Recept na pomazánku z bílých fazolí s česnekem, sýrem a ořechy

Pomazánky jsou fajn a tahle fazolová se sýrem provolone, vlašskými ořechy a česnekem skvěle chutná, a hlavně je to skvělý způsob, jak udělat něco pro své zdraví a zvýšit denní příjem vlákniny, bílkovin a vitaminů. Můžete ji udělat z jakýchkoli fazolí, ale nejlepší je z bílých. Receptů na pomazánky není nikdy dost!

Fazole se jsou hodnotné luštěniny obsahující významné množství bílkovin (asi 20 g ve 100 g) a rozpustné i nerozpustné vlákniny (více jak 8 g ve100 g), takže napomáhají činnosti střev a vstřebávání živin. Zároveň mají malé množství tuku (0,5-1,5 g ve 100 g). Fazole obsahují železo, draslík, vápník, mangan, molybden, vitamin C a vitaminy skupiny B. Jeden šálek vařených fazolí denně může snížit hladinu LDL cholesterolu až o 20 %, stabilizovat krevní cukr, snížit krevní tlak i riziko infarktu. Fazole bílá je plochá fazole s krémovou strukturou a jemnou chutí. Díky své jemné struktuře se výborně hodí na přípravu pomazánek a pyré.

Fazole bílá je plochá fazole s krémovou strukturou a jemnou chutí; výborně hodí na přípravu pomazánek
Fazole bílá je plochá fazole s krémovou strukturou a jemnou chutí; výborně hodí na přípravu pomazánek (Zdroj: istock.com)

Co je na pomazánku z bílých fazolí s česnekem, sýrem a ořechy potřeba

  • 230 g bílých fazolí nebo 250g plechovka bílých fazolí
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • sůl 
  • pepř
  • 2 snítky hladkolisté petrželky nebo několik lístků libečku
  • 2–3 rozdrcené stroužky česneku
  • hrst nasekaných vlašských ořechů
  • hrst nastrouhaného sýru provolone piccante

Jak při přípravě pomazánky z bílých fazolí s česnekem, sýrem a ořechy postupovat

Bílé fazole namočte přes noc do studené vody. Pak je uvařte v osolené a octem okyselené vodě doměkka – v tlakovém hrnci asi 20 minut, v normálním hrnci asi 90 minut. Sceďte a nechte na sítku okapat. Použijete-li fazole v plechovce, propláchněte je studenou vodou a nechte okapat. Fazole rozmixujte spolu s olivovým olejem na pyré. Pokud mixér nemáte, v misce rozdrťte fazole vidličkou nebo šťouchadlem na brambory a pak promíchejte s olejem. Směs dochuťte solí, čerstvě mletým černým pepřem, česnekem a najemno nasekanými bylinkami. Vmíchejte ořechy a nakonec sýr. Provolone je polotvrdý tažený dlouhozrající sýr z kravského mléka, původem z Itálie. Jemnější dolce zraje 2–3 měsíce, piccante zraje déle než 4 měsíce a má ostřejší chuť a je aromatičtější. Sýr strouhejte těsně před použitím, aby byla co nejvíce zachována jeho typická chuť a vůně. Pomazánkou potřete opečené plátky chleba nebo bagety. Ozdobte podle chuti, například bylinkami, rukolou, rajčaty, feferonkou, ředkvičkami, kapií, osmaženou pancettou nebo anglickou slaninou.


 

Související k tématu