrého? Máme pro vás recept na babiččin švestkový koláč s tvarohovou náplní a drobenkou se skořicovým nádechem. Určitě ho vyzkoušejte, za zhruba hodinku a půl máte koláč hotový.

Co na švestkový koláč potřebujeme

Na drobenku

  • 150 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru
  • 2 lžičky skořice
  • 100 g  změklého másla nebo hery

Na těsto

  • 150 g hery nebo másla
  • 150 g cukru
  • 1 vanilínový cukr
  • 4 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 50 g Gustinu jemného kukuřičného škrobu Dr.Oetker
  • 1 zarovnanou lžičku kypřicího prášku do pečiva
  • nastrouhanou kůru z poloviny chemicky neošetřeného citronu
  • tuk na plech

Na náplň a ozdobení

  • 1 kg švestek
  • 500 g polotučného tvarohu
  • 50 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • čerstvou šťávu z poloviny citronu
  • 100 ml mléka
  • 1 skořicový cukr
  • 1 lžíci moučkového cukru

Víte, jak poznáte, že jsou švestky zralé a vhodné k utržení? Podívejte se i na náš další článek.

Babiččin švestkový koláč s tvarohovou náplní a skořicovou drobenkou
Babiččin švestkový koláč s tvarohovou náplní a skořicovou drobenkou (Zdroj: istock.com a Dr.Oetker)

Jak při přípravě švestkového koláče postupovat

1. krok: uděláme skořicovou drobenku

Na drobenku v míse ručně nebo ručním hnětačem zpracujeme mouku, cukr, skořici a tuk do správné konzistence. Skořici podle chuti můžeme ubrat i přidat, nebo použít skořicový cukr. 

2. krok: vypracujeme hladké těsto

Na těsto vyšleháme tuk, cukr a vanilínový cukr elektrickým ručním šlehačem na středním stupni do pěny. Postupně přidáváme vejce a šleháme. Mouku promícháme se škrobem a kypřicím práškem a ručně vmícháme společně s citronovou šťávou dohladka.Těsto rozetřeme na vymazaný plech.

Stále máte přebytek švestek a nevíte, co s nima? Vyzkoušejte ovocné knedlíky podle našeho receptu.

3. krok: připravíme tvarohovou náplň

Na přípravu náplně vymícháme tvaroh, cukr, vanilkový cukr, citronovou šťávu a mléko elektrickým ručním šlehačem dohladka. Hotovou tvarohovou náplň rozetřeme na těsto a poklademe omytými a rozpůlenými švestkami. Posypeme skořicovým cukrem a drobenkou. 

4. krok: švestkový koláč upečeme

Vložíme do předehřáté trouby (elektrická 180 °C, horkovzdušná 160 °C, plynová stupeň 3) a pečeme zhruba 40 minut. Upečený koláč necháme na kuchyňské mřížce vychladnout a před podáváním posypeme moučkovým cukrem.

TIP:
Urodilo se vám také velké množství jablek? Vyzkoušejte náš rychlý jablečný koláč.

Publikováno: 12. 8. 2018, Autor: Lenka Valjentová, Profil autora: Lenka Valjentová