reklama

Pečeme první vánoční cukroví: Proč právě zázvorky?

Zázvorky jsou tradiční staročeské vánoční cukroví, které se peče jako první zhruba měsíc před Štědrým dnem. V těstě totiž není žádný tuk, proto potřebují čas, aby změkly. Díky zázvoru mají příjemně štiplavou chuť a jsou i zdravé. Máme pro vás tři recepty na zázvorky, tak který vyzkoušíte?

Proč péct zázvorky? Protože zázvor lékařský (Zingiber officinale) pomáhá zvyšovat obranyschopnost, podporuje pocení, usnadňuje vykašlávání a zmírňuje bolest v krku. Je tak ideálním pomocníkem v podzimním a zimním neutuchajícím boji s nachlazením a chřipkou. Zázvor taky zklidňuje podrážděný žaludek, působí na všechny druhy nevolnosti a poruchy trávení, což se dá v čase vánočního přejídání dobře využít.

Zázvor lékařský (Zingiber officinale) dodá zázvorkám kořeněnou vůni, štiplavou chuť a hlavně léčivé schopnosti
i (Zdroj: istock.com)
Zázvor lékařský (Zingiber officinale) dodá zázvorkám kořeněnou vůni, štiplavou chuť a hlavně léčivé schopnosti

Vánoční zázvorky z mletého zázvoru

Utřeme 1–2 žloutky a 2 celá vejce s 250 g cukru dohladka. Přidáme 1 lžičkou mletého zázvoru a 250 g hladké mouky prosáté s ½ lžičky kypřicího prášku do pečiva. Promícháme a vypracujeme hladké těsto. Pokud by se lepilo, přidáme trochu hladké mouky. Těsto rozválíme na plát 4–5 mm silný a vykrajujeme z něj různé tvary. Rozložíme je na plechy vyložené pečicím papírem a necháme v chladu přes noc. Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C 15–20 minut, zázvorky při pečení vyskočí. Necháme vychladnout. Pak je naskládáme do krabice a dáme do chladu, aby změkly.

Zdravé vánoční cukroví bez tuku - to jsou zázvorky!
i (Zdroj: istock.com)
Zdravé vánoční cukroví bez tuku - to jsou zázvorky!

Vánoční zázvorky z čerstvého zázvoru

Smícháme 300 g hladké mouky s 2 lžičkami prášku do pečiva, 300 g cukru, čerstvě nastrouhanou kůrou z 1 citronu a 2 lžícemi najemno nastrouhaného zázvoru. Nakonec přidáme 4 žloutky a 2 vejce a vypracujeme hladké těsto. Zpracování těsta chvíli trvá. Rozválíme ho na plát silný zhruba 4 mm a vykrajujeme různé tvary. Rozložíme je na plechy vyložené pečicím papírem a necháme přes noc rozležet. Pečeme v troubě předehřáté na 160–170 °C zhruba 15 minut. Zázvorky nesmí být moc upečené – jeden kousek nadzdvihneme, a když drží pohromadě a je zespodu narůžovělý, plech vyndáme z trouby.

Zázvorky po vykrájení necháme na plechu přes noc rozležet
i (Zdroj: istock.com)
Zázvorky po vykrájení necháme na plechu přes noc rozležet

Vánoční zázvorky z čerstvého i mletého zázvoru

Do mísy nasypeme 130 g celozrnné špaldové mouky Babiččina volba, 20 g čerstvě nastrouhaného zázvoru a 1 lžičku mletého zázvoru, 1 lžičku mleté skořice, 1 lžičku jedlé sody nebo amonia, 2 lžíce třtinového cukru a špetku soli. Přidáme 2 lžíce medu a 2 vejce. Promícháme a vypracujeme hladké těsto. Těsto zabalíme do fólie a dáme nejméně na 2 hodiny do lednice. Potom ho vyválíme a vykrajujeme různé tvary. Rozložíme je plech s pečicím papírem s pečeme při teplotě 180 °C 5–10 minut.

Moderní zázvorky z mletého i čerstvého zázvoru
i (Zdroj: archiv Babiččina volba)
Moderní zázvorky z mletého i čerstvého zázvoru

Publikováno: 23. 11. 2018, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce