Jak vykouzlit zimní atmosféru? Upéct zasněžený dort či ledový piškot!

Nejkrásnější zima je samozřejmě třpytivě mrazivá s pořádnými závějemi sněhu. Ale počasí neporučíme, a tak i když je za okny pošmourno a blátivo, může u nás doma zavládnout bílá zimní atmosféra, když si upečeme nadýchaný zasněžený dort nebo lehký ledový piškot s ovocem.

Recept na nadýchaný zasněžený dort

Na těsto v míse smícháme 400 g hladké mouky, 350 g cukru, 3 lžíce kakaa holanského typu a 1 ½ lžičky jedlé sody. Přidáme 2 vejce, 150 ml oleje, 500 ml kefírového mléka a vymícháme dohladka. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané dortovou formy (Ø 26 cm). Vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme asi 50 minut. Korpus necháme vychladnout, pak ho uvolníme z formy a jednou podélně rozřízneme. Spodní plát položíme na dortový podnos. Potřeme pomerančovou marmeládou (5-6 lžic), navrch položíme druhý plát a lehce přitlačíme. Na ozdobení smícháme 250 ml smetany ke šlehání se smeta-fixem a vyšleháme dotuha. Polovinu šlehačky naplníme do cukrářského sáčku. Druhou polovinou potřeme povrch a okraje dortu. Na povrchu dortu vytvoříme sáčkem velké pusinky. Balíček polevy tmavé Dr.Oetker rozpustíme podle návodu na obalu. Sáček nastřihneme, polevu nalijeme na papír na pečení a pomocí lžíce rozetřeme do čtverce o velikosti 17 x 17 cm. Polevu necháme ztuhnout. Pak ji uvolníme z papíru a nalámeme na obdélníčky, které umístíme na okraj dortu. Dort až do podávání necháme v lednici.  

Bílá zima v kuchyni: recept na nadýchaný zasněžený dort
Bílá zima v kuchyni: recept na nadýchaný zasněžený dort (Zdroj: archiv Dr.Oetker)

Recept na lehký ledový piškot

Na piškotové těsto vyšleháme 10 bílků a postupně přidáváme lžičku po lžičce 350 g korunního bio cukru krystal. Zamícháme a přidáme 1 lžíci citronové šťávy. Na plech dáme papír na pečení a těsto na něj rovnoměrně rozetřeme. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 150 °C 50 – 60 minut. Vychlazený piškot rozřízneme na tři části. Na žloutkovou náplň smícháme 10 žloutků se 4 lžicemi bio cukru krystal, 4 lžícemi hladké mouky (mohou být i 2 lžíce škrobu a 2 lžíce mouky) a 2 vanilkové cukry, dobře promícháme s 50 ml mléka. Svaříme 200 ml mléka. Žloutkovou směs vylijeme do vroucího mléka a mícháme, dokud dostatečně nezhoustne. Po vychladnutí vymícháme s 250 g máslem do pěny. Ušleháme dotuha 500 ml smetany ke šlehání se ztužovačem. Připravíme si plátky banánu a kiwi. Vrstvíme následovně: piškot, žloutkový krém, ovoce, piškot, šlehačka, ovoce, piškot, šlehačka a krém. Ozdobíme ovocem, oříšky či cukrářským zdobením.

Bílá zima v kuchyni: recept na lehký ledový piškot
Bílá zima v kuchyni: recept na lehký ledový piškot (Zdroj: archiv Moravskoslezské cukrovary)

Související k tématu