Co s domácími škvarky? Můžete je sníst hned nebo si udělat pomazánku a placky

Jednou z tradičních zabijačkových pochoutek jsou domácí škvarky. Je pravda, že kromě samotného sádla snad ani nic tučnějšího a kaloričtějšího není, ale kdo je ještě neochutnal, jako by nebyl. Samotné domácí škvarky můžeme jíst se solí a chlebem, ale existuje i spousta receptů, pro které jsou škvarky to nejpodstatnější, jako třeba škvarková pomazánka a škvarkové placky.

Recept na domácí škvarky

Zhruba 1 kg hřbetního sádla, pláty nejméně 2 cm silné, nakrájíme na kostky o velikosti asi 2 x 2 cm. Vložíme je do kastrolu se silnějším dnem, mírně podlijeme vodou a pomalu zahříváme. Škvaříme pomalu a za stálého míchání. Vodu přidáme jen na začátku, nikdy během škvaření! Ideální teplota škvaření je okolo 120 °C, při vyšší teplotě sádlo dostane nepříjemný zápach, při teplotě nižší než 100 °C je naopak chuťově nevýrazné. Jak se rozpustí sádlo, tak můžeme přidat 150 ml vlažného mléka, tak se udělají škvarky křupavější. Když jsou škvarky vypečené dozlatova, vyjmeme je sítem a dáme okapat na pekáč. Ještě teplé škvarky osolíme.

Recept na škvarkovou pomazánku
Recept na škvarkovou pomazánku (Zdroj: archiv Pražské řeznictví)

Škvarková pomazánka

Co je na škvarkovou pomazánku potřeba

  • 300 g škvarků
  • plnotučná hořčice (asi 3 lžíce)
  • 3 vejce uvařená natvrdo
  • svazek jarní cibulky
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 1–2 stroužky česneku
  • 1 větší kyselá okurka

Jak při přípravě škvarkové pomazánky postupujeme

Čerstvě vyškvařené škvarky umeleme nebo jen větší díl a část rozmačkáme vidličkou, aby v pomazánce více vynikly. Dáme je do misky, přidáme nahrubo nastrouhaná vejce, jemně pokrájenou světlou část cibulek, hořčici, sůl, pepř a promícháme. Podle chuti přidáme do pomazánky ještě nastrouhanou 1 kyselou okurku a nastrouhaný česnek. Do pomazánky můžeme přidat i trochu sádla, pokud by se nám špatně roztírala. Záleží totiž i na kvalitě samotných škvarků, do jaké míry jsou vyškvařené. Pomazánkou potřeme krajíce chleba a dozdobíme třeba drobně pokrájenou červenou cibulí a hladkolistou petrželkou.

Recept na škvarkové placky
Recept na škvarkové placky (Zdroj: archiv Pražské řeznictví)

Škvarkové placky

Co je na škvarkové placky potřeba 

  • 350 g škvarků
  • 1 kostka droždí
  • 70 g másla
  • 1 lžička cukru
  • 300 ml mléka
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli
  • 325 g hladké mouky
  • 325 g polohrubé mouky
  • kmín na posypání

Jak při přípravě škvarkových placek postupujeme

Škvarky nasekáme nebo rozemeleme najemno a smícháme se 150 g hladké mouky. Zabalíme do fólie a dáme do lednice. Droždí rozdrobíme a smícháme se 100 ml vlažného mléka a lžičkou cukru. Necháme vzejít kvásek. Zbylou mouku (hladkou a polohrubou) smícháme ve větší míse s kváskem, přidáme zbytek mléka, vmícháme změklé máslo, sůl a vypracujeme těsto. Necháme ho na teplém místě asi 1 hodinu kynout. Pak těsto vyklopíme na pomoučený vál, zapracujeme do něj škvarky a rozválíme, těsto přehněteme a znovu rozválíme na asi 1 cm tlustou placku. Pomocí skleničky o průměru 5–6 cm vykrájíme kolečka, potřeme je rozkvedlaným vejcem a nožem do nich uděláme mřížky. Posypeme kmínem a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme dozlatova 10–15 minut.

Autor:

Jsem nadšená pěstitelka zeleniny, ovoce a květin, prostě všeho dobrého, užitečného a hezkého. A i když se mi ne vždy daří (třeba když salát sežerou plzáci), neztrácím optimismus a do zahradničení se pouštím znova a znova.  Mám ráda zvířata, všechna bez výjimky (i ropuchu, která k nám letos doskákala), i když přiznávám, že nejblíže mému naturelu jsou šelmy, konkrétně kočky. A taky vyměním žárovku, přitluču hřebík či opravím těsnění.

Související k tématu