Zdravá, pikantní a chutná kombinace: červená řepa s křenem

Víte, že červená řepa a křen mají hodně společného? Kromě toho, že patří k podzimu a jsou na seznamu top zeleniny nejbohatší na antioxidanty, především posilují imunitu a pomáhají při léčbě chorob z nachlazení. Pokud si chcete zdravě pochutnat, připravte si podle našeho receptu červenou řepu s křenem, tahle kombinace je obzvlášť pikantní.

Červená řepa posiluje imunitu

Červená řepa (Beta vulgaris) obsahuje velké množství vitaminů D, C a E, draslíku, hořčíku, železa, zinku, vlákniny a dalších zdraví prospěšných látek. Mezi hlavní léčivé benefity téhle zeleniny s červenofialovým zabarvením a nasládlou zemitou chutí patří posilování imunitního systému a ochrana organismu před nachlazením, podpora krvetvorby, regenerace a detoxikace organismu, prevence kardiovaskulárních onemocnění a protinádorové účinky. Je výborná proti kornatění tepen, působí močopudně a povzbuzuje žaludeční činnost.

Červená řepa (Beta vulgaris) posiluje imunitní systém a chrání organismus před nachlazením
Červená řepa (Beta vulgaris) posiluje imunitní systém a chrání organismus před nachlazením (Zdroj: istock.com)

Křen léčí choroby z nachlazení

Křen selský (Armoracia rusticana) má vysoký obsah vitaminů B, C a E, dále vápník, hořčík, železo, fosfor, draslík, organické kyseliny, enzymy a sirné silice, které mu dodávají štiplavou chuť – a hlavně antibiotický efekt. Křen dokáže v těle účinně eliminovat infekce a je výborným doplňkem prevence i léčby chorob z nachlazení, posiluje obranyschopnost, pomáhá při detoxikaci, optimalizuje trávení a ozdravuje střevní mikroflóru. Působí jako přírodní tonikum i diuretikum.

Křen selský (Armoracia rusticana) dokáže v těle účinně eliminovat infekce a je výborným doplňkem prevence i léčby chorob z nachlazení
Křen selský (Armoracia rusticana) dokáže v těle účinně eliminovat infekce a je výborným doplňkem prevence i léčby chorob z nachlazení (Zdroj: istock.com)

Recept na pikantní červenou řepu s křenem

Co na červenou řepu s křenem potřebujeme

  • 2 kg červené řepy
  • 1 balíček kyseliny citronové
  • 6 vrchovatých lžic nastrouhaného křenu
  • 400 ml vinného octa
  • 4 lžíce cukru krystal
  • 2 lžičky soli
  • 3 hřebíčky
  • 1 lžičku mletého pepře
  • 2 lžičky kmínu
  • 2 najemno nakrájené šalotky nebo cibule
  • 1 balíček Pomůcky na konzervování 

Jak při přípravě červené řepy s křenem postupujeme

Červenou řepu omyjeme, zalijeme 2,5 l vody, ve které jsme rozpustili kyselinu citronovou a přivedeme k varu. Vaříme asi 35 minut. Uvařenou řepu scedíme, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme nebo nastrouháme na libovolně velké kousky, jak to kdo rád. Přidáme nastrouhaný křen a důkladně promícháme. Rozdělíme do zavařovacích sklenic (5 sklenic à 750 ml). Na lák smícháme vinný ocet, 500 ml vody, cukr, sůl, hřebíček, pepř, kmín a cibuli a asi 5 minut povaříme. Nakonec přidáme Pomůcku na konzervování Dr.Oetker. Lák nalijeme na řepu s křenem a uzavřeme. Dáme na plech, zalijeme zhruba 3cm vrstvou vody a sterilizujeme v troubě při teplotě 95 °C 40 až 50 minut.

Recept na pikantní červenou řepu s křenem
Recept na pikantní červenou řepu s křenem (Zdroj: istock.com a Dr.Oetker)

Autor:

Jsem nadšená pěstitelka zeleniny, ovoce a květin, prostě všeho dobrého, užitečného a hezkého. A i když se mi ne vždy daří (třeba když salát sežerou plzáci), neztrácím optimismus a do zahradničení se pouštím znova a znova.  Mám ráda zvířata, všechna bez výjimky (i ropuchu, která k nám letos doskákala), i když přiznávám, že nejblíže mému naturelu jsou šelmy, konkrétně kočky. A taky vyměním žárovku, přitluču hřebík či opravím těsnění.

Související k tématu