reklama

Zapečené brambory s cuketou

Zapékané brambory jde připravit na desítky způsobů a každá hospodyně přísahá na ten svůj osvědčený recept. Abychom se i v létě nemuseli při sytém obědě či večeři trápit s kaloriemi, připravte si je jako vegetariánskou variantu.

i (Zdroj: Jíme zdravě)
Zapečené brambory s cuketou (Zdroj: Jíme zdravě)

Zapečené brambory s cuketou 

Zapékané brambory patří mezi stálice v naší kuchyni, třebaže původně se podobný recept objevil ve francouzské kuchyni. Do dnešní doyb se tak vyrojilo na desítky nejrůznějších variant. Vyzkoušejte si tu naší, která potěší milovníky lehké či vegetariánské kuchyně.

Příprava: 15 minut | Tepelná úprava: 42 minut | Obtížnost: snadné | Počet porcí: 4

Nutriční informace na 1 porci: 370 kcal | 15 g bílkovin | 27 g sacharidů | 22 g tuků

Ingredience

  • 500 g středně velkých syrových brambor (varný typ A)
  • 2 střední cukety (2× 300 g)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku (prolisované)
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 125 g mozzarelly (nastrouhané nahrubo)
  • 200 ml smetany na vaření s 12 % tuku (můžete použít i rýžovou smetanu)
  • 2 vejce
  • sůl
  • pepř    
Brambory
i (Zdroj: Depositphotos)
Bez brambor by to nešlo

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 190 °C.
  2. Brambory očistěte kartáčkem (neloupejte!), cukety omyjte a obojí nakrájejte na plátky silné 2–3 mm. Nakrájenou zeleninu přemístěte do větší mísy, přidejte olivový olej, prolisovaný česnek a sušený tymián a vše promíchejte. Výslednou směs podle chuti osolte a opepřete.
  3. Nyní si připravte zapékací mísu (20 cm × 30 cm) a od okrajů směrem ke středu do ní střídavě rovnejte bramborové a cuketové plátky. Až do mísy naskládáte všechnu zeleninu, vložte mísu do předehřáté trouby a pečte 30 minut při 180–190 °C.
  4. Mezitím si v misce smíchejte nastrouhanou mozzarellu, smetanu a vejce a výslednou směs osolte.
  5. Po uvedené době vyndejte zapékací mísu z trouby a její obsah zalijte připravenou smetanovou směsí. Poté vraťte mísu do trouby a pečte dalších 10–12 minut při stejné teplotě dozlatova.

Jíme zdravě ze spíže

Tento recept jsme převzali z publikace Jíme zdravě ze spíže. Kniha má 160 stran, naleznete zde 70 receptů na zdrav a chutná jídla, která zvládnete uvařit z toho, co máte běžně doma. Zjednodušené postupy a snadná příprava potěší všechny, kteří nechtějí trávit zbytečný čas v kuchyni. Kromě toho v knize najdete kompletní seznam použitých surovin pro nákupy a také tipy na skladování potravin. Více na jimezdrave.cz.

Kniha
i (Zdroj: Jíme zdravě)
Všechny skvělé recepty najdete v knize Jíme zdravě

Publikováno: 4. 9. 2020, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce