Poznejte sílu česnekové pažitky! Poradíme, jak ji pěstovat

Pažitka čínská (Allium tuberosum), známá jako česneková pažitka či česnekopažitka je vytrvalá rostlina s tvrdými podzemními cibulkami, ze kterých vyrůstají křehké ploché listy podobné trávě s jemným česnekovým aroma i chutí. Tím se odlišuje od klasické pažitky, která má listy kulaté a duté. Prozradíme vám, jak si ji vypěstovat, jak prospívá zdraví nebo jak si udělat česnekopažitkové pesto. Poznejte sílu česnekové pažitky!

Česneková pažitka: pěstování

Pěstování pažitky čínské (Allium tuberosum) je poměrně nenáročné, roste na záhonu i nádobách. Dobře prospívá na slunném stanovišti v dobře propustné zemině bohaté na humus. Má ráda vlhčí půdu. Množí se výsevem nebo dělením trsů. Osivo vyséváme od března do srpna přímo na záhon mělce do hnízd. Semínka vyklíčí a mezi 14 až 21 dny; potřebují mírnou, ale pravidelnou zálivku, aby nezaschla. Můžeme si také předpěstovat sadbu a sazeničky vysadit do volné půdy nebo nádoby od dubna do května. V prvním roce roste pomaleji než klasická pažitka, ale v dalších letech trsy zmohutní. Rostliny můžeme množit taky dělením trsů, jarní výsev nám ale zajistí rostliny, které v prvním roce nevybíhají do květu. Česnekopažitka je mrazuvzdorná a vydrží i několik let. Dorůstá do výšky 35 až 45 cm a sklízí se podle potřeby, nejlepší je před rozkvětem.

Pěstování pažitky čínské (Allium tuberosum)  neboli česnekové pažitky je poměrně nenáročné
Pěstování pažitky čínské (Allium tuberosum) neboli česnekové pažitky je poměrně nenáročné (Zdroj: istock.com)

Česneková pažitka jako léčivá bylina

Jako léčivá bylina se díky obsahu vitaminu C používá při celkovém vyčerpání organismu a při oslabené iminite. Česnekopažitka podporuje chuť k jídlu a tvorbu trávicích šťáv, příznivě ovlivňuje ledviny a játra. Je účinná i proti střevním parazitům a snižuje krevní tlak. Má také protisklerotický, dezinfekční a imunostimulační účinek. Lístky této pažitky se přikládají i na štípance od hmyzu.

Česneková pažitka či česnekopažitka je vytrvalá rostlina s tvrdými podzemními cibulkami
Česneková pažitka či česnekopažitka je vytrvalá rostlina s tvrdými podzemními cibulkami (Zdroj: archiv Semo)

Česneková pažitka v kuchyni

Sníst se dá prakticky celou rostlina. Křehká nať zvýrazní chuť pomazánek, salátů, polévek, vaječných pokrmů, hodí se na brambory, pod maso, nebo prostě na chleba s máslem či sádlem. Drobné cibulky se používají jako mnohem chuťově jemnější náhrada stroužků česneku. Čínská pažitka se přidává až těsně před dovařením pokrmu nebo do syrových jídel. Dlouhým vařením totiž ztrácí svou specifickou vůni i chuť.

Recept na domácí česnekopažitkové pesto
Recept na domácí česnekopažitkové pesto (Zdroj: istock.com)

Domácí česnekopažitkové pesto

250 g česnekové pažitky nahrubo nakrájíme, přidáme 5 g soli a 160 ml kvalitního, nejlépe zastudena lisovaného oleje a vše rozmixujete dohladka tyčovým mixérem. Slunečnicová semínka (50 g) umeleme a přimícháte k pestu. Nakonec vnícháme 60 g najemno strouhaného parmazánu.

Související k tématu