reklama

Recept na salát s mátovou zálivkou a mátovým sirupem

Pokud si chcete udělat rychlý a lehký salát, můžete vyzkoušet trochu neobvyklé spojení zeleniny a máty. K tomu se bude báječně hodit mátový sirup, který je vhodný i pro děti.

i (Zdroj: Archiv FTV Prima)
Salát s mátovou zálivkou a mátový sirup (Zdroj: Archiv FTV Prima)

Suroviny na salát s mátovou zálivkou a sirup

Salát s mátovou zálivkou

  • oblíbená zelenina (rajčata, okurka,....)
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • sůl
  • pepř
  • špetka sladké papriky
  • máta
  • česnek

Mátový sirup

  • 1 kg cukr krystal
  • 2 litry vody
  • sáček kyseliny citronové
  • máta
Suroviny na salát a sirup
i (Zdroj: Archiv FTV Prima)
Hlavní ingrediencí našich receptů je máta

Jak budeme postupovat při přípravě?

Oblíbenou zeleninu nakrájíme na kousky. Můžeme si připravit různé druhy listového salátu, rajčata i cherry rajčátka, okurku hadovku i nakladačku, čínské zelí, mrkev, kedlubnu, zkrátka to, co máte rádi. Dáme do mísy.

Krájení rajčat
i (Zdroj: Archiv FTV Prima)
Zeleninu nakrájíme na kousky

Připravíme si zálivku. Do vyšší nádoby dáme 1 kelímek bílého jogurtu, osolíme, opepříme, prolisujeme česnek a přidáme bohatě lístky máty. Tyčovým mixérem důkladně rozmixujeme. 

YAN_0385ování česneku
Do zálivky prolisujeme česnek (Zdroj: Archiv FTV Prima)
Trhání máty
Natrháme bohatě máty (Zdroj: Archiv FTV Prima)

Hotovou zálivku nalijeme na zeleninu do mísy a promícháme. Před servírováním ještě ozdobíme lístky máty. 

Zeleninový salát s mátovou zálivkou
i (Zdroj: Archiv FTV Prima)
Můžeme dozdobit několika lístky máty

Pro výrobu mátového sirupu si musíme dopředu naložit mátové listy. Vezmeme větší sklenici, která se dá uzavřít, a napěchujeme jí mátovými lístky. Čím víc, tím lépe. Uzavřeme a necháme dva dny máčet. Po dvou dnech přecedíme vylouhované mátové listy do hrnce.

Vylouhovaná máta
i (Zdroj: Archiv FTV Prima)
Vylouhovanou mátu přecedíme do hrnce

Aby se sirup nezkazil, potřebujeme přidat nějaký konzervant. Tím bude sáček kyseliny citronové, promícháme a dáme vařit na plotnu. Přisypeme kilo krystalového cukru.

Kyselina citronová
Přidáme kyselinu citronovou (Zdroj: Archiv FTV Prima)
Cukr
Vsypeme krystalový cukr (Zdroj: Archiv FTV Prima)

Důkladně promícháme a vaříme, dokud se cukr zcela nerozpustí a sirup nezhoustne. Poté odstavíme z plotny, necháme vychladnout a přelijeme do lahve.

Promícháme
i (Zdroj: Archiv FTV Prima)
Mícháme, dokud se nerozpustí cukr

Jaké jsou účinky máty?

Máta roste volně v přírodě, můžeme ji pěstovat i na zahrádce. Používá se k léčbě revmatismu, při žaludečních problémech, bolestech nervů, nadýmání a nevolnostech. Je známá svou pronikavou vůní. Působí desinfekčně a antibakteriálně. Přidává se do přípravků na čištění chrupu a dutiny ústní, stejně tak ji najdeme jako příchuť mnoha oblíbených produktů, například bonbonů a žvýkaček. Ve výše uvedených případech vždy osvěží dech. 

Jak oba recepty připravil Láďa Hruška?

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 9. 10. 2020, Autor: Pavlína Wagnerová Málková, Profil autora: Pavlína Wagnerová Málková