Jarní vaječná tlačenka se špenátem a kopřivami

Po roce je tu opět čas čerstvých, jasně zelených špenátových listů a mladých výhonků kopřiv, které jsou na jaře nedocenitelným zdrojem vitaminů a minerálů i svěží chuti. Obě byliny si můžeme užít najednou, když si uděláme jarní vaječnou tlačenku. Ta podle našeho receptu vypadá lákavě a chutná ještě lépe.

Jarní vaječná tlačenka se špenátem a kopřivami 

Špenát

Špenát (Spinacia) osahuje mnoho vitaminů a minerálů, třeba důležitý vitamin K, který ovlivňuje srážlivost krve, vitamin C, posilující imunitní systém, provitamin A společně s vitaminem E zpomalují stárnutí. Mimo to špenát obsahuje železo, vápník a jód. Snižuje hladinu cholesterolu, omezuje nebezpečí vzniku křečových žil, kardiovaskulárních onemocnění, pomáhá při lámavosti nehtů a vlasů. Ale nejen to – špenát také skvěle chutná a dá se upravovat na spoustu způsobů.

Recept na jarní vaječnou tlačenku: špenát (Spinacia)
Recept na jarní vaječnou tlačenku: špenát (Spinacia) (Zdroj: istock.com)

Kopřiva 

Kopřiva (Urtica) je nepříjemný plevel, ale i výjimečná léčivá bylina, která obsahuje vitaminy C, K, B2, kyselinu panthotenovou, dále draslík, železo a oxid křemičitý. Na jaře pomáhá kopřiva proti únavě, způsobené nedostatkem vitaminů, posiluje organismus a snižuje hladinu cukru v krvi. Čerstvá kopřiva obsahuje mnoho železa. Nejčastěji se mladé kopřivy připravují na špenát a je nedílnou součástí velikonoční nádivky.

Recept na jarní vaječnou tlačenku: kopřiva (Urtica)
Recept na jarní vaječnou tlačenku: kopřiva (Urtica) (Zdroj: istock.com)

Co je na vaječnou tlačenku potřeba

  • 20 g másla
  • 1 jarní cibulka
  • 3–4 stroužky česneku
  • 200 g čerstvého listového špenátu
  • 200 g mladých výhonků kopřiv
  • 1 balíček želatiny na vaječnou tlačenku a aspiky
  • 400 ml smetany na vaření
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 150 g tvarohového sýru (typ cottage)
  • 5 vajec uvařených natvrdo

Jak při přípravě vaječné tlačenky postupovat

Na přípravu tlačenky orestujeme na másle nadrobno nakrájenou jarní cibulku a česnek. Přidáme listový špenát a spařené kopřivy. Poměr kopřiv a špenátu můžeme libovolně měnit,  použít taky jen špenát či pouze spařené mladé kopřivy. Necháme krátce povařit. Želatinu na vaječnou tlačenku a aspiky Dr.Oetker necháme nabobtnat v 70 ml smetany na vaření asi 10 minut. Zbylou smetanu v kastrůlku zahřejeme (nevaříme!!!), přidáme nabobtnalou želatinu a za stálého míchání zahříváme (opět nesmíme vařit), až do úplného rozpuštění želatiny. Do ještě teplé smetanovo-želatinové směsi metličkou vmícháme tvarohový sýr a pečlivě prošleháme. Podle chuti osolíme a opepříme. Opatrně vmícháme směs špenátu s kopřivami. Formu na srnčí hřbet vyložíme mikrotenovou fólií. Polovinu želatinové směs nalijeme do formy. Na směs položíme celá vejce do řady a zalijeme je zbylou želatinovou směsí. Tlačenku dáme na 2 až 3 hodiny do chladničky. Ztuhlou tlačenku vyklopíme z formy, odstraníme mikrotenovou fólii a podáváme s opečenými tousty nebo jiným pečivem.

Recept na jarní vaječnou tlačenku se špenátem a kopřivami
Recept na jarní vaječnou tlačenku se špenátem a kopřivami (Zdroj: archiv Dr.Oetker)

Související k tématu