Tataráček z červené řepy: Neobvyklá lahůdka a ještě parádnější servírování

Červená řepa v našich kuchyních není příliš oblíbená. Možná za to může její podoba, kterou si většina z nás pamatuje ze školní jídelny. Syrová je ale lahodná, a oku lahodící je i na talíři, pokud její servírování svěříme do rukou Luboše Rychvalského.

Tatarák neboli „Steak de tartar“ je tradičně spojován se syrovým hovězím masem a neměl by chybět na žádné slavnostní tabuli. Legendy o tomto pokrmu se různí. Ať je to o zvycích kozáků v 15. století nebo o sofistikované verzi utřené hovězí svíčkové, podávané s tatarskou omáčkou v luxusních pařížských hotelových restauracích ve dvacátých letech století minulého. My si dnes připravíme netradiční tatarák z červené řepy

Suroviny připravené na tataráček
Suroviny připravené na tataráček (Zdroj: Prima FTV)

Připravíme si delikátní tatarák z oblíbené suroviny starých Římanů – z již zmíněné červené řepy. Na oko bude k nerozeznání od masa a věřte, že i chuť vás bude bavit. Nebojte se, nebude to ani trochu připomínat tu červenou řepu ze školní jídelny. Pokrm to bude svěží a inspirativní.

Tataráček z červené řepy
Tataráček z červené řepy (Zdroj: Prima FTV)

Co budeme potřebovat na tataráček z červené řepy

  • nastrouhanou řepu
  • kapary
  • francouzské pikantní okurčičky cornichons
  • šalotku
  • trochu dijonské hořčice
  • hořčičná semínka v láku
  • dobrý olivový olej (olej dochucený chilli)
  • pepř
  • sůl

Na ozdobu

  • sušené žloutky
  • chipsy ze zbytků parmazánu
  • zeleninové chipsy
  • bylinky
  • majonézu s uzeným chilli
  • řepu pečenou v troubě v solné krustě

Výhodou tataráku z červené řepy je jeho trvanlivost a hlavně vitamínová nálož, která náš organismus pročistí, pomůže i proti chřipce a angíně, povzbudí metabolismus a regeneruje játra i ledviny.

Související k tématu