Dva recepty na pečení s medem: pražské řezy a slovenské krémeše

Med je u nás nejstarším sladidlem a když ho přidáte do těsta, bude pečivo chutnější, vláčnější a voňavější. Med je sice kalorický jako cukr, ale rozhodně je zdravější! Máme pro vás dva zajímavé recepty s medem – lahodné pražské řezy a nadýchané slovenské krémeše. A vězte, že jeden je lepší než druhý!

Recept na pražské medové řezy

Na těsto potřebujeme

  • 600 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 70 g změklého másla
  • 1 vejce
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 3 lžíce mléka
  • 4 lžíce medu
  • mouka na vál

Na krém a ozdobení potřebujeme

  • 1 balíček Zlatého klasu
  • 500 ml polotučného mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g změklého másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 balíček Polevy tmavé

Jak při přípravě pražských řezů postupujeme

Na těsto smícháme mouku a cukr. Přidáme máslo, vejce, sodu, mléko, med a ručně vypracujeme dohladka; můžeme přidat lžičku kakaa. Těsto rozdělíme na 4 stejné díly a každý vyválíme na pomoučeném vále na plát 30 x 40 cm. Pomocí válečku plát přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme do trouby předehřáté na 170°C a pečeme asi 7 minut. Po upečení plát ihned stáhneme z plechu a necháme vychladnout. Stejným způsobem upečeme i další 3 pláty. Na přípravu krému uvaříme Zlatý klas s mlékem podle návodu na obale, místo cukru použijeme vanillkový cukr. Za občasného míchání necháme vychladnout. Máslo s cukrem vyšleháme do pěny, do které po částech zašleháme krém. Krémem slepíme upečené pláty a necháme asi 30 minut v chladničce ztuhnout. Na ozdobení polevu připravíme podle návodu na obale. Řezy ozdobíme a polevu necháme ztuhnout. Před podáváním nakrájíme nožem namočeným v horké vodě na řezy a podáváme.

Recept s medem na lahodné pražské řezy
Recept s medem na lahodné pražské řezy (Zdroj: archiv Dr.Oetker)

Recept na slovenské krémeše

Na těsto potřebujeme

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžíci rumu
  • 50 g změklého másla
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 1 lžíci medu
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 1 lžíci mléka
  • mouku na vál
  • mouku a tuk na plech

Na krém a ozdobení potřebujeme

  • 1 litr polotučného mléka
  • 3 žloutky
  • 2 balíčky Zlatého klasu
  • 2 zarovnané lžičky hladké mouky
  • 250 g změklého másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 balíček tmavé čokoládové polevy

Jak při přípravě krémešů postupujeme

Na těsto smícháme mouku a cukr, přidáme rum, máslo, vejce, žloutek, med, sodu, mléko a ručně vypracujeme dohladka. Těsto rozdělíme na dva díly a každý vyválíme na pomoučeném vále na plát 30 x 40 cm a přeneseme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Vložíme do trouby předehřáté na 180° C a pečeme asi 10 minut. Po upečení plát ihned stáhneme s plechu, položíme na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout. Stejně upečemei druhý plát. Na přípravu žloutkového krému vmícháme do 250 ml mléka, žloutky, Zlaté klasy a mouku. Zbylé mléko přivedeme k varu, vmícháme mléko se Zlatým klasem a uvaříme hustý krém. Za občasného míchání necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem do pěny, do které po částech zašleháme uvařený krém. Krém rozetřeme na upečený plát a necháme asi 30 minut v chladničce ztuhnout. Šlehačku vyšleháme dotuha, rozetřeme na krém. Přiložíme druhý plát, lehce zatížíme a necháme do druhého dne rozležet v chladničce. Polevu tmavou Dr.Oetker připravíme podle návodu na obale, krémeše polijeme a necháme polevu zatuhnout. Před podáváním nakrájíme nožem namočeným v horké vodě na řezy a podáváme.

Recept s medem na nadýchané slovenské krémeše
Recept s medem na nadýchané slovenské krémeše (Zdroj: archiv Dr.Oetker)

Související k tématu